Vaccinurile și modificările virușilor reduc riscul de COVID cu 50%, însă Omicron rămâne o amenințare

©

Autor:

Vaccinurile și modificările virușilor reduc riscul de COVID cu 50%, însă Omicron rămâne o amenințare
Un studiu recent publicat în New England Journal of Medicine a evaluat povara și riscul de sechele post-acute ale bolii COVID-19, cunoscute sub denumirea de PASC sau „COVID lung”, pe parcursul perioadelor pre-Delta, Delta și Omicron ale pandemiei. PASC afectează mai multe sisteme organice și riscul său crește odată cu severitatea infecției și condițiile preexistente, dar scade după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Deși PASC a fost raportat în contextul diverselor variante ale virusului, este posibil ca variațiile caracteristicilor virale să fi redus riscul de PASC, însă măsura exactă a acestei modificări rămâne neclară.
Studiul a comparat riscul și povara PASC în timpul valurilor pre-Delta, Delta și Omicron, utilizând cinci cohorte de veterani infectați cu SARS-CoV-2 între martie 2020 și ianuarie 2022, stratificați în funcție de statutul de vaccinare și perioada infecției. Au fost analizate și trei cohorte de control specifice fiecărei valuri, compuse din indivizi neinfectați. Cercetătorii au urmărit cohortele de COVID-19 de la infecție până la un an, reinfectare sau deces, iar cohortele de control până la prima infecție sau până la un an sau deces.

Au fost examinate rezultatele de sănătate predefinite, clasificate în zece categorii, iar un rezultat incident a fost definit ca unul care a apărut între 30 de zile și 12 luni post-infecție. Incidența cumulativă a PASC a fost estimată folosind ecuații generale de estimare ponderate cu regresie Poisson.

Rezultatele au arătat că incidența cumulativă a PASC la un an după infecție a fost de 10,42, 9,51 și respectiv 7,76 evenimente la 100 de persoane în cohortele nevaccinate în perioadele pre-Delta, Delta și Omicron. Incidența a fost mai mică în perioada Omicron comparativ cu valurile anterioare. În cohortele vaccinate, incidența cumulativă a PASC a fost de 5,34 și 3,5 evenimente la 100 de persoane în valurile Delta și Omicron, respectiv, fiind mai mică la subiecții vaccinați comparativ cu cei nevaccinați. Analiza de descompunere a indicat că 71,8% din scăderea evenimentelor PASC a fost atribuită vaccinării, în timp ce efectele legate de perioada pandemică au contat pentru peste 28%.

Concluziile studiului indică o scădere a incidenței cumulative a PASC pe parcursul pandemiei, de la 10,42 cazuri în perioada pre-Delta la 3,5 cazuri în era Omicron. Totuși, riscul de PASC nu a fost neglijabil chiar și în era Omicron. Studiul, având în vedere natura sa observațională, este supus unor posibile părtiniri. Aceste descoperiri reflectă reducerea povarei PASC prin vaccinări și efectele temporale de-a lungul pandemiei, cu toate că persistă un risc substanțial rezidual în rândul subiecților vaccinați infectați în perioada Omicron.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-07-2024 | creare: 19-07-2024 | Vizite: 363
Bibliografie
Vaccines and virus changes cut long COVID risk by 50%, but Omicron still poses a threat, link: https://www.news-medical.net/news/20240718/Vaccines-and-virus-changes-cut-long-COVID-risk-by-5025-but-Omicron-still-poses-a-threat.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scăderea performanței cardiace, o potențială cauză pentru dispneea observată la pacienții cu COVID-19 lung
  • Legarea mai eficientă a variantei Omicron de receptorul ACE2, motivul transmisibilității mai mari
  • Cât de mari sunt riscurile de răspândire a variantei Omicron din Africa de Sud către alte state?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum