Un studiu explică de ce frecvența depresiei este mai mare la femei comparativ cu bărbații
Cercetători de la universități din Statele Unite ale Americii È™i din Canada încearcă să înÈ›eleagă cum o anumită parte din creier, numita nucleul accumbens, este afectată de depresie.
O versiune mai puÈ›in stabilă a unei proteine cunoscută sub numele Rgs2, responsabilă pentru reglarea receptorilor neurotransmițătorilor care sunt È›inta unor medicamente antidepresive, este asociată cu un risc mai crescut pentru depresie. „Am fost curioÈ™i să vedem dacă creÈ™terea Rgs2 la nivelul nucleului accumbens ar putea reduce comportamentele depresive", declară profesorul de psihologie David Trainor, unul dintre autorii principali al studiului.
Nucleul accumbens are rol în motivaÈ›ie precum È™i în răspunsul la recompensă È™i interacÈ›iunile sociale, care sunt toate afectate în cazul unei depresii.
La acest nivel anumite gene sunt exprimate sau silenÈ›ioase la femei, dar nu È™i în cazul bărbaÈ›ilor cu depresie. Aceste modificări ale genelor ar putea fi cauza simptomelor depresive sau, alternativ, depresia ar putea fi cauza acestor schimbari de la nivelul creierului.
Pentru a stabili ipoteza corectă, cercetătorii au studiat șoareci care experimentaseră interacțiuni sociale negative, lucru care induce un comportament depresiv femelelor și mai puțin masculilor.
CreÈ™terea în scop experimental a proteinei Rgs2 de la nivelul nucleului accumbens a dus la o schimbare radicală a efectelor stresului asupra femelelor, remarcandu-se îndeosebi o deschidere mai mare pentru contacte sociale È™i pentru mâncărurile preferate, ajungând la un comportament asemănător femelelor nestresate.
Aceste rezultate prezintă existenÈ›a unui mecanism molecular care contribuie la lipsa de motivaÈ›ie observată adesea în cazul pacienÈ›ilor cu depresie.
Așadar, o scădere a funcției proteinei Rgs2 ar putea fi o cauză a simptomelor greu tratabile ale celor care se confruntă cu boli psihice.
Scopul final este acela de a găsi noi ținte și optiuni terapeutice pentru toți acești pacienți.
sursa: News Medical
foto: Nucleus accumbens. UC Davis
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum