Fractura de stres - primul ajutor
Autor: Drăgulin Oana
O fractura de stres apare de obicei la nivelul labei piciorului sau tibiei (la nivelul gambei). Aceasta se produce la oasele metatarsiene si nu depaseste, in grosime, un fir de par.
Fractura de stres poate fi determinata de o miscare repetata in timp cum ar fi:
- alergarea
- o aparare exercitata brusc pe un picior
- schimbarea brusca de directie
- schimbarea suprafetei de alergare
- activitatea sportiva competitionala, dupa o intrerupere mai indelungata a activitatii
Afectiunea mai poate fi provocata si de o crestere semnificativa in greutate. Situatia este relativ frecventa si in alte sporturi decat atletismul, cum ar fi: gimnastica aerobica, baschet sau rugby.
Orice activitate prin care se exercita o presiune pe laba piciorului sau pe gamba, pentru un timp indelungat poate cauza o fractura de stres.
Fractura de stres poate fi recunoscuta printr-o intensa durere locala. In timpul efortului fizic, aceasta durere ia senzatia unei arsuri localizate la nivelul gambei sau labei piciorului.
De obicei, durerea se diminueaza sau chiar dispare, odata cu incetarea activitatii; in cazurilșe mai grave insa, durerea poate continua si dupa incetarea efortului fizic.
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
Daca durerea este intensa si face imposibila deplasarea, consultati medicul pentru ca acesta sa va examineze, sa stabileasca gravitatea situatiei si sa recomande un tratament adecvat.
Opriti imediat orice activitate care produce durere. Aplicati local o punga cu gheata pe locul dureros, de indata ce aveti posibilitatea.
Pentru a calma durerea pe moment, luati aspirina, ibuprofen sau orice antiinflamator eliberat fara prescriptie medicala.
Este necesar sa tineti piciorul in repaus pentru o perioada de patru pana la 6 - 7 saptamani. De asemenea, puteti sa aplicati comprese reci timp de mai multe zile, pentru a reduce durerea si inflamatia.
Activitatea cotidiana poate fi reluata dupa ce durerea a disparut complet.
Care sunt efectele fracturii de stres pe termen lung?
Daca se respecta intocmai indicatiile si tratamentul prescris de medic, nu apar sechele pe termen lung.Pentru a preveni recidivele, se recomanda ca activitatea sa se reia gradual, cu atat mai mult cea sportiva. De asemenea, trebuie purtat echipament corespunzator sportului practicat si nu este permisa alergarea pe suprafete dure, precum betonul.
Pentru a afla mai multe despre fractura de stres, va recomandam articolul medical de specialitate din Biblioteca Medicala.
2."Primul ajutor in fractura de stres", https://www.medindia.net/patients/Firstaid-fracture.htm
3."Primul ajutor in fractura de stres", https://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=104564
4."Fractura de stres", https://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00379
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fractura de stres la antepiciorul drept (metatarsian III)
- Fractura os metatarsian II
- Fractura metatarsian 1
- Fractura de stres
- Spondiloliza (fractura de stres)