Viața cu o disfuncție erectilă

Viața cu o disfuncție erectilă

©

Autor:

Viața cu o disfuncție erectilă

DisfuncÈ›ia erectilă reprezintă una dintre cele mai comune condiÈ›ii medicale care afectează viaÈ›a sexuală a unui bărbat, vârsta fiind de regulă variabila cea mai asociată cu această tulburare.
Studiile epidemiologice efectuate au confirmat faptul că prevalenÈ›a acestei condiÈ›ii medicale creÈ™te gradual, în funcÈ›ie de vârstă. Astfel, dacă în cazul bărbaÈ›ilor de 40 de ani rata celor cu disfuncÈ›ie erectilă este de aproximativ 40%, la cei de 70 de ani rata ajunge la 70%. (1) (2)

Persoanele cu disfuncÈ›ie erectilă întâmpină probleme atunci când vine vorba de obÈ›inerea sau de menÈ›inerea unei erecÈ›ii pe parcursul unui act sexual sau premergător începerii actului sexual. Tocmai de aceea, ei nu pot întreÈ›ine relaÈ›ii sexuale care să implice penetrare, ci doar relaÈ›ii sexuale orale. DisfuncÈ›ia erectilă afectează nu doar viaÈ›a sexuală a bărbatului, ci È™i încrederea sa în propria persoană, calitatea vieÈ›ii sale nemaifiind aceeaÈ™i. Impactul emoÈ›ional pe care îl are impotenÈ›a asupra bărbatului, cât È™i asupra partenerei sale, este unul major. Furia, tristeÈ›ea È™i lipsa de încredere sunt primele emoÈ›ii resimÈ›ite. Comunicarea cu partenerul de viață devine esenÈ›ială, deoarece sexul reprezintă un aspect important al vieÈ›ii de cuplu È™i îi implică pe ambii parteneri, problema bărbatului devenind È™i problema femeii de lângă el. (3) (4) (6)

Pentru a se putea pune diagnosticul de disfuncÈ›ie erectilă este necesar ca incapacitatea de a menÈ›ine o erecÈ›ie să fie recurentă, aÈ™adar constantă. Atunci când un bărbat nu reuÈ™eÈ™te să obÈ›ină o erecÈ›ie o singură dată, însă experienÈ›a nu se va repeta, nu este chiar un motiv de îngrijorare, iar vizita la medic nu este neapărat necesară. (4)

NumeroÈ™i factori pot fi asociaÈ›i cu această disfuncÈ›ie sexuală, astfel că, pentru a putea avea o viață sexuală normală È™i pentru a îmbunătății astfel È™i calitatea vieÈ›ii este necesară diagnosticarea cauzei principale. ImpotenÈ›a poate fi asociată cu probleme de sănătate grave, precum diabetul zaharat, afecÈ›iunile cardiovasculare sau chiar È™i cu cancerul de prostată, fiind imperios necesar să se trateze cauza È™i nu simptomele. În timp ce tratarea cauzei ar putea elimina disfuncÈ›ia, un tratament medicamentos doar pentru impotență ar putea agrava afecÈ›iunile deja prezente. (1) (4) (5)

ViaÈ›a sexuală nu trebuie să se încheie odată cu apariÈ›ia primelor semne ale unei disfuncÈ›ii erectile

Există multiple opÈ›iuni de tratament, singura obligaÈ›ie a bărbatului fiind aceea de a solicita ajutorul unui medic specialist. Din nefericire însă, este bine-cunoscut faptul că bărbaÈ›ii vizitează mult mai rar decât femeile medicul lor curant, de multe ori fiind necesară existenÈ›a unor simptome grave pentru ca aceÈ™tia să se hotărască să ajungă la doctor. O problemă de ordin sexual se pare că nu se încadrează pe lista problemelor majore, deoarece, conform statisticilor, doar 1 din 10 bărbaÈ›i cu probleme de ordin sexual solicită ajutorul unui medic, majoritatea celor cu disfuncÈ›ie erectilă alegând fie să folosească viagra, fie să renunÈ›e la activitățile sexuale.

Ceea ce mulÈ›i bărbaÈ›i nu cunosc este faptul că medicamentele nu sunt întotdeauna eficiente, iar uneori riscurile asociate administrarii unui anumit medicament sunt extrem de mari. Pastilele pentru potență sunt contraindicate celor care suferă de angină refractară, hipertensiune arterială care nu este È›inută sub control, insuficiență cardiacă congestivă de tip III-IV, aritmii cu risc ridicat, cardiomiopatii hipertrofice obstructive sau tulburări moderate, cât È™i celor care au suferit un infarct miocardic sau un accident cerebrovascular în ultimele două săptămâni. (1) (4)

Studiile au dovedit faptul că prin tratarea sau înlăturarea cauzei care a dus la apariÈ›ia impotenÈ›ei eficienÈ›a erectilă poate fi mult crescută, astfel că atitudinea bărbaÈ›ilor ar trebui să fie cu totul alta, îndreptată către tratarea cauzei È™i nu către tratarea simptomelor. Un exemplu concludent este oferit de specialiÈ™tii Cleveland Clinic È™i de studiile efectuate de către aceÈ™tia. Conform acestora, persoanele care au renunÈ›at la tutun au remarcat o îmbunătățire a eficienÈ›ei lor erectile cu aproximativ 25%, la doar un an de la renunÈ›area la viciu. De asemenea, în cazul persoanelor supraponderale care au decis să slăbească s-a remarcat o creÈ™tere a eficienÈ›ei erectile de două ori mai mare, la doi ani de la momentul schimbării stilului de viață. (1)


Data actualizare: 18-01-2019 | creare: 18-01-2019 | Vizite: 3608
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ExerciÈ›ii pentru disfuncÈ›ia erectilă
  • Riscul de evenimente cardiovasculare majore este semnificativ mai mare în rândul bărbaÈ›ilor cu parodontită È™i disfuncÈ›ie erectilă
  • ErecÈ›ia slabă - evaluare, diagnostic, cauze, simptome, tratament È™i remedii eficiente
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum