Sângerare după extracția dentară (hemoragia post-extracție)

©

Autor:

Sângerare după extracția dentară (hemoragia post-extracție)

Extracția dentară este o procedură stomatologică comună, efectuată în general pentru a trata problemele dentare, cum ar fi cariile profunde, infecțiile, fracturile sau alinierea incorectă a dinților. După extracție, pacienții pot experimenta o varietate de simptome, printre care se numără și sângerarea. Hemoragia post-extracție (sângerarea după extracția dentară) este normală și poate uneori câteva ore, în funcție de procedura efectuată și de starea de sănătate a pacientului. (1, 2)

De ce apare hemoragia după extracție?

Hemoragia post-extracție apare de obicei din cauza ruperii vaselor de sânge din gingie în timpul procedurii. În urma extracției dintelui, vasele de sânge din gingie sunt rupte, iar sângele începe să curgă. În mod normal, organismul lucrează pentru coagularea sângelui, prin formarea unui cheag de sânge. Cu toate acestea, uneori, sistemul de coagulare nu funcționează corect, iar sângerarea poate fi mai abundentă. De asemenea, anumite medicamente sau afecțiuni medicale pot afecta capacitatea corpului de a coagula sângele și pot crește riscul de sângerare după extracția dentară. (1, 2)

Ce alte probleme pot să apară după extracția dentară?

În plus față de sângerarea prelungită, extracția dentară poate determina dureri și sensibilitate locală, care poate fi în general ameliorată cu ajutorul medicamentelor analgezice. Alte probleme care pot să apară după o extracție dentară:

  • infecție (extracția dentară poate crește riscul de infecție orală);
  • umflături ale gingiei;
  • deteriorarea accidentală a dinților sănătoși aflați în vecinătate. (1, 3, 7)


În plus, în unele cazuri, în urma extracției dentare, o mică bucată din rădăcina dintelui extrasă poate rămâne în cavitatea bucală, ceea ce poate crește riscul de inflamație și durere. Extracția incompletă a dintelui necesită în general o nouă intervenție chirurgicală. (3, 7)

Care sunt cauzele sângerării prelungite după extracția dentară?

Există mai multe cauze posibile ale sângerării prelungite după o extracție dentară, precum:

  • probleme cu coagularea sângelui, precum cele determinate d deficitul de vitamina K sau de hemofilie;
  • administrarea anumitor medicamente (medicamentele anticoagulante, cum ar fi aspirina sau warfarina, pot afecta capacitatea de coagulare a sângelui și pot crește riscul de sângerare prelungită după extracția dentară);
  • o infecție alveolară (poate duce la sângerare prelungită prin deteriorarea cheagului de sânge și afectarea procesului de vindecare);
  • traumatism excesiv al zonei afectate, de exemplu prin perierea sau mestecarea alimentelor tari sau solide;
  • consumul cronic de alcool (alcoolul poate încetini procesele de regenerare);
  • stres și anxietate (pot afecta sistemul imunitar și pot încetini procesul de vindecare, ceea ce poate duce la hemoragia post-extracție). (1, 3, 6)


Cum poate fi oprită sângerarea?

Sângerarea după extracția dentară poate fi oprită fie de către medic, în cabinetul dentar, prin sutura zonei sau cauterizarea plăgii, fie acasă, prin următoarele metode:

  • aplicarea pe suprafața afectată, în mod indirect, printr-un prosop sau cârpă, a unor comprese reci sau a unor pachete de gheață (poate ajuta la constricția vaselor de sânge și la oprirea sângerării);
  • aplicarea de presiune pe regiunea alveolei din care a fost extras dintele, folosind un tifon steril, timp de aproximativ 15 minute (ajută la formarea unui cheag de sânge);
  • utilizarea unor soluții saline sau a ceaiului de mentă (ambele posedă proprietăți hemostatice și pot reduce inflamația și sângerarea). (2, 4, 5)


În cazul în care sângerarea persistă și nu poate fi oprită prin aplicarea de presiune ușoară, este necesară revenirea la stomatolog. Medicul dentist poate aplica materiale de hemostază, cum ar fi alginatul sau spuma de colagen, pentru a opri sângerarea. (4, 5)

Când este necesară consultarea medicului?

Este necesară consultarea de urgență a medicului atunci când, pe lângă sângerări, apare și o creștere a temperaturii corpului, iradierea durerii către o parte a feței, o senzație de slăbiciune generală sau umflarea severă a țesutului gingival. (1, 2)

Sfaturi pentru a preveni reapariția sângerării

După oprirea sângerării, este important să se ia măsuri pentru a preveni reapariția acesteia. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni sângerarea după extracția dentară:

  • evitați activitățile fizice extenuante timp de cel puțin 24 de ore după extracție;
  • nu clătiți gura cu apă sau alte lichide timp de cel puțin 24 de ore după extracție;
  • evitați alimentele dure, crocante sau picante timp de cel puțin o săptămână după extracție;
  • evitați băuturile alcoolice și tutunul pentru cel puțin o săptămână după extracție;
  • utilizați medicamentele prescrise de medic, pentru a controla durerea și a reduce riscul de sângerare.


De asemenea, este important să continuați să urmați instrucțiunile medicului stomatolog cu privire la îngrijirea post-operatorie, cum ar fi utilizarea de gheață, aplicarea de comprese și gargară cu soluții saline. În plus, în cazul sângerărilor prelungite, este recomandată revenirea la controlul stomatologic. (2, 4, 5)


Data actualizare: 19-04-2023 | creare: 19-04-2023 | Vizite: 1010
Bibliografie
(1) How much bleeding is normal after tooth extraction? https://www.drscottfroum.com/why-am-i-bleeding-after-my-tooth-was-removed
(2) Interventions for treating post‐extraction bleeding, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6494262
(3) Problems after a tooth extraction, https://111.wales.nhs.uk/Problemsafteratoothextraction
(4) When Will Bleeding After a Tooth Extraction Stop, https://artisandentalbellevue.com/blog/bleeding-after-tooth-extraction
(5) How To Stop Bleeding After Tooth Extraction, https://omegadentists.com/blog/how-to-stop-bleeding-after-tooth-extraction
(6) My Tooth Extraction Won’t Stop Bleeding, https://www.stonebridgedental.com/tooth-extraction-wont-stop-bleeding
(7) 4 Potential Complications of Extractions and How to Avoid Them, https://www.rabelfamilydentistry.com/4-potential-complications-of-extractions-and-how-to-avoid-them
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum