Vaccinarea recentă împotriva gripei este asociată cu o reducere a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 și a severității COVID-19

Majoritatea participanților ce au fost vaccinați antigripal au avut o vârstă medie de 36 de ani, în timp ce grupul de control a înregistrat o medie de vârstă de 35 de ani. În plus, persoanele care au participat la studiu au fost testate pentru virusurile gripale prin intermediul testelor PCR la o lună și jumătate după vaccinare, rezultatele acestora evidențiind un raport de 1:10 între persoanele pozitive și cele negative, două treimi din cei 12.000 de participanți testați prezentându-se în urma apariției unor simptome similare cu cele provocate de COVID-19.
Conform cercetătorilor, rezultatele studiului au certificat o scădere a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 cu aproximativ 30% în următoarele două luni, iar riscul de dezvoltare a unor forme grave de COVID-19 sau de deces a înregistrat valori cu până la 90% mai reduse decât cele întâlnite în cadrul grupului de control. Mai exact, din 130 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus după vaccinarea antigripală, o singură persoană a dezvoltat o formă gravă de COVID-19, ce a necesitat spitalizare, în timp ce nicio persoană nu a decedat din această cauză. În contrast, din cei 400 de participanți nevaccinați ce au fost testați pozitiv, 17 au dezvoltat forme severe, iar 2 au fost încadrate la categoria „cazuri critice”.
Oricât de surprinzător ar fi titlul acestui studiu, este important de remarcat faptul că acesta a inclus un număr mic de cazuri grave, cu toate că dovezile susțin eficiența vaccinului antigripal atât împotriva infecției cu SARS-CoV-2, cât și a dezvoltării bolii COVID-19. Cercetătorii afirmă că mecanismul de protecție prin care vaccinul antigripal influențează coronavirusul nu este încă pe deplin elucidat, însă echipa bănuiește că la baza acestuia se află potențarea răspunsului imunologic general al organismului gazdă, în ciuda faptului că imunitatea nespecifică nu durează mai mult de câteva săptămâni, așadar este posibil ca acestea să nu joace un rol pe termen lung.
sursa: News Medical
foto: BlurryMe/Shutterstock
Data actualizare: 25-05-2022 | creare: 25-05-2022 | Vizite: 435
Bibliografie
Study finds recent influenza vaccination is associated with an appreciable reduction in the risk of SARS-CoV-2 infection and COVID-19 severity, link: https://www.news-medical.net/news/20220512/Study-finds-recent-influenza-vaccination-is-associated-with-an-appreciable-reduction-in-the-risk-of-SARS-CoV-2-infection-and-COVID-19-severity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Bacteriile intestinale produc neurotransmițători pentru a modela sistemul imunitar al nou-născutului
- Intervenția timpurie în tratamentul bolilor autoimune: beneficii evidențiate de un nou studiu
- Noile recomandări canadiene încurajează vaccinarea antigripală și antipertussis la femeile însărcinate
- Legătura dintre gen și răspunsul imun
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce set de analize se fac după vindecarea de covid?
- Vaccin antigripal, Waxigrip
- Contraindicații vaccin antigripal
- Vaccinul antigripal ?
- Vaccin antigripal bebelus 7 luni