Undele sonore pot contribui la refacerea oaselor

©

Autor:

Undele sonore pot contribui la refacerea oaselor
Undele sonore au fost utilizate de către cercetătorii Universității RMIT pentru a transforma celulele stem în celule osoase, într-un studiu care reprezintă un important avans în ingineria țesuturilor, care ar putea ajuta într-o zi pacienții să își recapete prin regenerare osul pierdut din cauza cancerului sau a bolii degenerative. Tratamentul inovator dezvoltat de cercetători oferă o cale inteligentă pentru a depăși unele dintre cele mai mari provocări ale domeniului, prin puterea de precizie a undelor sonore de înaltă frecvență.
Ingineria țesuturilor
reprezintă un domeniu în curs de dezvoltare care își propune să reconstruiască oasele și mușchii prin valorificarea capacității naturale a corpului uman de a se vindeca singur. O provocare cheie în regenerarea osului este nevoia unir cantități mari de celule osoase care vor prospera și vor crește odată implantate în zona țintă. Până în prezent, procesele experimentale de transformare a celulelor stem adulte în celule osoase au folosit echipamente complicate și costisitoare, aplicarea clinică pe scară largă fiind extrem de nerealistă. În plus, puținele studii clinice care încearcă să refacă osul au folosit în mare măsură celule stem extrase din măduva osoasă a unui pacient, ceea ce reprezintă o procedură extrem de dureroasă.

În cadrul unui nou studiu publicat în revista Small, echipa de cercetare RMIT a arătat că celulele stem tratate cu unde sonore de înaltă frecvență s-au transformat în celule osoase rapid și eficient. În plus, tratamentul a fost eficient pe mai multe tipuri de celule, inclusiv pe celulele stem derivate din grăsime, care sunt mult mai ușor de extras de la un pacient, deoarece presupun un nivel de durere mult mai redus. „Undele sonore reduc timpul de tratament necesar de obicei pentru ca celulele stem să înceapă să se transforme în celule osoase cu câteva zile. De asemenea, această metodă nu necesită medicamente speciale și este foarte ușor de aplicat pe celulele stem”, a declarat co-autorul Amy Gelmi.

Undele sonore de înaltă frecvență utilizate în tratamentul celulelor stem au fost generate pe un dispozitiv cu microcip cu cost redus dezvoltat de RMIT. Dispozitivul generator de unde sonore pe care l-au dezvoltat cercetătorii poate fi folosit pentru a manipula cu precizie celule, fluide sau materiale. „Dispozitivul nostru este ieftin și simplu de utilizat, așa că ar putea fi ușor extins pentru a trata simultan un număr mare de celule – vital pentru o inginerie eficientă a țesuturilor”, declară autorii.

sursa: Science Daily
foto: O imagine mărită care arată celule stem adulte în proces de transformare în celule osoase după tratamentul cu unde sonore de înaltă frecvență. Colorarea verde arată prezența colagenului, pe care celulele îl produc pe măsură ce devin celule osoase. Mărire: 60X

Data actualizare: 24-02-2022 | creare: 24-02-2022 | Vizite: 408
Bibliografie
Sonic advance: How sound waves could help regrow bones, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220222121226.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: