De ce mi s-au înroşit ochii şi ce trebuie să fac?

©

Autor:

De ce mi s-au înroşit ochii şi ce trebuie să fac?

Înroșirea unuia sau a ambilor ochi reprezintă una dintre cele mai comune condiții medicale şi apare atunci când vasele de sânge existente pe suprafața ochiului se dilată. O astfel de dilatare a vaselor sanguine apare atunci când există o infecție sau o iritație localizată la nivelul globului ocular, al pleoapelor sau al glandelor lacrimale. Deşi de cele mai multe ori înroșirea ochilor este cauzată de conjunctivită, este importantă diagnosticarea cât mai rapidă şi mai eficientă a cauzei principale. (1)

Care pot fi cauzele ochilor roșii?

Există o listă cuprinzătoare de eventuale cauze care pot provoca o înroşire a ochilor. Dintre acestea, cele mai comune sunt:

Conjunctivita - cauzată de o infecție virală sau bacteriană ori de expunerea ochilor la anumite substanțe iritante. Blefarita şi infecțiile glandelor sebacee ale pleoapelor pot avea simptome asemănătoare conjunctivitei.

Leziuni localizate la nivelul globului ocular - se pot produce prin pătrunderea în ochi a unor obiecte sau prin lovirea de un anumit obiect. Astfel de leziuni se pot infecta şi pot reprezenta o problemă majoră, putând afecta vederea în lipsa unui tratament.

Ochii uscați - iritarea şi inflamarea vaselor de sânge, ca urmare a unei lubrifieri inadecvate ale ochilor. Această condiție poate fi cauzată de un somn necorespunzător, de lentilele de contact, vremea uscată, vântul, anumite afecțiuni sau chiar şi de anumite medicamente.

Iritații oculare - atunci când s-au înroșit ochii în urma frecării pleoapelor sau în urma expunerii prelungite la soare este vorba de o iritație minoră, care în mod firesc dispare după câteva ore.

Glaucom - roşeața şi durerea apar atunci când există o presiune crescută în ochi. Glaucomul cu închidere unghiulară poate cauza creşteri ale presiunii oculare.

Consumul de droguri sau de alcool - ochii pot să se inflameze şi din cauza unui consum crescut de alcool sau în urma consumului de droguri. (2)

Ți se înroşesc ochii când „te trage curentul”?

Aceasta este una dintre cele mai comune întrebări ale celor care ajung să reclame probleme cu ochii în urma unei expuneri prelungite la vânt. Deşi sintagma este mai degrabă un mit medical, pot exista anumite legături între ochii roşii şi mediul înconjurător. Ochii se pot înroși atunci când nu există o lubrifiere adecvată, lucru care se întâmplă chiar şi atunci când există o umiditate inadecvată, aerul este mult prea uscat sau vântul mult prea puternic. (7)

Se transmite?

Conjunctivita cauzată de un adenovirus (de natură virală) sau cea bacteriană sunt cel mai uşor de transmis, în lipsa unor reguli esențiale de igienă. Contaminarea se produce prin contactul direct cu degetele persoanei cu conjunctivită sau prin utilizarea obiectelor sale persoane. Există şi forme de conjunctivită apărute la persoanele active sexual, contaminate de către partener (conjunctivită gonococică sau conjunctivita chlamydială). (1)


Cât este de grav?

Atunci când ni se înroşesc ochii este necesară prezența în cabinetul unui medic oftalmolog, acesta fiind singurul în măsură să stabilească cauza exactă a inflamației. Iritațiile oculare dispar de la sine, însă anumite infecții necesită tratament. Cu toate acestea, complicațiile sunt extrem de rare.

Leziunilele provocate de obiectele străine pătrunse în ochi reprezintă una dintre cele mai grave situații întâlnite, deoarece în urma unui accident de acest gen se poate ajunge la infecții severe, dar şi la orbire, dacă nu se reuşeşte îndepărtarea obiectului. Endoftalmita este o inflamație cauzată de o infecție şi, deşi apare extrem de rar, atunci când apare, cauza este fie o intervenție chirurgicală, fie un obiect străin pătruns în ochi. În cazurile în care leziunea a fost provocată de obiecte ascuțite, substanțe chimice sau a fost provocată închiderea ochiului, este necesar un tratament de urgență. Aceeași trebuie să fie abordarea şi în cazul în care apar sângerări din ochi sau dacă există simptome secundare. (3) (4)

Se poate ajunge la orbire?

Forma hiperacută a conjunctivitei bacteriene apare la adulții activi sexual şi este asociată cu bacteria care cauzează gonoreea. Infecția progresează foarte rapid şi duce la perforarea corneei, fiind necesar un tratament prompt. În lipsa unui tratament se poate ajunge la pierderea vederii. (1)

Când să îmi fac griji?

O înroşire a ochilor nu reprezintă în mod obligatoriu o problemă de o gravitate crescută. Cu toate acestea, ar trebui să ne facem griji atunci când apar alte simptome supărătoare, precum:

  • vedere afectată brusc;
  • sensibilitate neobișnuită, în special la lumină;
  • dureri oculare sau dureri de cap;
  • febră;
  • umflături în jurul ochilor;
  • greață sau vărsături;
  • secreții purulente;


Este necesară prezența într-un cabinet medical în cazul apariției unuia dintre simptomele amintite, dar şi în cazurile în care în ochi pătrund substanțe chimice sau se produce o leziune gravă. (5)

Ochii roşii la copii - particularități.

Conjunctivita, cauza principală a inflamării ochilor şi a înroșirii lor, apare cel mai adesea la copii. Acest lucru se întâmplă deoarece aceștia tind să îşi ducă mâinile la ochi atunci când se joacă. Simptomele conjunctivitei pot fi mai agresive decât la adulți şi infecția propriu-zisă se poate extinde către urechi.

Conjunctivita apare şi la nou-născuți, cauzele fiind multiple:

  • iritație la picăturile de ochi utilizate de cadrele medicale pentru prevenirea infecțiilor bacteriene - acest tip de conjunctivită dispare de regulă de la sine, fără a fi necesar un tratament;
  • diverse infecții contractate de la o mamă infectată (cu chlamydia trachomatis sau neisseria gonorrhoeae) - necesită tratament cu antibiotice. (6)


Cum se tratează ochii roşii?

Deoarece cauzele ochilor roşii pot fi multiple, este imperios necesar ca înainte de a alege tratamentul optim să se cunoască cauza inflamației. Atunci când este vorba de o conjunctivită bacteriană, tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Unguentul oftalmic pe bază de eritromicină și terapia orală cu azitromicină sunt recomandate în cazul unei conjunctivite cu chlamydia, în timp ce o conjunctivită provocată de un anumit alergen nu va necesita niciun fel de tratament, ci doar evitarea alergenului şi utilizarea lacrimilor artificiale. De asemenea, lacrimile artificiale sunt utilizate şi atunci când ochii roşii sunt cauzați de o irigație inadecvată a globului ocular cu lacrimi. (1)

Utilizarea antibioticelor sau a picăturilor este contraindicată în lipsa unei recomandări venite din partea medicului oftalmolog. Picăturile pentru ochi sunt contraindicate pentru cei care suferă de glaucom şi pot fi contraindicate și în cazul femeilor care alăptează. Tocmai din acest motiv este necesară prezența în cabinetul medicului oftalmolog, atunci când ochiul continuă să fie roşu, chiar şi la o săptămână de la apariția acestei condiții. (2) (5)

 


Data actualizare: 11-12-2018 | creare: 11-12-2018 | Vizite: 13085
Bibliografie
(1) Diagnosis and management of red eye in primary care, link: https://www.aafp.org/afp/2010/0115/p137.html
(2) The best eye drops for people with red eyes, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315681.php
(3) Foreign object in the eye, link: https://www.healthline.com/health/eye-foreign-object-in
(4) What Is Endophthalmitis? link: https://www.healthline.com/health/endophthalmitis
(5) Home remedies for bloodshot eyes – And when to see a doctor, link: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/home-remedies-bloodshot-eyes-when-to-see-doctor
(6) Conjunctivitis (Newborn/Childhood), link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=conjunctivitis-newbornchildhood-90-P02078<
(7) Why eye redness happens and how to treat It, link: https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-get-rid-of-red-eyes
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ochiul roșu la copil - cauze și afecțiuni posibile
  • Ochi înroșiți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum