Vaccinarea maternă și terapia cu anticorpi monoclonali sunt eficiente împotriva virusului respirator sincitial la copii

©

Autor:

Vaccinarea maternă și terapia cu anticorpi monoclonali sunt eficiente împotriva virusului respirator sincitial la copii
VRS reprezintă o preocupare majoră de sănătate publică la nivel global, fiind deosebit de periculos pentru copiii sub cinci ani, conducând la aproximativ 3,6 milioane de spitalizări și 101.400 de decese anual în această grupă de vârstă. Tratamentul cu anticorpi monoclonali, cum ar fi palivizumab (Synagis), protejează împotriva Virusului Respirator Sincitial (VRS), dar este costisitor și necesită injecții lunare.
Un articol recent publicat în The Lancet Regional Health Journal a comparat impactul și eficiența costurilor vaccinării materne și terapiei cu anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită (la-mAB) împotriva Virusului Respirator Sincitial (VRS) la copiii mici din Anglia și Țara Galilor.

Cercetătorii au folosit un model matematic pentru a calcula impactul programelor sezoniere și anuale pentru intervențiile la-mAB și vaccinarea maternă împotriva VRS, folosind un cadru Bayesian pentru a identifica cel mai cost-eficient program în raport cu prețul de achiziție și costul de livrare. Modelul a luat în considerare 25 de grupe de vârstă, de la zero la peste 75 de ani, infecțiile VRS simptomatice și asimptomatice, scăderea protecției anticorpilor materni și dezvoltarea imunității post-infecție.

Rezultate

Studiul a evaluat efectele directe și indirecte (protecția turmei) ale ambelor produse de prevenire a VRS la nivelul populației. La un an după imunizare, terapia la-mAB a protejat mai mulți sugari decât vaccinarea maternă (15% vs. 9%). De asemenea, aceste intervenții au conferit protecție pentru 14% din femeile gravide care au primit vaccinul pentru până la un an.

Programul anual de vaccinare maternă a îmbunătățit rezultatele de sănătate la sugarii de un an, fiind mai eficient în prevenirea incidenței bolii în grupa de vârstă 6-11 luni comparativ cu programul sezonier. În schimb, pentru sugarii de 0-2 luni, programele la-mAB sezoniere au fost mai eficiente, prevenind 34% din cazurile simptomatice.

Programele la-mAB au oferit, de asemenea, câștiguri mai mari în ceea ce privește QALY (ani de viață ajustați în funcție de calitate) și economii de costuri comparativ cu programele de vaccinare maternă. Presupunând un CCPA (achiziții și administrare) scăzut pentru ambele produse, programele la-mAB au fost considerate opțiunea optimă în analiza cost-eficiență (CEA).

Concluzii

Studiul oferă dovezi convingătoare că atât vaccinarea maternă, cât și la-mAB reduc semnificativ povara bolii VRS în populația infantilă din Marea Britanie. Rezultatele au arătat că un program anual de vaccinare maternă cu o acoperire de 60% ar evita 32% din internările spitalicești pentru VRS, iar un program la-mAB anual cu o acoperire de 90% ar evita 57% dintre acestea în rândul sugarilor sub șase luni din Anglia și Țara Galilor. Programul de vaccinare maternă ar evita, de asemenea, cazuri în rândul femeilor gravide, care reprezintă 20% din povara de sănătate la nivelul populației.

sursa: News Medical
foto: Marina Demidiuk/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-01-2024 | creare: 12-01-2024 | Vizite: 364
Bibliografie
New study finds maternal vaccine and monoclonal antibody effective against RSV in infants, link: https://www.news-medical.net/news/20240110/New-study-finds-maternal-vaccine-and-monoclonal-antibody-effective-against-RSV-in-infants.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Virusul sincițial respirator (RSV) asociat cu riscul de astm în copilărie
  • O descoperire mult așteptată în realizarea unui vaccin împotriva virusului respirator sincițial
  • Infecția cu virusul sincițial respirator la vârstnici este mai puțin întâlnită, dar se manifestă mai sever decât gripa sau COVID-19
  •