Intoxicatie alimentara - primul ajutor

©

Autor:

Intoxicatie alimentara - primul ajutor
Intoxicatia alimentara este suspectata atunci cand mai multe persoane prezinta o simptomatologie similara, in acelasi interval de timp, dupa ce au consumat acelasi aliment.

De asemenea, se suspecteaza intoxicatia alimentara si daca o singura persoana se imbolnaveste dupa ce a consumat un aliment din care nu a mai mancat nimeni.

Botulismul

Botulismul este o afectiune ce apare cel mai frecvent dupa consumul de alimente conservate impropriu in gospodarie. Botulismul este una dintre cele mai grave forme de intoxicatie alimentara, de cele mai multe ori fatala si reprezinta o urgenta medicala.

Simptome


Aceste simptome apar de obicei intr-un interval de 12 pana la 36 de ore.

Solicitati imediat asistenta medicala, de preferat la camera de garda a celui mai apropiat spital!

Otravirea cu ciuperci

Simptome

  • dureri absominale
  • diaree (scaunul poate contine sange)
  • varsaturi (varsatura poate contine sange)
  • dificultati de respiratie
  • transpiratii
  • salivare abundenta
  • lacrimare
  • ameteala

Simptomele pot aparea intr-un interval de 24 ore, interval determinat de soiul ciupercii otravitoare, cat si cantitatea de ciuperci consumata. Simptomatologia diferasi ea in functie de soiul de ciuperci consumat.

Primele masuri care trebuie luate

  • Sunati la un laborator de toxicologie, la camera de garda a unui spital ori la medicul curant, pentru a obtine instructiuni.
  • Lasati victima sa se odihneasca intr-un loc linistit.
  • Daca nu aveti posibilitatea de a va adresa unui medic, incercati sa-i produceti victimei varsaturi, daca aceasta nu s-a produs deja.
  • Nu alegeti mustarul sau sarea de bucatarie pentru a stimula varsatura. Daca nu aveti la indemana un sirop special, provocati varsatura prin atingerea gatului cu degetele. Puteti folosi in acelasi scop si o coada de lingura.
  • Daca nu se produce varsatura, solicitati asistenta medicala de urgenta.
  • In situatia in care ati reusit sa produceti varsatura, este necesar sa tineti victima cu fata in jos, cu capul mai jos decat restul corpului, pentru a evita inecarea victimei cu voma
  • Solicitati de urgenta asistenta medicala.

Toxiinfectia alimentara cu salmonella

Alimentele contaminate cel mai frecvent cu bacteria Salmonella sunt: ouale, laptele, carnea cruda, carnea de pasare cruda, pestele crud.

Toxiinfectia cu Salmonella
poate fi foarte grava la sugari, copii mici, chiar si la copii mai mari si la bolnavii cronici.

Simptome

  • crampe abdominale
  • diaree
  • febra
  • frisoane
  • cefalee
  • varsaturi
  • slabiciune

Simptomele intoxicatiei cu Salmonella apar de obicei intr-un interval de 6, pana 24 de ore dupa consumarea alimentelor constaminate.

Primele masuri care trebuie luate:
  • Tineti victima culcata
  • Pastrati confortul termic al victimei
  • Dupa terminarea varsaturilor, dati-i victimei lichide calde, cum ar fi: ceai, supa limpede de carne sau sucuri de fructe
  • Solicitati imediat supraveghere medicala

Toxiinfectia alimentara cu stafilococ auriu

Toxiinfectia cu stafilococ auriu se produce dupa consumul de alimente impropriu conservate la rece.
Dintre alimentele cele mai expuse sunt: carnea de pui, ouale, laptele, prajiturile cu crema, tonul sau salata de cartofi.

Simptome

  • dureri abdominale
  • greata
  • varsaturi
  • diaree

De obicei, simptomele apar la 2, pana la 6 ore de la ingestia alimentelor contaminate.

Primele masuri care trebuie luate

  • Repaus obligatoriu, daca se poate la pat
  • Dupa ce se termina varsaturile, dati-i victimei lichide calde.
  • Este preferabil sa fie consultat medicul, mai ales daca simptomatologia este grava sau de durata

Data actualizare: 27-10-2019 | creare: 21-09-2012 | Vizite: 27481
Bibliografie
1."Toxiinfectii alimentare", http://www.firstaidguide.net/food-poisoning/
2.'Toxiinfectii alimentare", http://www.firstaid.ph/first-aid-procedures/food-poisoning.html
3. "Primul ajutor in caz de toxiinfectie alimentara", http://firstaid.webmd.com/food-poisoning-treatment
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum