Comunitățile microbiene din cavitatea bucală, analizate atent de cercetători

©

Autor:

Comunitățile microbiene din cavitatea bucală, analizate atent de cercetători
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au examinat microbiomul oral uman și au descoperit o variabilitate extraordinară în subpopulațiile bacteriene care trăiesc în anumite zone ale gurii. Echipa de cercetători a reușit să identifice gene care ar putea explica specificitatea habitatului unui anumit grup bacterian. Studiul actual poate oferi noi perspective asupra rolului microbilor orali în sănătatea umană.
Bacteriile prezintă o biogeografie foarte puternică, fiind uneori abundente în anumite locații specifice, în condițiile în care lipsesc cu desăvârșire din alte zone. Modul în care bacteriile populează anumite medii a dus la apariția unor întrebări la care specialiștii au încercat de-a lungul timpului să găsească un răspuns. Cum au ajuns bacteriile în locul greșit și cum pot fi adăugate bacteriile la locul potrivit? Într-un studiu recent publicat în Genome Biology, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit evidente diferențe între bacterii localizate la distanțe mici în cavitatea bucală. Studiile de laborator au evidențiat, printre altele, faptul că microbii găsiți pe limbă sunt foarte diferiți de microbii găsiți pe placa de pe dinți.

„În calitate de ecologi microbieni, suntem fascinați de modul în care bacteriile pot împărți aparent orice habitat în diferite nișe, dar ca oameni înșine, avem și această curiozitate înnăscută cu privire la modul în care microbii se modelează în corpul nostru.”, a spus autorul principal Daniel R. Utter, doctorand la Universitatea Harvard. Evoluțiile recente în secvențiere și abordările bioinformatice au oferit noi modalități de a dezlega complexitatea comunităților bacteriene. Cercetătorii au folosit abordări de secvențiere și analiză de ultimă generație, pentru a obține o imagine mai bună a microbiomului oral.

Folosind o abordare recent dezvoltată, numită metapangenomică, care combină pangenomii (suma tuturor genelor găsite într-un set de bacterii înrudite) cu metagenomica (studiul ADN-ului total care provine de la toate bacteriile dintr-o comunitate), cercetătorii au reușit să efectueze o examinarea aprofundată a genomului microbilor care a dus la o descoperire surprinzătoare. „Am găsit o cantitate extraordinară de variabilitate. Am fost șocați de modelarea acestei variabilități între diferitele părți ale gurii; în special, între limbă, obraz și suprafețele dinților.”, a spus Utter. Descoperirile actuale ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor probiotice cu efect specific. Folosindu-se de informațiile cu privire la cerințele fiecărui microb, oamenii de știință vor putea proiecta microbi benefici pentru a ateriza într-un habitat specificat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-12-2020 | creare: 23-12-2020 | Vizite: 845
Bibliografie
The incredible, variable bacteria living in your mouth, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201218165105.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum