Vaccinarea antigripală reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare acute la pacienții cu probleme cardiace cronice

©

Autor:

Vaccinarea antigripală reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare acute la pacienții cu probleme cardiace cronice
Pacienții care suferă de boli cardiovasculare prezintă un risc crescut de complicații grave cauzate de gripă, constată un nou studiu. Cu toate acestea, administrarea vaccinului antigripal reduce substanțial riscurile cardiovasculare.
Este bine-cunoscut faptul că gripa poate duce la simptome respiratorii semnificative, cum ar fi pneumonie, bronșită și infecție bacteriană a plămânilor. Efectele virusului asupra inimii au fost, din punct de vedere istoric, mai greu de analizat, deoarece mulți pacienți au deja o predispoziție cunoscută la evenimente cardiace, dar și fiindcă evenimentul cardiac apare adesea la câteva săptămâni după debutul gripei.

Cercetări recente au arătat însă faptul că numărul deceselor cu o cauză cardiovasculară și epidemiile de gripă cresc în același timp. Totodată, cercetările arată că pacienții au de șase ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord în prima săptămână după infecția cu gripă, decât în ​​orice moment în timpul anului anterior sau al anului după infecție.

Motivul pentru care gripa accentuează problemele cardiovasculare are legătură cu răspunsul inflamator al organismului la infecție. Inflamația apare atunci când celulele albe din sânge se reunesc într-o zonă pentru a lupta împotriva unei infecții. Activitatea crescută a celulelor de apărare a organismului se poate resimți prin simptome precum sensibilitate, durere, slăbiciune și uneori prin creșterea temperaturii.

Activitatea crescută poate provoca, de asemenea, un fel de blocaj sanguin, ducând la formarea de cheaguri de sânge, creșterea temsiunii arteriale și chiar la formarea unor cicatrici la nivelul cordului. Stresorii fac ca placa de aterom din artere să fie mai vulnerabilă la rupere, provocând un blocaj care oprește fluxul de oxigen către inimă sau creier, ceea ce duce la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Deoarece virusurile gripale sunt în permanență mutante, oamenii de știință modifică vaccinul în fiecare an pentru a se potrivi cu componentele probabile. În medie, este eficient în prevenirea infecției în 40% din timp. Deși s-ar putea să nu pară o proporție mare, vaccinul este suficient pentru a reduce semnificativ riscul de boli severe la majoritatea oamenilor.

Câteva dintre descoperirile recente arată că adulții care au primit vaccinul antigripal au avut cu 37% mai puține șanse de a fi spitalizați pentru gripă și cu 82% mai puține șanse de a fi admiși la terapie intensivă din cauza acesteia. Vaccinarea a fost asociată cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare (2,9% față de 4,7%) dacă pacientul a făcut gripă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-10-2021 | creare: 22-10-2021 | Vizite: 412
Bibliografie
Flu and heart disease: The surprising connection that should convince you to schedule your shot, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211015184212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum