8 cauze ale durerii toracice care nu sunt un infarct miocardic
©
Autor: Müller Dianne
De multe ori, durerea toracică este atribuită unui infarct miocardic, însă există numeroase alte boli și situații care pot declanșa acest simptom.
În continuare vă prezentam o serie de afecțiuni care pot provoca dureri la nivelul pieptului.
Refluxul ocazional este destul de comun și, cel mai probabil, nu trebuie să vă îngrijoreze, dar dacă se întâmplă să apară de cel puțin două ori pe săptămâna este posibil să aveți boală de reflux gastroesofagian. Netratat, acesta poate provoca în timp astm, congestie toracică și o afecțiune numită esofag Barret, care vă poate crește șansele să dezvoltați un tip rar de cancer.
Contractura musculară poate fi confundată cu infarctul miocardic de către pacienți. Pentru a face diferența între cele două, puteți verifica următorul aspect: dacă apăsați pe piept și simțiți o durere și mai mare, atunci este mai probabil să fie vorba despre o leziune musculo-scheletică decât altceva.
Dacă aveți costocondrită, durerea dispare de obicei în câteva zile sau săptămâni; administrarea de analgezice poate ajuta.
O cauză frecventă este reprezentată de infecțiile respiratorii, iar alți factori sunt bolile autoimune cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă. Deși pericardita este, de obicei, benignă, aceasta poate afecta calitatea vieții. Diagnosticul se pune după un examen tip CT, ECG sau după o radiografie toracică. Pericaridita dispare, de obicei, în câteva zile sau săptămâni, fiind recomandate odihna și medicamentele analgezice.
Atacurile de panică tind să apară brusc, fără niciun avertisment. Este posibil să fiți predispuși la acestea dacă aveți un membru al familiei cu antecedente de atacuri de panică, dacă treceți prin situații stresante sau schimbări majore de viață (cum ar fi o boală gravă a partenerului) sau dacă ați suferit recent un accident traumatic (un jaf sau un accident de mașină).
Dacă credeți că ați suferit un atac de panică, adresați-vă medicului, care vă poate trimite ulterior către un psiholog sau psihiatru.
În continuare vă prezentam o serie de afecțiuni care pot provoca dureri la nivelul pieptului.
1. Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian apare atunci când conținutul din stomac – incluzând acizul gastric care ajută la dizolvarea alimentelor – trece înapoi în esofag. Aciditatea ridicată este cea care dă senzația de arsură de la nivelul sternului (pe scala ph-ului, acidul gastric are scorul 2, care îl plasează între acidul bateriilor și oțet). Stomacul nostru este căptușit cu membrane de protecție împotriva efectelor corozive ale acidului, însă nu și esofagul.Refluxul ocazional este destul de comun și, cel mai probabil, nu trebuie să vă îngrijoreze, dar dacă se întâmplă să apară de cel puțin două ori pe săptămâna este posibil să aveți boală de reflux gastroesofagian. Netratat, acesta poate provoca în timp astm, congestie toracică și o afecțiune numită esofag Barret, care vă poate crește șansele să dezvoltați un tip rar de cancer.
2. contractura musculară
Atunci când realizați un efort fizic intens, cu care organismul nu este obișnuit, pot apărea simptome de suprasolicitare, de aceea este indicat să adaptați intensitatea efortului la nivelul dvs de pregatire fizică și să nu suprasolicitați organismul.Contractura musculară poate fi confundată cu infarctul miocardic de către pacienți. Pentru a face diferența între cele două, puteți verifica următorul aspect: dacă apăsați pe piept și simțiți o durere și mai mare, atunci este mai probabil să fie vorba despre o leziune musculo-scheletică decât altceva.
3. costocondrita
Se estimează că 13% până la 36% dintre adulții care consultă medicul sau se prezintă la camera de gardă cu dureri toracice acute sunt diagnosticați cu costocondrită, o inflamație a joncțiunii dintre o coastă și stern, potrivit unui studiu publicat în 2009 în American Family Physician. Deși medicii nu pot identifica întotdeauna ce a declanșat respectiva afecțiune, cauzele pot varia de la infecții virale până la leziuni la nivelul toracelui. De obicei, pacienții simt un fel de presiune asupra peretelui toracelui și – asemenea unei contracturi musculare – o sensibilitate atunci când apasă pe zonă.Dacă aveți costocondrită, durerea dispare de obicei în câteva zile sau săptămâni; administrarea de analgezice poate ajuta.
4. Zona zoster
Virusul care cauzează varicela rămâne în organism mult timp după ce petele au dispărut. De fapt, varicela-zoster se poate reactiva la vârstă adultă (de obicei la persoanele cu vârsta peste 50 de ani), ca o boală numită zoster. Primele simptome includ mâncărimi și arsuri la nivelul pielii. În cazul în care este afectată zona pieptului, această nouă durere poate fi confundată cu un infarct miocardic sau alte probleme cardiace.5. Pericardita
Dacă prezentați o infecție virală și simțiți brusc o durere ascuțită în piept, ca un junghi, este posibil să fi dezvoltat pericardită, o inflamație în straturile de țesut care înconjoară inima.O cauză frecventă este reprezentată de infecțiile respiratorii, iar alți factori sunt bolile autoimune cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă. Deși pericardita este, de obicei, benignă, aceasta poate afecta calitatea vieții. Diagnosticul se pune după un examen tip CT, ECG sau după o radiografie toracică. Pericaridita dispare, de obicei, în câteva zile sau săptămâni, fiind recomandate odihna și medicamentele analgezice.
6. Pancreatita
Doar pentru că durerea toracică a unei persoane nu este semnul unui infarct miocardic, nu înseamnă că nu este periculoasă. Un exemplu în acest sens este pancreatita acută – inflamație bruscă a pancreasului, care se află chiar în spatele stomacului. Durerea abdominală intensă poate radia până în zona pieptului, fiind de obicei o durere intensă. De multe ori pancreatita apare când calculii biliari (de obicei rezultați din colesterol întărit) declanșează inflamația pancreasului – mai probabil să apară la femei decât la bărbați. Dacă suspectați că aveți pancreatită, trebuie să vă adresați de urgență medicului.7. Boala arterială coronariană
Boala arterială coronariană este un tip de boală cardiacă cauzată de acumularea de plăci de colesterol în arterele care alimentează inima cu sânge. De-a lungul timpului, depozitele de colesterol se depun în pereții acestor artere, ceea ce poate duce la blocarea fluxului sanguin și poate provoca dureri în piept. În timp ce această boală poate povoca un infarct miocardic brusc, poate contribui și la apariția insuficienței cardiace și a aritmiilor. Dacă sunteți diagnosticați cu boală arterială coronariană, opțiunile de tratament sunt introducerea unui stent într-una dintre artere sau intervenția chirugicală by-pass.8. Atacul de panică
Un atac de panică se poate simți ca un infarct miocardic. Pe lângă durerile toracice, simptomele pot include: bătăile puternice ale inimii, transpirație, tremurături, greață, amețeli și sentimentul persoanei că va înnebuni.Atacurile de panică tind să apară brusc, fără niciun avertisment. Este posibil să fiți predispuși la acestea dacă aveți un membru al familiei cu antecedente de atacuri de panică, dacă treceți prin situații stresante sau schimbări majore de viață (cum ar fi o boală gravă a partenerului) sau dacă ați suferit recent un accident traumatic (un jaf sau un accident de mașină).
Dacă credeți că ați suferit un atac de panică, adresați-vă medicului, care vă poate trimite ulterior către un psiholog sau psihiatru.
Data actualizare: 01-12-2019 | creare: 13-09-2017 | Vizite: 13282
Bibliografie
8 Causes of Chest Pain That Aren't a Heart Attack, link: http://www.health.com/heart-disease/causes-of-chest-pain?XID=time-health-hub&cid=621597134&utm_campaign=time-health&utm_medium=referral&utm_source=flipboard.com#chest-pain-causes ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Suplimentele cu Omega 3 nu oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare
- Condiția fizică poate avea beneficii semnificative asupra sănătății cardiovasculare
- Stimulator cardiac dezvoltat de cercetătorii australieni, o potențială soluție pentru tratamentul hipertensiunii arteriale
- O descoperire privind funcția hepatică ar putea duce la tratamente mai bune pentru bolile cardiovasculare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Durere în piept
- Durere în piept apărută la efort (durerea toracică de efort)
- Durere toracică (în piept) în partea dreaptă
- Durere în piept în partea stângă (durerea toracică sângă)
- Durere toracică centrală (în piept, retrosternal, precordial)
- Durere toracică (în piept) cu iradiere în brațul stâng
- Înțepături în piept
- Durerea pleuro-pulmonară - caracteristici, diagnostic diferențial și tratament
- Durerea toracală - durere de spate în zona coastelor
- Senzația de arsură în zona inimii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere torace la palpare
- Durere in zona plamanilor!
- Dureri coaste, dureri spate, tuse seacă și altele
- Vezicule in gat, tuse uscata/productiva, durere pulmonara
- Ajutor ! Discofort piept de lunga durata ( nevralgie intercostala ) ?
- Intrebare Durere/Trosnitura unde incepe omoplatul in spatele claviculei
- Durere toracala, nevralgie care nu imi da pace
- Durere toracica
- Durere spate - episoade