Populațiile de celule T - terenul de antrenament din spatele răspunsului imun viguros observabil în cadrul vaccinurilor pe bază de adenovirus
![Populațiile de celule T - terenul de antrenament din spatele răspunsului imun viguros observabil în cadrul vaccinurilor pe bază de adenovirus](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39831.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Vaccinurile pe bază de vector viral (adenovirus) împotriva COVID-19, care au ajuns să joace un rol principal în ceea ce privește vaccinarea la momentul actual, pot genera un răspuns imun durabil pe termen lung, conform cercetătorilor de la Universities of Oxford și Cantonal Hospital St. Gallen (Elveția).
Investigațiile au fost elaborate în jurnalul medical Nature Immunology iar atenția se centralizează asupra abilității de a genera populații temeinice de cellule T killer, element esențial în cadrul răspunsului imun.
S-a observat pe modele animale că adenovirusurile pot să ajungă la interiorul unor celule cunoscute precum celule reticulare fibroblastice, care formează structuri organizate, funcționând precum un teren de antrenament pentru aceste celule T, ceea ce stă la baza generării unui răspuns imun de durată.
Astfel, vectorii de tip adenovirus pot să țintească celule specifice cunoscute precum celule stromale de la nivelul plămânului, generând depozite de antigene la nivelul acestora. Aceste celule au fost considerate inițial doar simple schele inerte, având doar rol de susținere, dar s-a dovedit că joacă un rol mult mai dinamic în cadrul răspunsului imun și al controlului acestuia. Faptul că au și o durată de viață mai lungă facilitează antrenarea sistemului imun prin posibilitatea de a prezenta antigenul respectiv de multiple ori celulelor imune, provocând un efect booster, amplificat, care va conduce în final la generarea celulelor T cu rol protectiv.
De asemenea, cercetătorii au investigat și alte mecanisme care ar putea explica eficiența vaccinurilor pe bază de adenovirus, incluzând mesagerii cheie implicați în semnalizarea către celulele T. Acest mesager este cunoscut drept IL-33 (interleukina 33), denumită și alarmină, eliberat atunci când celulele stromale primesc anumite semnale, de exemplu în momentul apariției unei leziuni tisulare care ar putea induce o stare de stres acut. Va stimula metabolismul celulelor T, ceea ce va conduce la obținerea unui răspuns imun protector.
În continuare, se dorește aplicarea aceluiași procedeu pentru obținerea unor vaccinuri și pentru tuberculoză, HIV, hepatita C sau chiar și în cazul unor boli maligne. De asemenea, există multipli agenți patogeni emergenți împotriva cărora ar fi extrem de utilă dezvoltarea unor astfel de vaccinuri.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
- Diferențele dintre virușii care cauzează SARS și COVID19, explicate de cercetători
- Bebelușii băieți au o probabilitate mai mare de a obține vindecarea sau remisia HIV după infecția in utero
- Ceaiurile - arme eficiente împotriva subvariantelor Omicron
- Gangllioni gat
- Vaccin covid sarcina
- Vaccin anti-covid la tromboza venoasa profunda?
- Ce titru de anticorpi e considerat bun (imunizare eficientă) după vaccinarea anti-COVID?
- Pete piele dupa vaccin Covid (Pfiser)
- Tromboembolism pulmonar - vaccin
- Campania de vaccinare covid 19
- Vaccinul covid daca vreau sa raman gravida
- Astm bronșic + alergie respiratorie și efectele vaccinului Pfizer anti Covid-19