Urdoare gălbuie - cauze, diagnostic, tratament

©

Autor:

Urdoare gălbuie - cauze, diagnostic, tratament

Urdoarea gălbuie - denumirea populară a secrețiilor oculare de culoare galbenă, constituie un simptom frecvent al afecțiunilor oculare inflamatorii, apărut în general la copiii mici. Urdoarea gălbuie reprezintă în rare cazuri un motiv de îngrijorare, însă neglijarea sa nu este recomandată. (1, 2)

 

Secrețiile oculare de culoare galbenă pot avea mai multiple potențiale cauze. Unele dintre cele mai comune sunt:

conjunctivita

Afecțiune inflamatorie a membranei conjunctive (membrană subțire și transparentă care acoperă partea albă a ochiului și partea interioară a pleoapelor) cauzată de infecții virale sau bacteriene, alergii sau iritații. Simptomele pot varia în funcție de cauza conjunctivitei și pot include:

  • sensibilitate la lumină;
  • inflamarea și/sau înroșirea ochilor;
  • lăcrimare excesivă;
  • urdoare gălbuie;
  • mâncărimi ale ochilor. (1, 2, 3)


blefarita

Afecțiune inflamatorie a marginii pleoapelor cauzată de o infecție bacteriană sau de o problemă de piele, cum ar fi dermatita seboreică. Blefarita poate provoca secreții oculare de culoare galbenă și iritație la nivelul ochilor. (1, 4)

Sindromul ochiului uscat

Afecțiune oculară care apare atunci când ochii nu produc o cantitate suficientă de lacrimi sau când calitatea lacrimilor nu este bună. Cauzat în general de utilizarea prelungită a calculatorului, expunerea la aerul condiționat sau expunerea la fumul de țigară, sindromul ochiului uscat poate duce la secreții oculare de culoare galbenă. (1, 5)

Infecții ale sinusurilor sau ale ochilor

Infecțiile sinusurilor pot determina secreții nazale și lacrimale, care se pot scurge în ochi și pot provoca urdoarea galbenă. De asemenea, unele infecții ale ochilor, cum ar fi chalazionul sau orjeletul, afecțiuni ale pleoapelor apărute atunci când o glandă sebacee de la nivelul marginii pleoapei se inflamează și devine blocată, pot cauza secreții oculare de culoare galbenă. (1, 6)

Diagnostic

Diagnosticul secrețiilor oculare de culoare galbenă poate fi realizat de un medic oftalmolog, prin examinarea ochilor și prin evaluarea altor simptome asociate. Analiza secrețiilor oculare, ce presupune colectarea unei probe de secreție și analizarea ei în laborator, poate ajuta la determinarea tipului de infecție și la alegerea unui tratament adecvat. Testele alergice pot fi necesare, de asemenea, dacă medicul suspectează că secrețiile oculare galbene sunt cauzate de o alergie. (1, 2)

Alte analize suplimentare care pot fi necesare pentru un diagnostic precis:

  • tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (MRI), în cazul în care medicul suspectează o problemă mai gravă, cum ar fi o tumoră sau o infecție la nivelul creierului. (1, 2)


Tratament

Tratamentul secrețiilor oculare de culoare galbenă depinde de cauza acestora. În majoritatea cazurilor, tratamentul constă în administrarea de medicamente și îngrijirea adecvată a ochilor. Tratamentul poate presupune:

  • administrarea de antibiotice (dacă secrețiile oculare de culoare galbenă sunt cauzate de o infecție bacteriană, medicul poate prescrie antibiotice sub formă de picături sau unguent pentru ochi);
  • picături de ochi cu steroizi (dacă secrețiile oculare sunt cauzate de o inflamație, picăturile de ochi cu steroizi sunt recandate pentru a reduce inflamația și pentru a îmbunătăți simptomele);
  • picături de ochi antialergice sau medicamente antihistaminice (în cazul în care urdoarea gălbuie este cauzată de o alergie).


Anumite metode de tratament la domiciliu, precum evitarea iritațiilor și aplicarea de comprese calde pe ochi, pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor afecțiunilor orale. (1, 2)

Recomandări

Este important să urmați întotdeauna instrucțiunile medicului curant și să respectați durata și doza recomandată de tratament. De asemenea, este important să îngrijiți în mod adecvat ochii, prin spălarea acestora în mod regulat cu apă curată. Urdoarea gălbuie poate fi un simptom al multor afecțiuni medicale, iar tratamentul depinde de cauza subiacentă. Este important să apelați la îngrijire medicală dacă observați apariția urdoarei gălbui sau a altor simptome anormale. Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la menținerea unei bune sănătății oculare. (1, 2)


Data actualizare: 22-02-2023 | creare: 22-02-2023 | Vizite: 2176
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum