Zincul împiedică sau ajută la formarea pietrelor la rinichi? Ei bine, ambele!

Zincul împiedică sau ajută la formarea pietrelor la rinichi? Ei bine, ambele!

©

Autor:

Zincul împiedică sau ajută la formarea pietrelor la rinichi? Ei bine, ambele!
În procesul de descoperire a impactului pe care zincul il are asupra pietrelor la rinichi au apărut două teorii diferite, contradictorii. Una dintre ele susÈ›ine că zincul opreÈ™te creÈ™terea cristalelor de oxalat de calciu, care alcătuiesc pietrele, în timp ce cea de-a doua indică faptul că zincul alterează suprafaÈ›a cristalelor, facilitând astfel creÈ™terea lor în continuare.
Conform lui Jeffrey Rimer, profesor de inginerie chimică È™i biomoleculară la Universitatea Houston, ambele impoteze sunt corecte, el fiind cel care a realizat primul studiu în care s-a oferit o oarecare rezoluÈ›ie la cele două teorii diferite.

Rimer spune că ceea ce observăm în privinÈ›a zincului este ceva ce nu s-a mai văzut până acum. Acesta încetineÈ™te creÈ™terea cristalelor de oxalat de calciu È™i, în acelaÈ™i timp, schimbă suprafaÈ›a acestora, provocând defecte. Aceste defecte creează centre pentru formarea unor noi cristale. Rimer numeÈ™te acest efect „o sabie cu două tăiÈ™uri”.

Formarea pietrelor la rinichi este o afecÈ›iune patologică, a cărei frecvență în rândul pacienÈ›ilor a crescut, producându-le acestora durere accentuată.

DeÈ™i cristalele de oxalat de calciu se găsesc peste tot, cea mai abundentă formă naturală a lor sunt monohidraÈ›ii de oxalat de calciu (COM) -de genul celor găsiÈ›i în calculii renali la oameni.

Pe lângă monohidraÈ›ii de oxalat de calciu, pietrele la rinichi sunt compuse din diferite depuneri de săruri anorganice È™i compuÈ™i organici (de exemplu, proteine) care cristalizează în urina concentrată. La trecerea prin tractul urinar acestea pot fi foarte dureroase.

În prezentul studiu, Rimer È™i echipa sa au folosit o combinaÈ›ie de experimente in vitro È™i modele de calcul pentru a analiza efectele zincului asupra creÈ™terii cristalelor COM. Acesta explică faptul că tehnicile folosite în laboratorul său pentru a investiga aceste complexe le permite obÈ›inerea unei imagini mai bune. Aceste instrumente le permit să înÈ›eleagă la un nivel aproape molecular cum diferite specii prezente în urină pot regla creÈ™terea cristalelor.
Descoperirile lui Rimer cu privire la rolul dublu al zincului asupra monohidraților de oxalat de calciu au fost confirmate prin măsurători de microscopie a forței atomice, care arată o capacitate unică a ionilor de zinc de a modifica suprafețele cristaline.

Echipa de cercetători a comparat impactul zincului asupra COM cu ioni similari, precum magneziul. Ei au descoperit, însă, că magneziul nu are efect asupra acestora.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-06-2021 | creare: 16-06-2021 | Vizite: 764
Bibliografie
Does zinc inhibit or promote growth of kidney stones? Well, both, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210614153958.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Suplimentele cu zinc scad riscul de boală pneumococică
  • Efectele suplimentelor de Zinc - concluziile studiilor È™tiinÈ›ifice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum