Vaccinurile COVID-19 nu provoacă infertilitate

©

Autor:

Vaccinurile COVID-19 nu provoacă infertilitate
Vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează fertilitatea, potrivit unei noi cercetări conduse de anchetatorii Școlii de Sănătate Publică a Universității din Boston.
Publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, studiul prospectiv al cuplurilor care încearcă să conceapă un copil, nu a găsit nicio asociere între vaccinarea COVID-19 și fecundabilitate (probabilitatea de concepție pe ciclu menstrual) la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu Pfizer-BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson.

Pentru lucrarea actuală, cercetătorii au analizat datele sondajului privind vaccinarea și infecția cu COVID-19, precum și fecundabilitatea, printre participanții de sex feminin și bărbați la Pregnancy Study Online (PRESTO), un studiu în curs de desfășurare, finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA, care înrolează femeile care încearcă să conceapă și le urmărește de la preconcepție până la șase luni după naștere. Studiul a inclus peste 2.100 de femei din SUA și Canada care au furnizat informații cu privire la stilul de viață, factorii medicali și caracteristicile partenerilor lor din decembrie 2020 până în septembrie 2021.

Cercetătorii au calculat probabilitatea de concepție pe ciclu menstrual folosind datele auto-raportate ale ultimei perioade menstruale ale participanților, durata tipică a ciclului menstrual și starea sarcinii. Ratele de fertilitate în rândul participantelor de sex feminin care au primit cel puțin o doză de vaccin au fost aproape identice cu cele ale participantelor de sex feminin nevaccinate.

Fecundabilitatea a fost, de asemenea, similară pentru partenerii de sex masculin care au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, comparativ cu participanții de sex masculin nevaccinați. Analizele suplimentare care au luat în considerare numărul de doze de vaccin, marca de vaccin, istoricul de infertilitate, ocupația și regiunea geografică nu au indicat, de asemenea, niciun efect al vaccinării asupra fertilității.

În schimb, descoperirile indică faptul că infecția cu COVID-19 în rândul bărbaților poate reduce temporar fertilitatea. Un studiu anterior, publicat în American Journal of Translational Research, a constatat că infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate predispune la infertilitate. În consecință, vaccinarea rămâne o modalitate eficientă de prevenire a formelor severe ale bolii COVID-19, dar și de prevenire a problemelor de sănătate reproductivă.

sursa: Science Daily
foto: BUSPH

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
COVID-19 vaccines do not cause infertility, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220120135142.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul pentru tuberculoză protejează și de infecția COVID-19?
  • Noul vaccin împotriva COVID-19 în curs de desfășurare
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum