Un studiu sugerează că schizofrenia este moștenită în proporție de 80%
Autor: Amancei Roxana
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga s-au folosit de datele colectate de la 30.000 de perechi de gemeni pentru a identifica factorii de risc care ar putea indica genele responsabile cu apariția schizofreniei. Deși în trecut genele individuale au fost corelate cu schizofrenia, studiul actual aduce mai multe informații în acest sens, indicând riscul genetic pentru această boală.
Pentru a determina dacă afecțiunea este de origine genetică (moștenită la concepție) sau cauzată de factori externi, a fost analizat un eșantion de gemeni. În cadrul cercetării au fost analizate atât perechi de gemeni monozigoți (identici), care moștenesc aceleași perechi de gene de la părinți, cât și perechi de gemeni dizigoți (non-identici).
De-a lungul timpului, o serie de cercetări au devenit concludente pentru problematica schizofreniei. Atât rezultatele studiul din Danemarca, cât și cele din Finlanda (1998) și Suedia (2007) au sugerat că boala poate fi moștenită.
Fiind o afecțiune extrem de controversată, cercetătorii au încercat să încadreze schizofrenia într-un spectru de cauze, atât amplu cât și restrâns. Când spectrul de cauze a fost redus, genele au fost considerate a fi un factor determinant în proporție de 79%. Când spectrul posibilelor cauze s-a extins, procentul corelat genelor a scăzut la 73%. Pe lângă acest lucru, s-a mai descoperit faptul că simptomele schizofreniei devin semnificative pentru diagnosticare în jurul vârstei de 28 de ani.
Specialiștii avertizează că disputele legate de schizofrenie ar putea pune într-un con de umbră complexitatea acestei afecțiuni. De asemenea, moștenirea unei gene poate fi complicată de efectele pe care epigenetica le are, un mozaic de mutații post-zigotice care au loc la scurt timp după concepție.
Sursa: Science Alert
Link:https://www.sciencealert.com/schizophrenia-is-80-genetic-according-to-this-massive-study-on-twins?perpetual=yes&limitstart=1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum percep durerea persoanele autiste?
- Riscul de anxietate la mame, asociat cu utilizarea intensă a dispozitivelor electronice
- Studiu dezvăluie asocieri puternice între problemele de somn, abuzul de substanțe și ideația suicidară la adolescenți
- Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
- Vreau sa ma angajez. Am schizofrenie
- Schizofrenie - diagnostic gresit?
- Tulburare schizotipala, de compotament, sau schizofrenie?
- Ce legatura este intre a-ti face dreptate si schizofrenie?
- Fobia sociala ca simptom al schizofreniei.
- Antipsihotic schizofrenie
- Schizofrenie - Probleme servici
- Nu mai am aproape nicio bucurie
- Schimbarea diagnosticului din schizofrenie in bipolar
- Caut fata cu probleme asemănătoare