Vaccinarea împotriva COVID-19 la orele dimineții sau după-amiaza oferă cele mai mari beneficii clinice
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Vaccinarea împotriva COVID-19 la orele dimineții sau după-amiaza oferă cele mai mari beneficii clinice](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43143.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În prezentul studiu, cercetătorii au examinat asocierile dintre momentul vaccinării și eficacitatea vaccinului în ceea ce privește infecțiile incipiente. Studiul a inclus peste un milion și jumătate de persoane cu vârsta de minimum 12 ani, vaccinați cu mai mult de un an în urmă, fără antecedente de infecții cu virusul SARS-CoV-2 înainte de finalizarea vaccinărilor primare cu minimum două doze. Cercetătorii au analizat înregistrările medicale electronice ale participanților, folosind baza de date MHS (servicii de asistență medicală Maccabi). Perioada analizată a fost cuprinsă între 19 decembrie 2020 și 25 aprilie 2022, timp în care la nivel global au fost înregistrate două vârfuri pandemice, cu variantele Delta și Omicron. În analiză nu au fost incluse persoane cu infecții raportate înainte de data vaccinării.
Cercetătorii au comparat persoanele vaccinate dimineața (între orele 8:00 și 11:59), după-amiaza (între 12:00 și 15:59) sau seara (între 16:00 și 19:00). Aproape toți participanții din studiu au fost vaccinați cu Pfizer, într-o perioadă de 12 ore, între orele 8:00 și 20:00. Numărul de teste pentru SARS-CoV-2 a fost echivalent în rândul celor vaccinați dimineața și seara.
Rezultatele au indicat diferențe între ratele de infecții cu SARS-CoV-2 în rândul participanților, care au fost influențate de momentul din zi în care au fost vaccinați. Astfel, cele mai mari rate de infecții au fost raportate în rândul celor vaccinați seara, iar cele mai reduse rate în rândul celor vaccinați dimineața târziu sau după amiază devreme. Momentul vaccinării SARS-CoV-2 a modificat riscurile de o infecție incipientă cu 9% până la 25%, pe baza numărului de doze de vaccinare primite și a vârstei participantului.
Pe baza constatărilor studiului, cercetătorii au concluzionat că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 dimineața târziu sau după-amiaza devreme se asociază cu riscuri mai reduse de infectare, comparativ cu alte perioade din zi. Momentul vaccinării a redus riscul cu până la 25%, în funcție de particularitățile pacientului și de numărul dozelor administrate, cele mai mari beneficii imune fiind observate la persoanele în vârstă și la copii.
sursa: News Medical
foto: BaLL LunLa/Shutterstock
Data actualizare: 10-11-2022 | creare: 10-11-2022 | Vizite: 403
Bibliografie
Does the time of day patients receive their COVID-19 vaccinations influence their clinical benefit? link: https://www.news-medical.net/news/20221107/Does-the-time-of-day-patients-receive-their-COVID-19-vaccinations-influence-their-clinical-benefit.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Hormonii sexuali modulează sistemul imunitar, influențând riscul de boli în mod diferit
- Vaccinul cu neoantigen declanșează o apărare imunitară puternică împotriva cancerului de rinichi
- Noile recomandări canadiene încurajează vaccinarea antigripală și antipertussis la femeile însărcinate
- Ar putea fi dezvoltat un vaccin pentru malarie cu răspuns imun pe termen lung
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mi-e frica sa mă vaccinez.
- Alergie la medicamente
- Pericardita si vaccin covid
- Sunteti de acord cu vaccinul ?
- Vaccinare covid 19
- Vaccin Pfizer
- Păreri PRO Vaccinare - să mă vaccinez anti covid?
- Posibilitate vaccinare cu doza lll dupa tomografie toracica si inainte de dexa
- Vaccin anticovid