Un test de sânge care indică ceasul biologic? O nouă posibilitate

©

Autor:

Un test de sânge care indică ceasul biologic? O nouă posibilitate
Cât este ceasul tău biologic? Poate nu ai auzit niciodată această întrebare, însă răspunsul ar putea influența fundamental modul în care corpul nostru reacționează la anumite medicamente, spre exemplu. De aceea, cercetătorii de la University of Colorado at Boulder au publicat recent în Journal of Biological Rhythms un nou studiu despre un posibil test de sânge care va indica exact “ora biologică” a unei persoane.
Ritmul circadian presupune un sistem complex de eliberare hormonală în cadrul organismului uman, situat la nivelul hipotalamusului. Acesta este responsabil, printre altele, și de apariția somnolenței seara sau de momentul de trezire din timpul dimineții. Deși nivelurile hormonale pot fi cu ușurință măsurate separat prin teste de sânge, în acest moment nu există un test specific care să caracterizeze ceasul biologic.

Se pare că țesuturile umane au, de asemenea, un ceas biologic intern, sincronizat cu sistemul central hipotalamin. Astfel, hipotalamusul dictează când fiecare sistem de organe secretă anumiți hormoni, cum funcționează inima și plămânii pe parcursul zilei, rata metabolismului nostru de ardere a grăsimilor și multe altele.

Lucrarea realizată de oamenii de știință de la UC Boulder s-a bazat pe numeroasele studii existente care indică o importanță semnificativă a ritmului circadian asupra sănătății organismului. Rezultatele au fost extrem de promițătoare: studiul a oferit detalii despre un posibil test de sânge care să determine momentul biologic intern prin analiza unei combinații de molecule.

„Dacă putem înțelege ceasul circadian al fiecărei persoane, putem prescrie momentul optim al zilei pentru a mânca, a face exerciții fizice sau a lua medicamente. Din perspectiva medicinii personalizate, ar putea fi revoluționar”, a declarat autorul principal al studiului, Christopher Depner.

Utilizarea medicamentelor pe baza ritmului circadian prezintă drept argument faptul că până la 82% dintre genele care codifică țintele medicamentoase din organism sunt controlate prin modelul ceasului biologic. Această informație sugerează ideea că multe medicamente ar putea funcționa mai bine și ar putea produce mai puține efecte secundare dacă administrarea lor ar fi temporizată corespunzător.

„În acest moment, nu avem o modalitate ușoară de a stabili ritmul circadian al unei persoane. Chiar și în rândul persoanelor sănătoase, ciclurile de somn-veghe pot varia cu patru până la șase ore. Întrebând pur și simplu pe cineva dacă este o persoană matinală, o persoană activă noaptea sau undeva între ele poate oferi indicii despre ciclul circadian al unei persoane. Dar singura modalitate de a măsura cu exactitate momentul ceasului circadian al unei persoane este de a efectua o evaluare slabă a melatoninei”, a adăugat co-autorul studiului, Ken Wright, profesor în cadrul Sleep and Chronobiology Laboratory la CU Boulder.

Melatonina reprezintă un hormon eliberat în mod natural la nivelul glandei pineale și care, în cantități crescute, determină nevoia de somn. Măsurarea melatoninei, conform studiului, implică menținerea unei persoane în lumină slabă și colectarea sângelui sau a salivei acesteia pe oră timp de până la 24 de ore. Rezultatele au provenit prin analizarea a 16 voluntari, care au locuit timp de 14 zile în cadrul unui laborator, în condiții stricte și controlate.
Alături de măsurarea melatoninei, cercetătorii au inclus în studiu și analiza altor metaboliți, mai exact a 4.000 de metaboliți diferiți din organism, pentru a determina anumiți factori biologici care ar putea modifica sau perturba ritmul circadian.

Există anumite piedici care nu permit, încă, introducerea acestui test revoluționar în cadrul analizelor uzuale de laborator: în primul rând, pentru a înregistra un rezultat cât mai corect, oamenii ar trebui testați când sunt foarte bine odihniți, pe stomacul gol, iar în al doilea rând numărul metaboliților este mult prea mare, fiind necesară o reducere drastică a acestuia. Însă acest studiu reprezintă un pas foarte important pentru cercetările viitoare.
„Suntem la începutul dezvoltării acestor biomarkeri pentru ritmul circadian, dar studiul nostru promițător arată că se poate face.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-08-2021 | creare: 03-08-2021 | Vizite: 515
Bibliografie
A blood test for your body clock? It's on the horizon, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210729143458.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează vârsta și sexul ceasul nostru intern?
  • Ceasul biologic și performanța sportivă
  • Ceasul biologic (ritm biologic, bioritm, ritmul circadian, ritmul nictemeral)
  •