Vaccinul anti-rotavirus
Autor: Asiminii Georgiana
Vaccinul împotriva rotavirusului esteun vaccin destinat în exclusivitate copiilor, are natură atenuată și se administrează pe cale orală. Primul vaccin împotriva acestei infecții a fost scos pe piață în 1998, însă a fost retras, în timp ce vaccinurile aflate astăzi în folosință au fost lansate în 2006 și 2008.
Vaccinul antirotavirus se administrează fie în două, fie în trei doze, în funcție de recomandările medicului și ale companiei producătoare. Astfel, sugarul vaccinat trebuie să aibă minimum șase săptămâni și maximum paisprezece. De regulă, vaccinările se fac la două, patru și șase luni, păstrându-se un interval minim de patru săptămâni între administrări.
Atenție! Este recomandat ca în cazul ambelor doze să fie folosită aceeași companie producătoare, deoarece concentrațiile pot fi diferite. Numai în cazul în care istoricul vaccinării a fost pierdut și situația o impune, se poate efectua vaccinarea și cu doze produse de mărci diferite.(55,57)
Uneori, pot apărea reacții adverse ușoare în cazul copiilor vaccinați: febră, vomă, diaree, care dispar însă după câteva zile, maximum o săptămână. (57)
Precauții și restricții în administrare se impun în cazul copiilor care au suferit anterior alergii la unul sau mai multe din ingredientele conținute de vaccin, ori la latex, întrucât aplicatorul oral conține acest material.
Administrarea vaccinului împotriva rotavirusului este contraindicată nou-născuților care au suferit anterior o invaginație intestinală (blocaj al intestinelor rezultat prin pătrunderea unei porțiuni a intestinului în alta, situată posterior, care poate fi tratat numai de către personalul medical specializat). (57)
De asemenea, rămâne la latitudinea medicului dacă vaccinul poate fi administrat nou-născuților cu probleme imunitare sau care au fost diagnosticați anterior cu cancer sau alte boli cronice severe.
În cazul în care în timpul administrării, copilul expulzează substanța, scuipând-o, nu este recomandată administrarea unei noi doze, deoarece se poate ajunge la un supradozaj involuntar (o anumită cantitate ar fi putut fi absorbită totuși prin țesut). (57)
Eficiența acestui vaccin a fost estimată de până la 98%. (55, 56)
Denumirile comerciale sub care este disponibil vaccinul anti-rotavirus sunt RotaTeq, Rotarix. (57)
Rotavirusul
Rotavirusul, care poartă această denumire din pricina formei sale observabile la microscop, este una din principalele cauze ale diareei de cauză infecțioasă care afectează sugarii.
Virusul, foarte puternic, rezistent în mediul exterior timp de două luni și cu o perioadă de incubație mică, de până la trei zile de la contact, se instalează în sistemul gastro-intestinal al nou-născutului, cauzând diareea apoasă și voma, care conduc rapid la deshidratarea severă a organismului, care poate fi fatală. Deshidratarea poate fi atât de severă, încât, de regulă, ajunge să nu mai poată fi făcută pe cale orală, apelându-se la administrarea intravenoasă de substanțe care pot îndeplini acest rol.
Modalitatea de transmitere este fecală-orală, virusul ajungând în organism prin intermediul mâncării și biberoanelor nesterilizate, a obiectelor pe care micuții le bagă în gură, dar și prin mâinile nespălate care au intrat în contact cu substanța infecțioasă. Cea mai mare răspândire are loc, în zonele cu climă temperată, cum este cazul României, în sezoanele de iarnă și primăvară.(55, 58)
Diagnosticarea se realizează prin testarea fecalelor cu potențial infecțios, în acest sens fiind disponibile și în comerț kit-uri ușor de utilizat și care comportă o mare acuratețe. (58)
Boala cauzată de rotavirus ucide anual peste 500.000 de copii cu vârste sub 5 ani, din țări subdezvoltate de pe toată planeta, mai ales din cauza igienei precare. De asemenea, unui risc mai mare decât cel obișnuit sunt supuși copiii din orfelinate sau cei spitalizați, unde normele de igienă nu sunt respectate întotdeauna cu strictețe. Moartea este cauzată de pierderea fluidelor din organism.
Din nefericire, recuperarea după un episod de infectare cu rotavirus nu garantează imunizarea pe viitor, copiii, dar și alte categorii de persoane, putând dezvolta infecția de mai multe ori în timpul vieții, la o intensitate mai mică, însă. (55, 56, 57)
Informați-vă în detaliu despre gastroenterita cu rotavirus.
https://www.immunize.org/catg.d/p4217.pdf
56 - Rotavirus, sursa: https://www.historyofvaccines.org/content/articles/rotavirus
57 – Rotavirus, sursa: https://www.immunizationinfo.org/vaccines/rotavirus
58 - Boli. Rotavirus, sursa: https://www.vaccinnet.ro/wiki/boli
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sa-mi fac vaccin de porcina?
- Prospect vaccin porcina
- Atentie la vaccin (GARDASIL-SILGARD) !!!!
- Vaccinul RRO si DT
- Contraindicatii vaccin antirabic
- Vaccin Varilrix fara raspuns imunitar
- Rotavirus - scaun verde cu mucus