Impactul încălzirii globale asupra alergiilor sezoniere

Impactul încălzirii globale asupra alergiilor sezoniere

©

Autor:

Impactul încălzirii globale asupra alergiilor sezoniere
Creșterea temperaturilor poate conduce la prelungirea sezonului alergiilor și pot agrava poluarea aeriană. Acest lucru va contribui la majorarea riscului și a severității atacurilor de astm, respectiv ca cauza mai multe reacții alergice.

Alergia la polen este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii È™i este cunoscută în termeni populari sub denumirea de „febra fânului” sau în termeni medicali, „rinită alergică sezonieră”.

CiteÈ™te mai multe despre alergia la polen din articol. 

Granulele de polen sunt produse de plante în scopul fertilizării, care vor fi purtate de vânt de la o plantă la alta.

Modificările climatice pot influența negativ sezonul alergiilor din mai multe motive:
  • plantele cresc mai repede È™i produc cantități mult mai mari de polen,
  • conÈ›inutul materialului alergic din polen creÈ™te È™i el de asemene,
  • încălzirea globală face ca plantele să se dezvolte precoce È™i să înflorească mai repede.

Astfel sezonul alergic nu doar începe mai repede, dar simptomele de astm È™i rinoconjunctivită vor fi mult mai severe È™i persistente din cauza interacÈ›iunii prelungite cu polenul din atmosferă È™i poluanÈ›ii din aer.

Vijeliile specifice primăverii È™i verii au fost asociate cu creÈ™terea numărului de spitalizări È™i exacerbări ale astmului È™i a bolilor cronice respiratorii. Poluarea aeriană, furtunile de nisip în anumite țări, dar È™i alte fenomene meteorologice extreme, pot influenÈ›a frecvenÈ›a È™i intensitatea manifestările alergice È™i în special cele asociate polenului.

PriveÈ™te cum se formează un nor de polen atunci când copacii sunt scuturaÈ›i de oameni, animale sau de vântul puternic:



Un nivel ridicat al poluării cu dioxid de carbon, caracteristic în special marilor oraÈ™e, afectează È™i el producÈ›ia de polen a plantelor. Dioxidul de carbon este un nutrient esenÈ›ial pentru plante È™i în special la polenul de ambrozie s-a observat creÈ™terea producÈ›iei de polen proporÈ›ioanală cu cea a concentraÈ›iilor atmosferice de dioxid de carbon:

Grafic creșterea încărcăturii aeriene de polent și CO2 atmosferic
Sursa: Extreme Allergies and Global Warming, National Wildlife Federation/ Asthma and Allergy Foundation of America

Află mai multe informaÈ›ii despre alergia la ambrozie din articol. 
Pe lângă creÈ™terea cantității de polen, creÈ™terea emisiilor de carbon ca urmare a activității umane majorează inclusiv cantitatea de peptide alergenice din polen. Altfel spus, polenul devine mult mai potent în ceea ce priveÈ™te declanÈ™area răspunsului imun la persoanele susceptibile.

Datorită reactivității încruciÈ™ate între resturile de polen din anumite fructe È™i legume, la pacienÈ›ii cu alergie la polen poate să apară sindromul alergiei orale sau alergia polen-alimentară. Astfel, modificările calitative È™i cantitative vor influenÈ›a inclusiv frecvenÈ›a È™i severitatea manifestărilor alergiilor alimentare.

CiteÈ™te mai multe despre sindromul alergie orale în articol.
Pe lângă alergiile respiratorii, frecvenÈ›a alergiilor la inscte poate de asemenea suferi modificări È™i exacerbări, din cauza migraÈ›iei sau a apariÈ›iei a noi specii a insectelor care muÈ™că sau înÈ›eapăîn regiuni nespecifice.

În contextul în care polenul devine imposibil de evitat, reducerea poluării atmosferice È™i tratamentul eficient al simptomelor alergice sub supravegherea specialistului în alergologie È™i imunologie, rămân principalele soluÈ›ii pentru persoanele cu alergii sezoniere.

Surse: Vox
World Allergy Organization

Data actualizare: 20-03-2018 | creare: 20-03-2018 | Vizite: 1128
Bibliografie
(1) It’s not your imagination. Allergy season gets worse every year, link: https://www.vox.com/science-and-health/2018/3/14/17109336/allergies-climate-change-pollen
(2) Climate Change Effects on Allergy, link: https://www.worldallergy.org/ask-the-expert/answers/climate-change-effects-on-allergy-nelson-rosario
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum