Un obiect surprinzător din bucătărie, responsabil pentru răspândirea bolilor
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers, care a analizat potențialul de contaminare încrucișată a suprafețelor bucătăriei cu agenți patogeni în timpul preparării alimentelor, sugerează că recipientele pentru condimente sunt un important vector pentru răspândirea bolilor. Contaminarea incruțișată reprezintă procesul prin care microbii sunt transferați de la o substanță sau obiect la altul.
Pentru studiu, cercetătorii au monitorizat comportamentul unor adulți puși să pregătească o rețetă identică de mâncare în mai multe bucătării special amenajate, atât de dimensiuni mari, precum cele din restaurante, cât și de dimensiuni reduse, precum bucătăriile de acasă. Rețetele preparate conțineau diferite condimente, în mod similar cu aproape orice fel de mâncare. Pentru simularea mișcării agenților patogeni în bucătărie, cercetătorii au inoculat carnea gătită cu un virus bacteriofag (microorganismelor care infectează bacteriile și care nu au efecte asupra oamenilor).
Înainte de a începe să gătească, participanții nu au fost informați despre faptul că cercetătorii vor examina comportamentele lor de siguranță alimentară. După ce au terminat de gătit, cercetătorii au testat prezența MS2 pe diferite obiecte din bucătărie, inclusiv de pe unele obiecte ce nu au fost testate anterior în astfel de studii, precum recipientele pentru condimente și mânerele robinetului. În mod surprinzător, cele mai frecvent contaminate suprafețe au fost întocmai recipientele pentru condimente, urme de contaminare cu MS2 fiind observate în aproximativ jumătate dintre cazuri. În schimb, cele mai puțin contaminate suprafețe au fost mânerele robinetului.
Studiul, efectuat la solicitarea Serviciului de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului de Agricultură al SUA, a arătat că recipientele condimentelor pot deveni ușor contaminate cu microorganisme care pun în pericol sănătatea. „Pe lângă suprafețele despre care se cunoștea anterior că sunt contaminate în timpul gătitului, precum suprafețele pe care se taie alimentele sau coșurile de gunoi, recipientele condimentelor se adaugă pe lista obiectelor care necesită o atenție deosebită în momentul în care se igienizează bucătăria”, a declarat autorul studiului, Donald Schaffner, profesor în Departamentul de Științe Alimentare de la Universitatea Rutgers.
sursa: Science Daily
Pentru studiu, cercetătorii au monitorizat comportamentul unor adulți puși să pregătească o rețetă identică de mâncare în mai multe bucătării special amenajate, atât de dimensiuni mari, precum cele din restaurante, cât și de dimensiuni reduse, precum bucătăriile de acasă. Rețetele preparate conțineau diferite condimente, în mod similar cu aproape orice fel de mâncare. Pentru simularea mișcării agenților patogeni în bucătărie, cercetătorii au inoculat carnea gătită cu un virus bacteriofag (microorganismelor care infectează bacteriile și care nu au efecte asupra oamenilor).
Înainte de a începe să gătească, participanții nu au fost informați despre faptul că cercetătorii vor examina comportamentele lor de siguranță alimentară. După ce au terminat de gătit, cercetătorii au testat prezența MS2 pe diferite obiecte din bucătărie, inclusiv de pe unele obiecte ce nu au fost testate anterior în astfel de studii, precum recipientele pentru condimente și mânerele robinetului. În mod surprinzător, cele mai frecvent contaminate suprafețe au fost întocmai recipientele pentru condimente, urme de contaminare cu MS2 fiind observate în aproximativ jumătate dintre cazuri. În schimb, cele mai puțin contaminate suprafețe au fost mânerele robinetului.
Studiul, efectuat la solicitarea Serviciului de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului de Agricultură al SUA, a arătat că recipientele condimentelor pot deveni ușor contaminate cu microorganisme care pun în pericol sănătatea. „Pe lângă suprafețele despre care se cunoștea anterior că sunt contaminate în timpul gătitului, precum suprafețele pe care se taie alimentele sau coșurile de gunoi, recipientele condimentelor se adaugă pe lista obiectelor care necesită o atenție deosebită în momentul în care se igienizează bucătăria”, a declarat autorul studiului, Donald Schaffner, profesor în Departamentul de Științe Alimentare de la Universitatea Rutgers.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 24-10-2022 | creare: 24-10-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Spice containers pose contamination risk during food preparation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221019111340.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni