Cotul jucatorului de tenis - primul ajutor
Autor: Drăgulin Oana
Pentru a intelege modul in care se produce leziunea numita „cotul jucatorului de tenis”, trebuie inteleasa structura anatomica a cotului.
Articulatia cotului este alcatuita din trei oase principale:
- humerus - apartine bratului (portiunea superioara)
- radiusul si cubitusul - formeaza antebratul (portiunea de jos a antebratului), fiind unite prin intermediul partilor moi.
Aceste trei oase sunt legate in articulatia cotului prin intermediul ligamentelor (alcatuite din tesut conjunctiv).
Oasele sunt inconjurate de pernute numite burse, ce ajuta la realizarea miscarii elementelor care alcatuiesc articulatia.
Cotul este o articulatie de tip „balama”, care permite rotatia mainii si a pumnului, cat si flexia si extensia antebratului.
Cotul jucatorului de tenis
„Cotul jucatorului de tenis” este o expresie care desemneaza o inflamatie sau un microtraumatism al tendonului (tendinita) care prinde grupul muschilor extensori la epicondilul lateral (exterior). Acest grup de muschi, care acopera partea externa a antebratului, ajuta la deschiderea si extensia mainii.
Leziunea este de obicei legata de o miscare repetata de mai multe ori in timp. Apare in mod obisnuit la tenis, in cazul executarii incorecte a reverului.
Cotul jucatorului de tenis poate aparea si din cauza echipamentului necorespunzator: o racheta prea rigida sau prea grea, un maner prea mic sau prea mare sau cordajul prea strans.
Alte cauze: miscarea scurta din pumn in timpul serviciului la tenis sau musculatura extensoare dezvoltata necorespunzator.
Cotul jucatorului de tenis poate aparea si la alte sporturi: badminton, tenis de masa, popice, pescuit (aruncarea unditei), schi si golf. Alte activitati care pot fi responsabile de producerea leziunii: munca in constructii, vopsitul, scrisul sau gradinaritul.
Simptome
Leziunea este semnalata de o durere pe marginea externa a cotului. In unele cazuri, durerea poate fi atat de intensa, incat sa limiteze miscarea.
Actiuni simple precum ridicarea unei cesti de cafea, rasucirea unui maner de usa sau ridicarea unei foi de hartie pot produce dureri foarte mari.
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
Intotdeauna, in cazurile grave, in care nu puteti extinde deloc antebratul (de exemplu, cand incercati sa dati mana cu cineva), consultati medicul curant pentru a stabili tratamentul corect.Opriti orice activitate care provoaca durerea si puneti pe cot o punga de gheata, de indata ce puteti.
In unele cazuri, poate aparea edemul (umflarea) locului lezat.
Care este tratamentul in cazul cotului jucatorului de tenis?
Pentru a reduce initial durerea si inflamatia, puteti lua aspirina, ibuprofen sau paracetamol. Un tratament corespunzator va fi prescris insa numai de catre medicul specialist.Tineti antebratul in repaus timp de 4-8 saptamani. Pentru a grabi vindecarea, puteti folosi comprese calde, care dilata vasele mici de sange din zona afectata, crescand fluxul sanguin din zona.
Activitatea obisnuita poate fi reluata doar gradual si numai dupa ce durerea dispare complet.
Ameliorarea durerii si prevenirea recidivelor se poate face prin antrenarea unor grupe musculare limitate. Executati sub supravegherea unui profesor de sport sau a unui fizioterapeut exercitii pentru mana, pumn si antrebat.
Acest tip de exercitii vor intari musculatura extensoare, cat si tendoanele si ligamentele.
Care sunt efectele si indicatiile pe termen lung?
In principiu, daca se respecta perioada de repaus si tratamentului recomandat de medic, nu raman sechele permanente in urma acestui tip de leziune.Totusi, exista persoane la care tendinita are un caracter recurent, chiar daca se iau masuri preventive. In cazuri rare, este necesara realizarea unei interventii chirurgicale in scopul detensionarii tendonului, prin desprinderea acestuia de os.
Pentru a preveni recidivele, prelungiti cat mai mult timpul de refacere si respectati programul de kinetoterapie recomandat. Aceste masuri ar putea fi necesare toata viata pentru a reduce durerea.
Solicitati parerea unui profesionist in momentul achizitionarii echipamentului sportiv, pentru a indeplini standardele ergonomice.
De asemenea, este utila supravegherea unui profesionist, in timpul efectuarii exercitiilor, pentru a va corecta tehnica de executie si purtarea unei banderole elastice sub cot.
2."Cotul jucatorului de tenis",https://sportsmedicine.about.com/cs/elbow/a/elbow2.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dureri la cot
- Informatii tija
- Durere cot si amorteala
- Ce imi recomandati pentru recapatarea mobilitatii integrale a cotului?
- Contuzie cot stang
- Cazatura
- Dureri de cot
- Durere de cot
- Bursita la cot
- Fractura paleta humerala