Anticorpii anti-coronavirusuri: un instrument natural împotriva COVID-19?

Anticorpii anti-coronavirusuri: un instrument natural împotriva COVID-19?

©

Autor:

Anticorpii anti-coronavirusuri: un instrument natural împotriva COVID-19?
Un studiu elaborat de Northen Arizona University (NAU) È™i Translational Genomics Research Institute (TGen) susÈ›ine că sistemul imun al persoanelor cu COVID-19 s-ar baza pe anticorpi elaboraÈ›i din infecÈ›ii anterioare cu coronavirusuri pentru a lupta împotriva afecÈ›iunii. Studiul, care È™i-a propus să înÈ›eleagă mai bine modul în care coronavirusurile antrenează sistemul imun, a fost publicat în jurnalul Cell Reports Medicine.
SARS-CoV-2 nu este primul coronavirus cu care oamenii s-au întâlnit de-a lungul istoriei. Înainte de pandemia COVID-19, au fost identificate cel puÈ›in 6 tipuri de coronavirusuri. John Altin, PhD, afirmă: „Rezultatele noastre arată cum COVID-19 determină un răspuns imun prin anticorpii deja existenÈ›i înainte de pandemie. Acest lucru sugerează posibilitatea de a avea deja o imunitate preexistentă împotriva acestui virus.” Descoperirea poate ajuta cercetătorii în dezvoltarea unor noi modalități de diagnostic, în evaluarea capacității de vindecare È™i elaborarea unor noi tratamente. Mai mult decât atât, ar putea fi un pas important în dezvoltarea anumitor vaccinuri sau terapii monoclonale utile împotriva diverselor mutaÈ›ii È™i tulpini care ar putea să apară în viitor.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit un instrument numit PepSeq pentru a schiÈ›a răspunsul imun împotriva tuturor coronavirusurilor. PepSeq este o tehnologie nouă, dezvoltată de TGen È™i NAU, care utilizează diverse tipuri de peptide pentru o înÈ›elegere aprofundată a procesului imun bazat pe anticorpi. „InformaÈ›iile obÈ›inute prin PepSeq ne-au permis să observăm reacÈ›ia imună a pacienÈ›ilor infectaÈ›i recent cu SARS-CoV-2 în comparaÈ›ie cu cei infectaÈ›i doar cu tipurile anterioare de coronavirus.”, spune Jason Ladner, PhD, profesor în cadrul NAU‘s Pathogen and Microbiome Institute.

Cercetătorii nu au evaluat doar activitatea virusului SARS-CoV-2, ci È™i pe cea a altor coronavirusuri: MERS-CoV È™i SARS-CoV-1. Ambele tipuri de coronavirus au fost, la rândul lor, responsabile de epidemii È™i pandemii în trecut. Comparând tiparul de reactivitate imună împotriva acestor tipuri de coronavirus, cercetătorii au demonstrat cum infecÈ›ia cu SARS-CoV-2 ar declanÈ™a o reacÈ›ie imună cu anticorpi generaÈ›i deja din alte infecÈ›ii anterioare. Răspunzătoare pentru acest fenomen este proteina spike, care se leagă de receptorul pulmonar ACE2 pentru a facilita intrarea virusului în celula pulmonară.

Aceste descoperiri ar putea explica de ce simptomatologia COVID-19 este atât de variată, de la o infecÈ›ie uÈ™oară la una letală. De asemenea, ar putea explica de ce apare o simptomatologie severă în cadrul persoanelor vârstnice, care au o istorie mai îndelungată cu infecÈ›ii determinate de coronavirusuri. În anumite cazuri, acesta poate fi un avantaj, sistemul imun fiind pregătit pentru lupta impotriva SARS-CoV-2. Cu toate acestea, în alte situaÈ›ii, poate fi exact motivul pentru care apare „furtuna de citokine”, cu o reacÈ›ie imună exagerată, care consumă, ulterior, rezervele imune.

sursa: cience Daily

Data actualizare: 24-10-2021 | creare: 21-01-2021 | Vizite: 527
Bibliografie
COVID-19 virus triggers antibodies from previous coronavirus infections, study finds, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210119114353.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecÈ›iei cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluÈ›ia epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum