Voma si diaree - primul ajutor

©

Autor:

Voma si diaree - primul ajutor
Voma si diareea sunt manifestari relativ frecvente, ce pot avea diverse cauze.

Diareea la adulți

Diareea se manifesta prin scaune neregulate si apoase.

Dintre cauzele numeroase ce pot sta la aparitia diareei, mentionam:

Daca diareea nu este severa, iar bolnavul consuma suficiente lichide, organismul isi va inlocui singur pierderile de lichide. Daca bolnavul nu consuma suficiente lichide sau varsa, inlocuirea lichidelor nu se mai poate face si survine deshidratarea rapida. In aceste cazuri, poate fi necesara chiar si spitalizarea.

In cazul adultilor, simptomele sunt:
  • scaune apoase frecvente, cu diferite aspecte ce variaza de la culoarea verde, pana la decolorare.
  • crampe abominale
  • oboseala (datorita pierderii de potasiu)
  • setea
  • striuri sanguinolente (firisoare de sange) in scaun

Primele masuri care trebuie luate

Se recomanda o dieta lichida, la care se asociaza saruri necesare organismului, pentru inlocuirea pierderilor. Bolnavul va bea ceai, supa limpede de carne, bauturi acidulate carbogazoase (bine scuturate, inainte de a fi consumate pentru a indeparta surplusul de gaz).

E indicat sa se administreze un amestec electrolitic comercial, de exemplu Gesol,  pe care il dizolvati in cantitatea de lichid indicata pe ambalaj. Ca alternativa, puteti prepara o solutie din apa, zahar si sare. Apa simpla poate trece direct prin intestin fara a fi resorbita. Se recomanda ingurgitarea a 50-60 g din solutia salina, la fiecare ora.

Daca diareea dureaza mai mult de o zi sau doua sau daca scade cantitatea de urina, atat ca frecventa, cat si cantitativ, consultati medicul, deoarece poate surveni o deshidratare fatala!

Pe toata durata tratamentului, evitati alimentatia solida.

Daca simptomele continua sau daca apar scaune cu sange sau scaunele devin negre ori daca crampele abdominale sunt foarte intense, consultati medicul de urgenta.

Diareea la sugari si copii

La sugari si copii, diareea se manifesta prin frecventa scaunelor neformate (nedigerate) si apoase, cu sau fara un miros neplacut.

In cazul acestora, cele mai frecvente cauze ale diareii sunt:
  • infectiile
  • mancarea alterata
  • alergiile alimentare sau intolerantele
  • mancarurile cu efect laxativ
  • otravirile
Daca diareea nu este severa, iar copilul bea suficiente lichide, organismul isi va inlocui singur necesarul de lichide din organism.

Daca nu bea suficiente lichide sau si varsa, inlocuirea lichidelor va fi imposibila iar deshidratarea se va instala foarte rapid, mai ales daca este vorba despre aceasta grupa de varsta.  In aceasta situatie, Poate fi necesara spitalizarea bolnavului.

Primele masuri

Se recomanda o dieta lichida, pentru suplinirea pierderilor, la care se asociaza saruri necesare organismului.

Dati copilului sa bea supa limpede de carne sau supa simpla, suc de mere, amestecuri electrolictice comerciale, , bauturi carbogazoase bine agitate pentru a elimina surplusul de gaz sau, la fel ca si in cazul adultilor, solutie mixta de sare si zahar (cel putin 50-60 g la fiecare ora).

La fel ca si in cazul adultilor, evitati alimentatia solida.

Diareea la sugar poate duce rapid la deshidratare sau poate semnala pentru probleme mult mai serioase.

Daca apar urmatoarele semnale de pericol, solicitati consult medical de urgenta:
  • trei sau patru scaune neformate, apoase, la fiecare 4 - 6 ore.
  • febra
  • gura uscata
  • scaderea cantitatii eliminate la urinare, cat si a frecventei
  • somnolenta, moleseala, plans stins, slab
  • ochi infundati in orbite
  • varsaturi
  • scaune cu sange

Cum se prepara solutia mixta de zahar si sare?

Aveti nevoie de:
  • un litru de apa
  • o lingurita de sare
  • o lingurita de zahar
  • patru lingurite de sare de lamaie
  • jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

  • Daca nu aveti la indemana sare de lamaie si bicarbonat de sodiu, folositi doar sarea si zaharul in apa (aceleasi cantitati).

Amestecati bine toate ingredientele si consumati sau oferiti spre consum cel putin un sfert de pahar la fiecare ora.

varsaturile la adulti

Varsaturile pot aparea in mai multe tipuri de afectiuni.

Aparitia acestora este destul de frecventa in virozele intestinale, in cazurile de alimentatie excesiva, ca urmare a consumului excesiv de alcool sau in situatii emotionale deosebite.

De asemenea, varsaturile pot insoti si alte afectiuni mai grave cum ar fi:
De obicei, varsaturile asociate cu o viroza intestinala, alimentatie excesiva, consum de bauturi alcoolice si stres emotional, nu dureaza prea mult.

Orice varsatura care dureaza mai mult de o zi sau doua si este mai importanta cantitativ, necesita consult medical, deoarece se poate instala deshidratarea sau un dezechilibru al substantelor chimice din corp (pierderi masive de saruri). Cele mai expuse persoane sunt sugarii, batranii si bolnavii cronici.

Varsaturile poate indica probleme mult mai serioase. Solicitati supraveghere medicala daca varsaturile sunt insotite de dureri abdominale intense sau daca apar dupa un traumatism cranian recent ori in cazul in care observati, in varsatura, sange cu aspect de zat de cafea.

Primele masuri care trebuie luate

Pentru tratarea unor varsaturi banale, asociate cu deranjament intestinal, inlocuiti lichidele pierdute prin administrarea de bauturi in inghitituri mici, lichide de tipul celor carbonate (agitati-le inainte), ceai, sucuri sau supa limpede de carne. Dupa oprirea varsaturilor, evitati alimentele solide. Treceti gradat la o dieta obisnuita.

Daca victima care varsa este inconstienta, asezati-o pe o parte, cu capul pe spate, dar numai daca nu sunt si leziuni ale capului, gatului sau coloanei vertebrale. Aceasta pozitie va preveni eventualitatea de inecare a victimei cu voma. Victimele cu traumatisme ale capului trebuie asezate cu capul pe o parte, pentru a preveni inecarea.

Varsaturile la sugari si copii mici

Varsaturile sunt un simptom frecvent la sugari si copii mici.

Cel mai adesea, varsaturile insotesc alergiile, infectiile virale (gripa), otravirea, raul de masina, ocluziile intestinale, pneumonia, colicile abdominale, loviturile la cap, agitatia sau apendicita.

La nou-nascuti si sugari se intampla in mod obisnuit ca acestia sa „scuipe” mancarea sau sa regurgiteze (dau mancarea nedigerata afara) ceea ce nu este acelasi lucru cu varsatura. De obicei, regurgitarea nu este un simptom ingrijoratoar, insa aveti grija ca sugarul sa nu se inece cu lichidele regurgitate.

Varsaturile la sugari pot fi simptome ingrijoratoare, mai ales cand varsatura este la distanta „in jet”, cu o asemenea forta incat jetul ajunge la o distanta de 30 pana la 60 cm de gura copilulu. Acest tip de varsatura necesita intotdeauna o urgenta supraveghere medicala. Poate fi semnul unei obstructii intestinale partiale sau complete.

Varsaturile de durata mai mare sau varsaturile asociate cu diaree pot duce la deshidratare (pierderea lichidelor din corp) si reprezinta alta eventualitate ce necesita asistenta medicala.

Alte categorii de varsaturi care pot fi considerate situatii grave la copiii mici si la sugari sunt cele ale varsaturilor cu sange si varsaturile insotite de dureri intense de cap sau de dureri abdominale mari.

Primele masuri care trebuie luate

In tratamentul varsaturilor simple, care insotesc diareea, de exemplu, victima trebuie sa bea lichide si sa evite alimentatia solida.

Dati-i sa bea cu sorbituri mici, bauturi carbonate, ceai sau sucuri (nu de portocale) la fiecare 10 sau 20 de minute. Puteti creste gradat cantitatea pe masura ce varsaturile se calmeaza si lichidele pot fi retinute. Reveniti incet la dieta obisnuita, dupa ce tulburarile digestive se calmeaza.

Pentru a preveni aparitia diareii si a varsaturilor este recomandata analizarea atenta a aspectului alimentelor pe care le consumati si de asemenea verificarea termenului de valabilitate.

Data actualizare: 25-04-2014 | creare: 20-09-2012 | Vizite: 235953
Bibliografie
1."Primul ajutor in caz de diaree", http://firstaid.webmd.com/diarrhea-treatment
2."Primul ajutor in caz de varsaturi si diaree", http://www.best-home-remedies.com/first-aid/vomiting-diarrhea.html
3.'Diareea", http://www.firstaidguide.net/diarrhea/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Descoperirea virusului ce determină sindromul diareic la copil
  • Cum tratezi corect diareea acasă și când te prezinți la medic
  • Tratament diaree adulți - medicamente și remedii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum