Celulele T răspund diferit în funcție de severitatea cazurilor de COVID-19, conform unui studiu

©

Autor:

Celulele T răspund diferit în funcție de severitatea cazurilor de COVID-19, conform unui studiu
Cu toții ne întrebăm cât durează, de fapt, imunitatea împotriva SARS-CoV-2 în cazul în care am fost infectați.
O echipă de cercetători din cadrul La Jolla Institute for Immunology (LJI), University of Liverpool și University of Southampton a descoperit cum persoanele cu cazuri severe de COVID-19 pot rămâne cu mai multe celule T „cu memorie” de protecție necesare pentru combaterea unei posibile reinfectări. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Immunology și este primul care descrie în detaliu activitatea celulelor T implicate în lupta împotriva SARS-CoV-2.

„Datele din acest studiu sugerează că persoanele cu cazuri severe de COVID-19 pot avea o imunitate mai puternică pe termen lung”, spune unul dintre liderii studiului, profesorul Pandurangan Vijayanand, MD. „Acest studiu evidențiază variabilitatea enormă a modului în care ființele umane reacționează la o provocare virală”, adaugă Christian H Ottensmeier, PhD.

Încă de la începutul pandemiei COVID-19, oamenii de știință au investigat ce tipuri de anticorpi și celule T sunt importante pentru combaterea infecției cu SARS-CoV-2. Ca experți în genomică, Pandurangan Vijayanand și Christian H. Ottensmeier au folosit instrumente de secvențiere pentru a descoperi care subgrupuri de celule T pot controla severitatea bolii. În octombrie 2020, echipa a publicat prima descriere detaliată asupra modului în care celulele T CD4+ răspund la prezența virusului în organism.

Pentru noul studiu, cercetătorii au folosit o tehnică numită analiza transcriptomică. Utilizând o singură celulă, au putut studia expresia genelor individuale a mai mult de 80.000 de celule T CD8+ izolate atât de la 39 de pacienți COVID-19, cât și de la 10 subiecți care nu au fost niciodată expuși la virus (probele lor de sânge au fost date înainte de pandemie). Dintre pacienții cu COVID-19, 17 pacienți au avut un caz mai ușor, care nu a necesitat spitalizare, 13 au fost spitalizați și 9 au avut nevoie de asistență suplimentară la ATI. Spre surprinderea cercetătorilor, au observat răspunsuri mai slabe ale celulelor T CD8 + la pacienții cu cazuri mai ușoare de COVID-19. Cercetătorii au văzut cele mai puternice răspunsuri ale celulelor T CD8 + la pacienții grav bolnavi care au necesitat spitalizare sau sprijin ATI. Celulele T CD8+ sunt celulele responsabile de distrugerea celulelor gazdă infectate cu virus și sunt, de asemenea, importante pentru protejarea organismului împotriva reinfectării.

„Există o legătură inversă între cât de prost funcționează celulele T și cât de gravă este infecția. Cred că a fost destul de neașteptat.” Ne-am putea aștepta să vedem un răspuns mai puternic al celulelor T CD8 + în cazurile ușoare, deoarece acestea sunt cazurile în care sistemul imunitar a fost echipat pentru a combate o infecție severă, dar studiul a arătat contrariul. De fapt, celulele T CD8 + în cazurile mai ușoare au prezentat semnele moleculare ale unui fenomen numit „epuizare” a celulelor T. În cazurile de epuizare a celulelor T, celulele primesc atât de multă stimulare a sistemului imunitar în timpul unui atac viral, încât sunt mai puțin eficiente în a-și face treaba. „Persoanele care suferă de boli severe vor avea probabil un număr mare de celule cu memorie”, spune Vijayanand. Persoanele cu boli mai ușoare au celule de memorie, dar par epuizate și disfuncționale, deci s-ar putea să nu fie eficiente suficient de mult timp.

„Acest studiu reprezintă un prim pas în înțelegerea spectrului de răspunsuri imune împotriva agenților infecțioși”, afirmă Ottensmeier. În viitor, cercetătorii speră să utilizeze tehnici de secvențiere cu o singură celulă pentru a analiza celulele T CD8 + la pacienții cu cancer și cu infecție COVID-19.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-02-2021 | creare: 04-02-2021 | Vizite: 442
Bibliografie
A closer look at T cells reveals big differences in mild vs. severe COVID-19 cases, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210121150952.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: