Variații mari ale tensiunii arteriale la adulții tineri cresc riscul de boală cardiovasculară la vârsta mijlocie

©

Autor:

Variații mari ale tensiunii arteriale la adulții tineri cresc riscul de boală cardiovasculară la vârsta mijlocie
O nouă analiză de la Duke University Medical Center sugerează că adulții tineri cu variații mari ale tensiunii arteriale au un risc mai crescut de boală cardiovasculară la vârsta mijlocie.
Rezultatele au fost publicate în JAMA Cardiology.

O valoarea tensională sistolică de peste 130 mmHg este considerată crescută, fiind un factor de risc major pentru boala cardiovasculară. În prezent, ghidurile de hipertensiune arterială ignoră variabilitatea în măsurătorile tensiunii arteriale, ele sugerând calcularea tensiunii arteriale medii pentru inițierea tratamentului antihipertensiv.

Cercetătorii avertizează că estimarea tensiunii arteriale medii pentru decizia de inițiere a tratamentului antihipertensiv ar putea masca o viitoare boală cardiovasculară la vârstă mijlocie, prin faptul că se neglijează diferența între tensiunile luate la anumite intervale de timp. Spre exemplu, dacă o persoană are 2 valori tensionale diferite la un interval de timp, una mai mare și una mai mică, atunci media va fi în limita normalului.

Analiza s-a făcut pe baza studiului Coronary Artery Risk Development în Young Adults, care a inclus 3.394 de participanți, dintre care 46% erau afro-americani și 56%, femei. S-au efectuat măsurători ale tensiunii arteriale la 2, 5, 7 și 10 ani de la prima tensiune citită. Vârstă medie a participanților când li s-a luat tensiunea la 10 ani era de 35 de ani.

Cercetătorii au identificat acele persoane care aveau variații ale tensiunii arteriale până la vârsta de 35 de ani iar apoi le-au urmărit pe perioada următorilor 20 de ani pentru a investiga existența unei asocieri cu boala cardiovasculară.

Rezultatele arată că pe parcursul celor 20 de ani, în rândul participanților selectați, s-au petrecut 181 de decese, raportându-se 162 de evenimente cardiovasculare (boală coronariană fatală și non-fatală, spitalizări pentru insuficiență cardiacă, accident ischemic tranzitor, accident vascular cerebral, angioplastie cu stent). S-a observat că o diferență de 3,6 mmHg a tensiunii arteriale sistolice la adulții tineri crește cu 15% riscul de evenimente cardio-vasculare, independent de valorile tensiunii arteriale medii până la 35 de ani și independent de oricare valoare a tensiunii arteriale sistolice după 35 de ani.

Atât medicii cât și pacienții ar trebuie să acorde o atenție sporită variațiilor de tensiune la vârsta adultă tânără, acesta fiind un moment bun pentru a face schimbări în stilul de viață, care ar putea îmbunătăți și chiar crește speranța de viață a unei persoane.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-01-2020 | creare: 28-01-2020 | Vizite: 607
Bibliografie
Spikes in blood pressure among young adults spell trouble in mid-age, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200122134923.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tensiunea arterială osciantă ar putea fi o cauză ascunsă a demenței
  • Variabilitatea tensiunii arteriale ca predictor pentru riscul de Alzheimer
  •