Un studiu arată că nevoile de apă ale oamenilor variază foarte mult în întreaga lume
Autor: Zamfir Andreea
Credința comună potrivit căreia opt pahare de apă pe zi sunt suficiente pentru a acoperi nevoile zilnice ale unei persoane a fost infirmată de un studiu recent care a implicat mii de participanți.
Peste 5.600 de persoane din 26 de națiuni, cu vârste cuprinse între 8 zile și 96 de ani, au fost evaluate în cadrul studiului, care a fost publicat în revista Science, în ceea ce privește consumul de apă, rezultatele arătând o medie între 1 și 6 litri pe zi.
Cercetătorii au adunat și comparat datele participanților, măsurând consumul de apă, cheltuielile energetice, masa corporală, sexul, vârsta și statutul sportiv cu parametrii de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea și altitudinea orașelor natale ale participanților.
De asemenea, cercetătorii au luat în considerare și Indicele de Dezvoltare Umană (IDH), un indicator compozit al unei națiuni care încorporează date economice, educaționale și de speranță de viață. În cadrul studiului, volumul de rotație a apei la bărbați a atins un maxim la 20 de ani, în timp ce volumul de rotație a apei la femei s-a stabilizat între 20 și 55 de ani. Cu toate acestea, nou-născuții au avut cea mai mare rată de înlocuire zilnică a apei, restituind aproape 28% din greutatea corporală în fiecare zi.
Cercetătorii au descoperit că circulația zilnică de apă proiectată a unei persoane va crește cu aproximativ un litru dacă se dublează consumul de energie. Se adaugă 0,7 litri pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi. Consumul de apă crește cu 0,3 litri pentru fiecare creștere de 50% a umidității. Sportivii folosesc cu aproximativ un litru mai mult decât persoanele sedentare.
Potrivit cercetătorului Schoeller, „persoanele din țările cu un IDH scăzut au mai multe șanse să trăiască în zone cu temperaturi medii mai ridicate, mai multe șanse de a efectua muncă fizică și mai puține șanse de a fi în interiorul unei clădiri cu climă controlată în timpul zilei. Acest lucru, la care se adaugă faptul că este mai puțin probabil să aibă acces la o gură de apă curată ori de câte ori au nevoie, face ca rotația apei să fie mai mare. ”
Totodată, Yosuke Yamada, fost cercetător postdoctoral în laboratorul lui Schoeller, spune că o populație în creștere și un mediu în schimbare fac mai crucială ca oricând cunoașterea cantității de apă pe care oamenii o folosesc. Circulația apei are potențialul de a servi ca biomarker pentru sănătatea metabolică, deoarece este legată de alți indicatori de sănătate semnificativi, cum ar fi activitatea fizică și procentul de grăsime corporală.
sursa: News Medical
foto: fcafotodigital
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Apa sau apa minerala - care este buna pt slabire?
- Apa in git
- Apa plata sau minerala... ce sa beau?
- Dupa un pahar de apa sau orice lichid baut odata tb sa merg la toaleta
- Sunt insarcinata sii beau fffff multa apa
- Ce ar putea avea sotul meu... bea o cantitate de apa exagerata
- Consumul de apa si de fructe
- 5 litri de apa pe zi
- Apa plata la copiii