Ce probleme dentare pot apărea pe măsură ce înaintăm în vârstă

©

Autor:

Ce probleme dentare pot apărea pe măsură ce înaintăm în vârstă
Înaintarea în vârstă reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile orale, precum boala parodontală sau xerostomia. De asemenea, modificările apărute în structura osoasă în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă, pot duce la sensibilitate dentară și la creșterea riscului de infecții orale. În plus, pot afecta stabilitatea dinților și pot influența succesul protezelor sau al altor tratamente stomatologice.

Boala parodontală

Boala parodontală reprezintă o afecțiune gravă a cavității bucale, cu implicații semnificative asupra sănătății gingiilor și a osului care susține structura dentară. Inițial, semnele pot fi subtile, precum gingii sensibile și inflamate, sângerări minore în timpul periajului dentar sau apariția unui gust neplăcut în gură. Pe măsură ce boala parodontală progresează, gingiile pot să se retragă, dezvăluind rădăcinile dinților.

Retragerea gingiilor

Retracția gingivală, însoțită de expunerea rădăcinilor dinților, poate duce la sensibilitate și la creșterea riscului de carii în zona rădăcinilor. Persoanele cu proteza dentara pot fi mai susceptibile la retracția gingivală, din cauza presiunii constante exercitată de protezele dentare asupra gingiei. În cazul lor, se recomandă o atenție deosebită acordată igienei orale și a controalelor regulate la medicul stomatolog pentru a monitoriza starea gingiilor și pentru ajustări corespunzătoare ale protezelor.

Probleme de aliniere a dinților

Deși sunt mai comune în perioada adolescenței și a vieții de adult, problemele de aliniere a dinților pot să apară inclusiv la persoanele vârstnice, pe fondul modificărilor naturale ale structurii osoase și a dinților apărute odată cu înaintarea în vârstă. În plus, pierderea dinților duce la apariția problemelor de aliniere a dinților, din cauza spațiilor lăsate libere de dinții lipsă, care pot crea dezechilibre în arhitectura bucală.

Pentru problemele ortodontice, soluția o reprezintă tratamentul cu aparat dentar. În situația în care aspectul danturii pe perioada tratamentului reprezintă o preocupare, un aparat dentar invisalign poate reprezenta o opțiune. Datorită absenței brackeților metalici, aparatul Invisalign nu doar că nu afectează negativ aspectul dinților pe perioada tratamentului, dar totodată facilitează și menținerea unei igiene orale corespunzătoare, deoarece aliniatoarele pot fi îndepărtate în timpul periajului dentar și a utilizării aței dentare.

Uscăciunea gurii (xerostomia)

Gura uscată sau xerostomia, adesea asociată cu vârsta înaintată și administrarea anumitor medicamente, poate crește riscul de carii dentare și infecții. Consumul de apă, mestecarea gumelor fără zahăr și evitarea substanțelor iritante pot ajuta la menținerea unui mediu oral sănătos. Pentru persoanele cu implanturi dentare, xerostomia poate aduce și alte provocări. Lipsa salivei, care acționează ca o barieră naturală împotriva bacteriilor, poate compromite stabilitatea implanturilor dentare. Saliva contribuie, de asemenea, la protecția smalțului dentar și la menținerea sănătății gingiilor.

Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 510
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice