Ar putea fi dezvoltat un vaccin pentru malarie cu răspuns imun pe termen lung
Autor: Redacția ROmedic
Dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva malariei este una din marile provocări ale cercetătorilor în imunologie.
La momentul actual, nu există niciun vaccin omologat împotriva malariei, boală care ucide anual aproximativ 1 milion de oameni.
Cea mai recentă inițiativă de dezvoltare a unui vaccin antimalarie aparține cercetătorilor de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Acestia au observat că injectarea unui compus la șoareci s-a dovedit eficace în prevenirea malariei.
Rozătoarele ce au fost injectate cu un virus modificat genetic special pentru a stimula producerea unui anticorp ce luptă împotriva malariei au produs, de fapt, un nivel foarte ridicat al acestei substanțe neutralizante.
Substanța injectată, Vector immunophrophylaxis (VIP), mai fusese testată anterior, cu rezultate promițătoare, pentru infecția cu virusul HIV.
În studiul actual, virusul injectat conținea gene programate să producă un anticorp specific pentru inhibarea infecției cu Plasmodium falciparum (cea mai frecventă și agresivă formă de malarie).
70% dintre șoarecii injectați cu VIP au dobândit protecție împotriva malariei, iar la un de la administrarea injecției, s-a dovedit că organismul încă producea un nivel ridicat de anticorpi antimalarie.
Conducătorul studiului, Gary Ketner, susține că rezultatele sunt promițătoare pentru dezvoltarea, pe viitor, a unui vaccin eficient împotriva malariei pe termen lung.
Diferența dintre o injectare de tip VIP și un vaccin este fină, dar semnificativă: în timp ce un vaccin stimulează organismul-gazdă să producă un răspuns imun propriu împotriva unui tip de infecție, VIP conține gena anticorpului propriu-zis, ajutând organismul să „țintească” în mod specific și să neutralizeze parazitul ce produce malaria.
Ketner explică foarte sugestiv: „în loc să joace defensiv, organismul o face ofensiv”.
Transmiterea malariei se realizează prin intermediul înțepăturilor de țânțari, astfel că riscul de infectare, într-o zonă endemică este deosebit de ridicat.
Sursa: Proceedings of The National Academy of Sciences (PNAS), citat de NewsWise.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un inhibitor asemănător medicamentelor se arată promițător în prevenirea gripei
- Vaccinul universal anti-gripal, mai puțin afectat de mutațiile virale, mai aproape de a deveni o realitate
- Oamenii de știință descoperă cum dieta ketogenică poate ajuta unele persoane cu scleroză multiplă
- Noi descoperiri deschid calea către dezvoltarea de vaccinuri împotriva virusurilor herpetice
intră pe forum