Pată pe dinte (dinți pătați)

©

Autor:

Pată pe dinte (dinți pătați)

Descoperirea unor pete pe dinți este unul dintre cele mai frecvente motive de îngrijorare pentru pacienți, cauza ce stă la baza acestui fenomen fiind reprezentată de impactul social pe care îl are zâmbetul nostru. Cu toate acestea, de obicei dinții pătați nu reprezintă o modificare ireversibilă a structurii dentare și petele fi remediate prin multiple metode.

De ce apar dinții pătați

Etiologia apariției petelor la nivelul suprafețelor dentare este variată, însă aceasta poate fi împărțită în trei clase majore, în funcție de natura stimulului ce a determinat modificarea în cauză. Mai exact, petele dentare pot avea origine extrinsecă și intrinsecă, sau pot fi asociate înaintării în vârstă. (1, 3)

Petele dentare de natură extrinsecă apar drept urmare a interacțiunii, de cele mai multe ori repetată și îndelungată, a unor substanțe ce au capacitatea de transferare a metaboliților și compușilor ce le conferă o anumită culoare, smalțului. Printre acestea, cel mai frecvent se pot enumera:

  • băuturile acidulate de tip Coca-Cola;
  • produsele pe bază de suc de roșii;
  • condimente (turmeric, curry);
  • fructele de pădure;
  • sucurile de fructe;
  • ceaiul și cafeaua;
  • vinul roșu. (1, 5, 6)


În schimb, de petele dentare de natură intrinsecă sunt responsabile diferitele reacții fiziologice sau patologice ale organismului la anumiți stimuli, aceștia fiind izolați din punct de vedere etiopatogenic de factorii din prima categorie discutată. Din clasa factorilor intrinseci fac parte, cel mai des, modificările structurale ale coroanelor dentare, mai ales cariile dentare și traumatismele, însă în această categorie se regăsesc și deficite structurale ale smalțului sau dentinei, efectele adverse ale unor medicamente sau fluoroza dentară. (2)

O categorie aparte de pete dentare este reprezentată de modificările de culoare ce apar odată cu înaintarea în vârstă, cauzate deseori de leziuni e eroziune mecanică sau chimică a smalțului, traduse din punct de vedere clinic prin utilizarea îndelungată a suprafețelor dentare ce participă la procesul de masticație. Dentina prezentând o culoare mai gălbuie decât smalțul, reducerea stratului acestuia determină un fenomen de transparență a dentinei prin stratul extern dentar, ceea ce induce o culoare mai închisă a dintelui pe toată suprafața sa, dar în special la nivelul muchiei incizale sau a suprafețelor ocluzale, deoarece acestea sunt cele mai predispuse la atriție. (3)

Tipurile de pete pe dinte

Un alt criteriu de clasificare a petelor dentare este reprezentat de culoarea pe care acestea le conferă dintelui, aspect corelat deseori cu localizările predilecte ale unor anumite tipuri de colorații patologice.

Spre exemplu, petele galbene pot apărea atât ca urmare a consumului de ceai sau de cafea, dar se pot dezvolta și din cauza cantității excesive de carbohidrați din dietă sau pe fondul unei igiene orale necorespunzătoare. De asemenea, colorațiile maronii ale dinților sunt mai frecvent asociate unor leziuni carioase subiacente smalțului, iar dacă acestea se regăsesc în treimea cervicală a dintelui, cauza este deseori un depozit de tartru ce nu a fost îndepărtat timp îndelungat și ce a preluat diverse substanțe colorante din alimentele pe care pacienții le consumă. (1, 4)

În schimb, culorile mai puțin întâlnite la nivelul suprafețelor dentare sunt negru, care se întâlnește la dinții ce prezintă carii cronice acutizate ce au evoluat pe zone extinse, sau la nivelul cărora se pot găsi obturații de amalgam, ce colorează dintele din cauza argintului pe care îl conțin. În plus, o colorație gri a unui singur dinte poate releva o afectare pulpară ireversibilă a acestuia, existând riscul ca pulpa dentară să fie necrotică, iar dintele să nu mai fie vital. (2)

Îndepărtarea petelor dentare

Petele dentare, în majoritatea situațiilor clinice, se pot îndepărta prin simpla periere a dinților cu paste speciale de albire, acestea conținând substanțe menite să elimine petele, precum bicarbonatul de sodiu. De elecție, însă, este creșterea gradului de îngrijire a dinților și obținerea unei mai bune sănătăți orale, deoarece petele dentare pot apărea și după îndepărtarea lor, dacă factorii ce le-au determinat apariția continuă să aibă contact cu suprafețele dentare. (1, 2)

Când apelăm la medicul stomatolog?

Deși numeroase pete dentare sunt cauzate de substanțele pe care le consumăm, nu este greșit să apelăm la medicul stomatolog pentru a ne asigura că agenții cauzali ai acestora sunt fiziologici. Mai mult, printr-o simplă vizită la medic putem să evităm apariția unor leziuni carioase grave, întrucât majoritatea compușilor ce colorează structurile dentare sunt capabili să producă demineralizări ale smalțului și, în consecință, carii dentare. (1)

De asemenea, colorațiile dentare cauzate de substanțele pe care le elimină restaurările coronare pe bază de argint pot fi evitate și îndepărtate doar prin înlocuirea obturației cu una din materiale asemănătoare smalțului și dentinei, precum rășinile compozite. (5)

Albirea dinților

Metodele de albire a dinților sunt numeroase și de multiple tipuri, însă acestea se împart, generic, în două categorii: cele realizate de pacient acasă și albirea profesională, în cabinetul de medicină dentară.

În cazul în care petele dentare au o etiologie clară, spre exemplu cele apărute în urma consumului de cafea sau vin zilnic în decursul deceniilor, acestea se pot remedia prin paste de dinți ce albesc smalțul sau prin geluri speciale ce se mențin la suprafața dinților timp de o oră, zilnic. Cu toate acestea, petele dentare ce necesită aplicarea unor substanțe mai eficiente, precum peroxidul de hidrogen, pot fi tratate exclusiv în cabinetul stomatologic, deoarece utilizarea casnică a acestora poate induce afecțiuni dentare severe. (2)

Cum se previn petele pe dinți?

Cu toate că petele dentare nu sunt dificil de tratat, este important ca acestea să fie evitate pe cât posibil printr-o serie de obiceiuri la care pacienții pot adera ușor și care le îmbunătățesc starea de sănătate orală în ansamblu.

Mai exact, perierea suprafețelor dentare și folosirea mijloacelor auxiliare de îndepărtare a plăcii dentare sunt de elecție pentru prevenirea apariției petelor dentare, deoarece astfel riscul de dezvoltarea a leziunilor carioase scade. În plus, igienizarea orală realizată de medicul stomatolog oferă posibilitatea evitării acumulării depozitelor mari de tartru ce pot afecta integritatea parodonțiului marginal și se pot colora, cel mai des în negru. (1, 2, 6)

De menționat, însă, este și faptul că pacienții care știu că prezintă suprafețe dentare ce se pătează ușor trebuie să evite alimentele ce le colorează, astfel încât smalțul să își păstreze transluciditatea cât mai mult timp.


Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 721
Bibliografie
1. What Can Cause Tooth Discoloration and Stains?, https://www.healthline.com/health/tooth-discoloration
2. Tooth Discoloration, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10958-tooth-discoloration#:~:text=Tooth%20stains%20caused%20by%20dental,also%20allow%20stains%20to%20start
3. The Different Types of Teeth Stains & How to Remove Teeth Stains, https://greensquaredental.co.uk/the-different-types-of-teeth-stains-how-to-remove-teeth-stains/
4. Żyła T, Kawala B, Antoszewska-Smith J, Kawala M. Black stain and dental caries: a review of the literature. Biomed Res Int. 2015;2015:469392. doi: 10.1155/2015/469392. Epub 2015 Feb 24. PMID: 25802850; PMCID: PMC4354720.
5. Common Causes and How to Get Rid of Stains, https://www.hovedentalclinic.co.uk/blog/stained-teeth/
6. Top 10 teeth-staining foods, https://www.bupa.co.uk/newsroom/ourviews/teeth-staining-foods
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum