O proteină virală ar putea fi vinovată pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2

©

Autor:

O proteină virală ar putea fi vinovată pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2
Proteina virală NS2 a virusului respirator sincitial (VRS), un virus frecvent al tractului respirator, ar putea furniza informații esențiale cercetătorilor, pentru a descuraja, cu ajutorul unor medicamente, răspunsul inflamator exagerat al organismului la viruși respiratori, inclusiv la virusul SARS-CoV-2. Cercetătorii au constatat că atunci când virusului îi lipsește proteină NS2, răspunsul imun al organismului uman poate distruge virusul, înainte de a începe inflamația exagerată.
Ca și alți viruși respiratori, inclusiv virusul SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, virusul respirator sincitial infectează celulele pulmonare responsabile de schimbul de gaze și le folosește pentru a produce o cantitate mai mare de viruși. Înmulțirea incontrolabilă a virusului în aceste celule duce la distrugerea lor și la manifestarea unei inflamații severe, boli pulmonare cum ar fi pneumonia, iar uneori moartea.

„Inflamația exagerată înfundă căile respiratorii și îngreunează respirația. Acesta este motivul pentru care oamenii care au aceste răspunsuri inflamatorii pe termen lung dezvoltă pneumonie și au nevoie de ajutor pentru respirație, ajungând ulterior în unitățile de terapie intensivă”, a spus autorul studiului, Kim Chiok, cercetător post-doctoral la Universitatea de Stat din Washington.

Pentru a înțelege mai bine modul în care virușii persistă în celule, cercetătorii au explorat mecanismele care reglementează lupta virus-gazdă. În cadrul unor studii de laborator, cercetătorii au determinat mai întâi funcțiile proteinelor virale, folosind viruși lipsiți de gene care codifică diferite proteine ​​virale și comparându-le cu o tulpină standard a virusului.

Chiok a identificat proteina virală NS2 ca un regulator cheie al autofagiei, un proces celular care modulează apărarea imună în timpul infecției cu virus. Autofagia este mediată de o proteină celulară cunoscută sub numele de Beclin1. Când virusul pătrunde în celulă, Beclin1 poate recunoaște și elimina amenințarea din celulă, prin atașarea la anumite proteine ​​genetice mai mici, printr-un proces cunoscut sub numele de ISGylation.

Studiul a arătat că proteina NS2 a VRS îndepărtează protecția oferită de Beclin1, care permite virusului să persistă și să se replice în interiorul celulei, răspândindu-se la alte celule și provocând leziuni care inițiază un răspuns inflamator exagerat din organism. Fără proteina NS2, virusul este distrus în mod obișnuit de Beclin1. „Puteți folosi medicamentele pentru a viza acea proteină și, potențial, să transferați acest concept altor viruși respiratori, cum ar fi virusul gripal A și SARS-CoV-2”, declară autorul studiului, într-un mesaj adresat cercetătorilor.

sursa: Science Daily
foto: Photo by Povozniuk on iStock

Data actualizare: 25-01-2022 | creare: 25-01-2022 | Vizite: 389
Bibliografie
Respiratory viruses that hijack immune mechanisms may have Achilles' heel, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220118085408.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum