Un studiu arată că nevoile de apă ale oamenilor variază foarte mult în întreaga lume
Autor: Zamfir Andreea
Credința comună potrivit căreia opt pahare de apă pe zi sunt suficiente pentru a acoperi nevoile zilnice ale unei persoane a fost infirmată de un studiu recent care a implicat mii de participanți.
Peste 5.600 de persoane din 26 de naÈ›iuni, cu vârste cuprinse între 8 zile È™i 96 de ani, au fost evaluate în cadrul studiului, care a fost publicat în revista Science, în ceea ce priveÈ™te consumul de apă, rezultatele arătând o medie între 1 È™i 6 litri pe zi.
Cercetătorii au adunat È™i comparat datele participanÈ›ilor, măsurând consumul de apă, cheltuielile energetice, masa corporală, sexul, vârsta È™i statutul sportiv cu parametrii de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea È™i altitudinea oraÈ™elor natale ale participanÈ›ilor.
De asemenea, cercetătorii au luat în considerare È™i Indicele de Dezvoltare Umană (IDH), un indicator compozit al unei naÈ›iuni care încorporează date economice, educaÈ›ionale È™i de speranță de viață. În cadrul studiului, volumul de rotaÈ›ie a apei la bărbaÈ›i a atins un maxim la 20 de ani, în timp ce volumul de rotaÈ›ie a apei la femei s-a stabilizat între 20 È™i 55 de ani. Cu toate acestea, nou-născuÈ›ii au avut cea mai mare rată de înlocuire zilnică a apei, restituind aproape 28% din greutatea corporală în fiecare zi.
Cercetătorii au descoperit că circulaÈ›ia zilnică de apă proiectată a unei persoane va creÈ™te cu aproximativ un litru dacă se dublează consumul de energie. Se adaugă 0,7 litri pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi. Consumul de apă creÈ™te cu 0,3 litri pentru fiecare creÈ™tere de 50% a umidității. Sportivii folosesc cu aproximativ un litru mai mult decât persoanele sedentare.
Potrivit cercetătorului Schoeller, „persoanele din țările cu un IDH scăzut au mai multe È™anse să trăiască în zone cu temperaturi medii mai ridicate, mai multe È™anse de a efectua muncă fizică È™i mai puÈ›ine È™anse de a fi în interiorul unei clădiri cu climă controlată în timpul zilei. Acest lucru, la care se adaugă faptul că este mai puÈ›in probabil să aibă acces la o gură de apă curată ori de câte ori au nevoie, face ca rotaÈ›ia apei să fie mai mare. ”
Totodată, Yosuke Yamada, fost cercetător postdoctoral în laboratorul lui Schoeller, spune că o populaÈ›ie în creÈ™tere È™i un mediu în schimbare fac mai crucială ca oricând cunoaÈ™terea cantității de apă pe care oamenii o folosesc. CirculaÈ›ia apei are potenÈ›ialul de a servi ca biomarker pentru sănătatea metabolică, deoarece este legată de alÈ›i indicatori de sănătate semnificativi, cum ar fi activitatea fizică È™i procentul de grăsime corporală.
sursa: News Medical
foto: fcafotodigital
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ratele bolilor autoimune ar putea fi reduse prin consumul de suplimente cu vitamina D sau acizi grași omega-3
- Biomarkerii folosiți în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informații înșelătoare
- Un mod surprinzător de modificare a trăsăturilor negative ale personalității
- Peste jumătate din cazurile de deficit de fier din sistemul de sănătate sunt încă nerezolvate după trei ani
- Apa sau apa minerala - care este buna pt slabire?
- Apa robinet sau imbuteliata
- Cand putem bea apa?
- Cica.2 l de apa pe zi...
- Dupa un pahar de apa sau orice lichid baut odata tb sa merg la toaleta
- 5 litri de apa pe zi
- Bebe nu bea apa
- Miastenia Gravis... Poate o idee de vindecare...?