Altruismul este înnăscut sau determinat de interacțiunile sociale?
Autor: Redacția ROmedic
Rezultatele lor au oferit o înțelegere mai profundă asupra acestui subiect, după ce un studiu din 2006 realizat pe copii de 18 luni concluzionase că generozitatea exprimată de acești micuți la o vârstă atât de fragedă nu ar putea fi decât înnăscută. Psihologii de la Stanford au considerat că modul în care acel studiu s-a realizat a permis apariția unui bias în metodologie: cercetătorii au interacționat câteva minute cu copiii înainte de începerea propriu-zisă a testelor, pentru a-i familiariza cu noile condiții. Chiar dacă interacțiunea a fost scurtă, întrucât copiilor le place socializarea, este posibil ca ea să fi influențat comportamentul lor ulterior.
Pentru a evita aceste neajunsuri, psihologii de la Stanford au creat un design experimental care să izoleze posibilul rol al interacțiunii prealabile cu cei mici. 34 de copii cu vârste de 1 și 2 ani au fost împărțiți în două grupuri:
- la primul grup psihologul se juca cu copii câteva minute și vorbea cu ei în același timp, apoi scăpa pe jos un obiect de pe masă, pentru a observa dacă micuții îl ajutau să îl ridice
- la al doilea grup, psihologul și copilul se jucau separat, fiecare cu câte o minge, apoi obiectul era scăpat pe jos, similar cu situația primului grup.
Comparând cele două grupuri, s-a observat că micuții care se jucaseră împreună cu cercetătorii i-au ajutau de 3 ori mai mult să ridice obiectul decât cei care se jucaseră individual.
Realizat pe copii mai mari, tendința s-a păstrat, diferența fiind că grupul de copii care s-au jucat cu psihologii a ajutat de 2 ori mai mult decât celălalt grup.
Rezultatele arată că un comportament altruist este influențat inclusiv de interacțiunile sociale scurte. Studii suplimentare sunt necesare pentru a se vedea în ce măsură aceste concluzii se aplică și la școlari și adolescenți.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
- Cercetătorii constată că trădarea nu face neapărat pe cineva mai puțin demn de încredere dacă există și beneficii
- O nouă abordare poate ajuta la prevenirea anxietății
- Tulburările alimentare sunt cea mai letală formă de tulburare psihică - ce propun psihologii
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni