Cariile de colet

©

Autor:

Cariile de colet

Caria dentară este o afecțiune de cauză bacteriană, asociată frecvent cu un consum crescut de carbohidrați. Caria dentară apare, cu precădere, la nivelul suprafețelor ocluzale ale dinților laterali și interdentar (între doi dinți situați unul lângă celălalt).

Datorită metodelor moderne de tratament, precum și a posibilităților de igienă, dinții rămân mult mai mult timp pe arcadele dentare. Acest lucru a favorizat, cel mai probabil, apariția cariilor dentare la nivelul coletului dentar (în apropierea gingiei), mai ales la persoanele de vârsta a treia (și nu numai). (1)

Caria de colet prezintă o particularitate și anume că pot interesa, pe lângă smalțul dentar și dentina, cementul radicular, adică se poate extinde și pe suprafața rădăcinii dintelui, ceea ce o face, uneori, mai dificil de tratat.

Frecvența

Cercetătorii au concluzionat că acest tip de carie se manifestă într-o proporție de 31% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani. (2)
 

Cauze

Cariile de colet sunt, în cele mai multe situații, consecința retracției gingivale (pe fondul unei parodontopatii – afecținea inflamatorie a gingiilor). Astfel, gingia se retrage și o parte din suprafața rădăcinii dintelui este expusă mediului bucal, respectiv bacteriilor.
  
Deoarece cementul radicular (țesutul dur care acoperă rădăcina dintelui) nu are aceeași duritate ca smalțul dentar, acesta este mult mai susceptibil la acțiunea acidă a plăcii bacteriene, astfel că, în timp, se dezvoltă caria dentară de colet. (2)
  
Există, de asemenea, factori de risc pentru apariția cariilor de colet, factori care sunt, de fapt, comuni pentru apariția cariilor, indiferent de suprafața dintelui: fumatul, xerostomia (scăderea fluxul salivar și senzația de gură uscată), igiena orală deficitară, consumul crescut de băuturi și alimente dulci. (2)
   

Diagnostic

Ca orice alt tip de carie dentară, doar medicul dentist este în măsură să stabilească diagnosticul de carie de colet. Este foarte importantă stabilirea corectă a diagnosticului.

De aceea, medicul dentist va trebui să diferențieze cariile de colet de alte afecțiuni care pot apărea la acest nivel și anume – leziunile cervicale de uzură. La nivelul coletului două astfel de leziuni sunt posibile – abfracția și erozinea dentară.
  
Abfracția dentară debutează tot la nivelul coletului dinților - la limita dintre smalțul dentar și cementul radicular - astfel că frecvent se manifestă sub nivelul gingiei. Alocalizată aici, este puțin probabil ca uzura dentară să fie cauzată prin periaj intempestiv sau interpunerea unui obiect dur. Se presupune că apare pe fondul unor probleme ocluzale. Astfel, forțele masticatorii vor acționa anormal asupra structurilor dentare, determinând apariția abfracției. (3)

Eroziunea dentară apare din motive diferite. În funcție de cauză, eroziunea poate fi internă sau externă. În cazul factorilor externi, eroziunea are loc pe zonele externe ale dinților, pentru că intră în contact cu sursele acide. Când cauza este internă (de exemplu, reflux gastroesofagian sau vărsături frecvente), eroziunile apar pe fețele interioare ale dinților (spre limbă), având în vedere că acidul clorhidric din sucurile gastrice ajunge la acest nivel. (4)

Tratament

Este foarte important ca înainte de tratament, medicul dentist să stabilească cu exactitate cauza leziunii de la nivelul coletului dintelui.
  
De cele mai multe ori, pacientul se prezintă deja cu dureri la nivelul dintelui afectat de carie, astfel că, într-o primă etapă medical va trata urgența, adică principalul scop va fi de a elimina durerea și cauza acesteia. De cele mai mult ori, acest lucru înseamnă tratamentul endodontic al dintelui (canalul/canalele radiculare vor fi curățate și apoi obturate/plombate cu diferite materiale). (5)

După această etapă sau în cazul în care pacientul nu acuză dureri la nivelul dintelui, medicul va decide, împreună cu pacientul, tipul de reconstrucție al dintelui, care poate varia de la obturații coronare (plombe) până la reconstrucții protetice realizate cu ajutorul tehnicianului dentar. Tratamentul depinde foarte mult și de statusul celorlalți dinți, fiind astfel personalizat fiecărui pacient. (5)


Recomandări

Prevenirea apariției și reapariției cariilor de colet este cel mai importat aspect în tratamentul acestora.

Cariile de colet pot fi prevenite printr-un periaj corect realizat, utilizarea mijloacelor suplimentare de igienizare a cavității orale și prin controale periodice la medicul dentist pentru ca acestea să poată fi diagnosticate în faze incipiente.


Data actualizare: 29-08-2016 | creare: 29-08-2016 | Vizite: 5783
Bibliografie
1. Diagnosis, prevention and treatment of root caries, link : https://repository.ksu.edu.sa/jspui/bitstream/123456789/6203/1/Diagnosis,%20prevention%20and%20treatment%20of%20root%20caries.pdf
2. Managing caried risk in adults, link: https://faculty.washington.edu/dchi/files/publications/2014m+DDH+root+caries+older+adults.pdf
3. The Etiology and Pathogenesis of Tooth Wear, link: https://www.buildyoursmile.com/pdfs/TheEtiologyEH.pdf
4. Dental Wear: Attrition&Abrasion, link: https://www.vetstream.com/felis/corporate/html/Diagnostictree_dentalwear/DentalWearAttrition.pdf
5. Microleakage of composite resin restorations in cervical cavities prepared by Er,Cr:YSGG laser radiation, link: https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:151802/Microleakage.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Tehnica imagistică ce permite depistarea precoce a cariilor dentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum