Un volum mediu de activitate fizică pe zi scade riscul apariţiei maladiei Parkinson

©

Autor: Redacția ROmedic

Un volum mediu de activitate fizică pe zi scade riscul apariţiei maladiei Parkinson

Un studiu recent, realizat pe un eşantion de 43.000 de persoane pentru o perioadă de 12 ani, arată că un volum mediu de activitate fizică zilnică determină un risc mai scăzut de apariţie a bolii Parkinson.


Cercetarea, publicată în Brain: A Journal of Neurology, a monitorizat nivelul de mişcare efectuată în fiecare zi înainte de instalarea maladiei, pentru a nu influenţa rezultatele. Un punct forte al studiului este acela că nu s-a limitat doar la anumite exerciţii fizice, ci a contorizat orice formă de activitate motorie.


Evoluţia a 43.000 de bărbaţi şi femei a fost urmărită pentru o perioadă de 12 ani. În baza unor chestionare complexe, subiecţii au oferit informaţii referitoare la programul lor zilnic şi la toate modurile în care depuneau efort fizic timp de 24 de ore.
Treburile casnice, deplasările în interes de serviciu sau personal - orice altă activitate, mai mult sau mai puţin amplă  - toate au fost contorizate. Pentru a analiza informaţiile strânse din punct de vedere statistic, cercetătorii au folosit echivalentul metabolic (MET), care reprezintă consumul de 3,5 ml de oxigen/nr. kg corporale/minut.

Colectarea datelor a avut loc în intervalul 1997-2010 şi s-a urmărit evoluţia participanţilor până în momentul în care fie au fost diagnosticaţi cu maladia Parkinson, fie au părăsit statul, fie au decedat. De-a lungul studiului, 286 dintre subiecţi au primit diagnosticul de Parkinson.
Potrivit statisticilor realizate, persoanele care petreceau mai mult de 6 ore pe zi făcând mişcare au prezentat un risc cu 43% mai mic de a dezvolta această boală, faţă de cele care erau implicate în activităţi fizice doar două ore pe zi.
De asemenea, la bărbaţi, un volum mediu de mişcare – definit drept o medie de 39,1 MET pe zi – a fost corelat cu un risc cu 45% mai scăzut de apariţie a maladiei Parkinson.

Mai mult, când echipa de cercetărtori a analizat strict activităţile fizice desfăşurate în timpul liber al subiecţilor, a conchis că aceştia nu sunt expuşi deloc la această boală. 

Sursa: Brain: A Journal of Neurology, citat de Medical News Today



Data actualizare: 18-02-2019 | creare: 27-11-2014 | Vizite: 3065
Bibliografie
Medium daily exercise tied to lower risk of Parkinson's disease, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/285701.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Aplicația CloudUPDRS monitorizează simptomele bolii Parkinson
  •