Un tratament posibil pentru bolile autoimune

Un tratament posibil pentru bolile autoimune

©

Autor:

Un tratament posibil pentru bolile autoimune

O cale moleculară ce reglează activitatea celulelor Tregs (celule T reglatoare) ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva bolilor inflamatorii È™i autoimune.
Un răspuns imun exagerat poate declanÈ™a apariÈ›ia bolilor inflamatorii È™i autoimune. Pe de altă parte, un răspuns imun scăzut ar putea duce la apariÈ›ia unei infecÈ›ii. Un rol important în reglarea răspunsului imun îl au celulele T reglatoare sau Tregs, care funcÈ›ionează precum niÈ™te frâne la nivelul sistemului imun.

Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Investigation, È›intirea moleculei DEL-1, care stimulează activitatea imunosupresoare a celulelor Tregs, ar putea reprezenta o metodă eficientă de tratare a patologiilor în care este necesară atenuarea răspunsurilor inflamatorii sau autoimune.

Studiile anterioare au observat o legătură între numărul de celule T reglatoare È™i nivelele moleculei DEL-1. Astfel, în procesul de rezoluÈ›ie a inflamaÈ›iei, numărul de celule Tregs creÈ™te È™i nivelele moleculei DEL-1 scad.
Pentru a demonstra că DEL-1 stimulează rezoluÈ›ia procesului inflamator, oamenii de È™tiință au utilizat în studiile mai vechi cobai cu periodontita. Ei s-au bazat pe acest model È™i în studiul actual, cu scopul de a verifica legătura dintre DEL-1 È™i Tregs.

Potrivit rezultatelor, șoriceii care nu dețineau molecula DEL-1 aveau nivele de Tregs semnificativ mai scăzute. Aceștia aveau și nivele crescute de celule Th17, un tip de celulă T inflamatoare. De asemenea, s-a observat că o injecție cu DEL-1 putea restabili nivelele celulelor Tregs la șoriceii deficitari.

În continuare, pentru a afla dacă DEL-1 poate influenÈ›a transformarea celulelor T în celule Th17 mature sau celule Tregs, cercetătorii au efectuat experimente pe culturi de celule de la cobai. Conform rezultatelor, deÈ™i DEL-1 nu a influenÈ›at direct apariÈ›ia celulelor Th17, efectele moleculei asupra celulelor Tregs au fost impresionante. Descoperirea a fost valabilă È™i în cazul celulelor umane, astfel că, în prezenÈ›a moleculei DEL-1, a crescut producÈ›ia de celule Tregs.

Mai mult, funcÈ›ia imunosupresorie a celulelor T a crescut în prezenÈ›a moleculei DEL-1.

Cercetătorii au mai observat că DEL-1 a interacționat cu o moleculă de pe suprafața celulelor T, ceea ce a stimulat apariția unui factor de transcripție denumit RUNX1. Acesta potențează expresia și stabilitatea unui reglator al celulelor Tregs, denumit FOXP3.

De asemenea, studiul a arătat că DEL-1 stabilizează FOXP3 prin îndepărtarea grupurilor metil, niÈ™te molecule mici.

Este cunoscut faptul că deficitul de FOXP3 se corelează cu patologii severe la specia umană. Spre exemplu, sindromul IPEX, o boală X-linkată determinată de o mutaÈ›ie a FOXP3, scade numărul de celule Tregs, ducând frecvent la apariÈ›ia bolilor autoimune.

În studiile viitoare, cercetătorii vor să testeze dacă sursa moleculei DEL-1 influenÈ›ează reglarea celulelor Tregs.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-11-2020 | creare: 04-11-2020 | Vizite: 843
Bibliografie
New insights into a potential target for autoimmune disease: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201026164426.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O afecÈ›iune autoimună comună poate duce la dezvoltarea unei alte afecÈ›iuni autoimune
  • Ratele bolilor autoimune ar putea fi reduse prin consumul de suplimente cu vitamina D sau acizi graÈ™i omega-3
  • Enzima din timus care previne bolile autoimune
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum