Altruismul este înnăscut sau determinat de interacțiunile sociale?

©

Autor: Redacția ROmedic

Altruismul este înnăscut sau determinat de interacțiunile sociale?
Încă de la apariția conceptului de „altruism” în secolul al XIX, psihologii au dezbătut asupra întrebării dacă suntem sau nu programați genetic să fim generoși cu ceilalți. O serie de experimente realizate de o echipă de cercetare de la Universitatea Stanford au ajuns la concluzia că altruismul este mai degrabă stimulat de mediul în care trăim și că nu este ceva cu care pur și simplu ne naștem.

Rezultatele lor au oferit o înțelegere mai profundă asupra acestui subiect, după ce un studiu din 2006 realizat pe copii de 18 luni concluzionase că generozitatea exprimată de acești micuți la o vârstă atât de fragedă nu ar putea fi decât înnăscută. Psihologii de la Stanford au considerat că modul în care acel studiu s-a realizat a permis apariția unui bias în metodologie: cercetătorii au interacționat câteva minute cu copiii înainte de începerea propriu-zisă a testelor, pentru a-i familiariza cu noile condiții. Chiar dacă interacțiunea a fost scurtă, întrucât copiilor le place socializarea, este posibil ca ea să fi influențat comportamentul lor ulterior.

Pentru a evita aceste neajunsuri, psihologii de la Stanford au creat un design experimental care să izoleze posibilul rol al interacțiunii prealabile cu cei mici. 34 de copii cu vârste de 1 și 2 ani au fost împărțiți în două grupuri:
  • la primul grup psihologul se juca cu copii câteva minute și vorbea cu ei în același timp, apoi scăpa pe jos un obiect de pe masă, pentru a observa dacă micuții îl ajutau să îl ridice
  • la al doilea grup, psihologul și copilul se jucau separat, fiecare cu câte o minge, apoi obiectul era scăpat pe jos, similar cu situația primului grup.


Comparând cele două grupuri, s-a observat că micuții care se jucaseră împreună cu cercetătorii i-au ajutau de 3 ori mai mult să ridice obiectul decât cei care se jucaseră individual.

Realizat pe copii mai mari, tendința s-a păstrat, diferența fiind că grupul de copii care s-au jucat cu psihologii a ajutat de 2 ori mai mult decât celălalt grup.

Rezultatele arată că un comportament altruist este influențat inclusiv de interacțiunile sociale scurte. Studii suplimentare sunt necesare pentru a se vedea în ce măsură aceste concluzii se aplică și la școlari și adolescenți.

 

Sursa:  Medical Xpress


Data actualizare: 07-04-2019 | creare: 02-01-2015 | Vizite: 1963
Bibliografie
Altruistic behavior may be governed more by relationships than instincts, psychologist finds, link: https://medicalxpress.com/news/2014-12-altruistic-behavior-relationships-instincts-psychologist.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: