Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur
Printr-un studiu realizat la nivel global, cercetătorii de la Hamilton Health Science au găsit o legătură între consumul de carne procesată ÅŸi creÅŸterea riscului de boli cardiovasculare. S-a constatat că acest aspect nu este valabil ÅŸi pentru carnea neprocesată roÅŸie sau de pasăre.
Au fost urmărite dieta ÅŸi evoluÅ£ia stării de sănătate a 134.297 de participanÅ£i din 21 de ţări ÅŸi de pe 5 continente pe parcursul unei decade. S-a observat că o cantitate de peste 150 g carne procesată consumată săptămânal creÅŸte de 46 ori riscul cardiovascular ÅŸi de 51 ori riscul de deces. Consumul moderat s-a dovedit totuÅŸi că nu ar creÅŸte aceste riscuri.
„Sunt insuficiente dovezile despre legătura dintre carnea procesată ÅŸi riscul cardiovascular. Ne-am propus să înÅ£elegem mai bine asocierile dintre aceste obiceiuri alimentare ÅŸi afecÅ£iunile cardiace sau mortalitatea în populaÅ£ie” afirmă Dr. Romaina Iqbal, prim autor al studiului.
Lansat în 2003 ÅŸi denumit „The Prospective Urban Rural Epidemiology” (PURE) , acest studiu a fost primul multinaÅ£ional de acest gen care ÅŸi-a propus să furnizeze informaÅ£ii despre consumul de carne procesată ÅŸi neprocesată în ţări cu venituri scăzute, medii sau crescute.
Salim Yusuf, director executiv al Institutului de Cercetare în Sănătate Publică de la Universitatea McMaster afirmă: „Studiul PURE examinează o populaÅ£ie foarte diversă ÅŸi o gamă largă de obiceiuri alimentare, ajutându-ne să deosebim mai bine efectele consumului de carne procesată ÅŸi neprocesată.”
Participanţii au avut de completat chestionare despre frecvenţa meselor şi s-au colectat date despre evenimentele cardiovasculare majore şi mortalitate.
Cercetătorii speră să mai realizeze studii suplimentare, întrucât mai sunt unele aspecte rămase neelucidate.
Spre exemplu, nu se cunoaÅŸte ce alimente consumau cei cu aport scăzut de carne procesată în locul acesteia ÅŸi dacă acestea erau diferite calitativ de la o Å£ară la alta.
De asemenea, produsele care substituie carnea ar trebui menÅ£ionate în viitoare studii care caută asocieri între consumul de carne ÅŸi diverse afecÅ£iuni.
Concluzionând, autorii studiului PURE consideră că este necesar să se încurajeze limitarea consumului de carne procesată.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
- Oamenii din societățile în care banii joacă un rol minim pot avea niveluri foarte ridicate de fericire
- Studiu: persoanele care se simt mai tinere decât vârsta biologică trăiesc mai mult
- Urbanizarea determină creșterea rezistenței la antibiotice asupra microplasticelor
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni