Un nou studiu dezvăluie persistența simptomelor neurologice în rândul pacienților COVID-19 neinternați

©

Autor:

Un nou studiu dezvăluie persistența simptomelor neurologice în rândul pacienților COVID-19 neinternați
Conform cercetătorilor de la Neuro COVID-19 Clinic, majoritatea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au prezentat fenomenul de „long-COVID”, adică persistența simptomelor specifice bolii COVID-19 sau prezența unor sechele post-infecțioase la perioade mari de timp de la infectare, au continuat să experimenteze simptome precum încețoșare a vederii, amorțeală, furnicături, dureri de cap, amețeli și oboseală timp de 15 luni, în medie, de la debutul bolii.
În cadrul studiului realizat de aceștia, care a fost publicat în Annals of Clinical and Translational Neurology, pacienții au fost analizați o perioadă de timp cuprinsă între șase și nouă luni de la vizita inițială la clinica Neuro COVID-19, astfel descoperindu-se că parametri precum frecvența cardiacă sau tensiunea arterială, precum și diverse simptome localizate la nivel gastrointestinal au crescut sau s-au agravat la pacienții cu sechele post-infecțioase. Cu toate acestea, oamenii de știință menționează faptul că prevalența anosmiei și ageuziei, unele dintre simptomele caracteristice infecției cu virusul SARS-CoV-2, a scăzut, comparativ cu cea întâlnită în perioade precum începutul pandemiei.

Igor Koralnik, doctor și șeful departamentului de boli neuro-infecțioase din cadrul clinicii, afirmă că studiul are particularitatea de a urmări simptomele neurologice ale pacienților afectați de COVID-19 o perioadă de timp superioară studiilor anterioare. De asemenea, conform acestuia, echipa sa a fost surprinsă de persistența majorității simptomelor neurologice debilitante în cadrul pacienților clinicii, în condițiile în care numeroase astfel de manifestări au apărut drept disfuncții tardive ale sistemului nervos autonom.

Studiul a inclus 52 de pacienți cu o vârstă medie de 43 de ani, 73% fiind de sex feminin, iar 77% fiind vaccinați împotriva COVID-19. În medie, pacienții analizați au prezentat simptome neurologice timp de 15 luni, în medie, de la infectare. Astfel, durerile de cap au înregistrat o creștere procentuală între consultul inițial și ultima analiză de 13%, variațiile patologice ale frecvenței cardiace și ale tensiunii arteriale de 21%, iar simptomele gastrointestinale tot de 21%. De asemenea, simptomele încadrate în fenomenul de „long-COVID” nu au fost ameliorate de vaccinarea anterioară a pacienților.

Cercetătorii concluzionează evidențiind necesitatea studierii în continuare a sechelelor post-infecțioase provocate de COVID-19, întrucât pandemia nu s-a terminat și astfel de cazuri o să apară în continuare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 349
Bibliografie
Study reveals the persistence of neurologic symptoms among non-hospitalized COVID-19 "long-haulers", link: https://www.news-medical.net/news/20220524/Study-reveals-the-persistence-of-neurologic-symptoms-among-non-hospitalized-COVID-19-long-haulers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum