Terapia cognitiv-comportamentală și alte intervenții de suport și consiliere ar putea fi eficiente în tratarea depresiei persoanelor cu demenţă
Depresia și anxietatea sunt stări frecvente ale persoanelor diagnosticate cu demenţă, iar probabilitatea ca acestea să fie diagnosticate cu depresie majoră este de două ori mai mare comparativ cu alte persoane de aceeași vârstă.
Studiile estimează că procentul persoanelor cu demenţă care dezvoltă și depresie se află undeva între 16-40%. „Antidepresivele sunt în continuare prescrise pentru acești pacienți, deși tot mai multe dovezi sugerează că în aceste cazuri nu numai că nu îmbunătățesc simptomele, ci ar putea crește riscul de mortalitate”, spune Dr. Vasiliki Orgeta, Profesor Asociat la UCL Psychiatry.
Într-o lucrare publicată de Cochrane Library, Dr. Orgeta și echipa analizează date din 29 de studii, în care în jur de 2.600 de pacienți cu demenţă sau afectare cognitivă ușoară au primit suport psihologic. Intervențiile au variat de la terapie de suport sau consiliere până la psihoterapie sub forma terapiei cognitiv-comportamentale.
Rezultatele analizei au arătat că tratamentele psihologice în cazul pacienților cu demenţă ar putea îmbunătăți nu doar depresia, ci și capacitatea de a îndeplini activitățile zilnice și implicit calitatea vieții. În special terapiile care s-au concentrat pe susținerea pacienților cu dementă de a folosi strategii de reducere a suferinței și de creștere a stării de bine au fost eficiente în reducerea simptomelor de depresie.
Dr. Orgeta adaugă că descoperirea este contrară părerii conform căreia aceste tratamente nu au valoare în cazul acestor pacienți și că este nevoie să se investească mai mult în acest domeniu de cercetare. Scopul este ca tot mai multe persoane care se confruntă cu demenţă și depresie să aibă acces la servicii psihologice. Acest lucru este deosebit de important în contextul în care atât depresia și anxietatea cresc severitatea afecțiunii și reduc independentă persoanei.
Cercetătorii spun că este necesară o revizuire a ghidurilor clinice de tratament pentru demenţă și că ar trebui să conțină recomandarea de tratamente psihologice, în mod specific terapia cognitiv-comportamentală.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tulburările mintale se pot răspândi la tineri prin intermediul rețelelor de socializare
- Adolescenții cu mulți frați sunt predispuși să aibă o sănătate mentală mai precară
- Studiu identifică pozițiile optime de meditație pentru pacienții cu tendințe de ADHD
- Anotimpul în care ne naștem asociat cu stările afective la vârsta adultă
- Tulburare de anxietate generalizata
- Sotul meu e tot timpul nervos, vulcanic, posesiv, narcisist..
- Psihoterapia cognitiv-comportamentala
- Terapie comportamental cognitiva in oradea?
- Pentru cei interesati de psihoterapia cognitiv-comportamentala
- Doctor cu rezultate reale Cognitiv Comportamental
- Depresie la 76 ani