Tehnicile care vizează reducerea stresului pot reduce tensiunea arterială

©

Autor:

Tehnicile care vizează reducerea stresului pot reduce tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este printre cele mai răspândite afecțiuni în rândul populației americane, mai mult de 100 de milioane de americani confruntându-se cu acestă problemă.
Deși noile ghiduri aflate deja în practica medicală identifică hipertensiunea arterială ca fiind un factor major de morbiditate și mortalitate prematură, acesta este modificabil și astfel accidentele cerebrale vasculare și infarctul miocardic acut pot fi evitate. Hipertensiunea arterială beneficiază în prezent de strategii terapeutice igieno-dietetice care vizează reducerea aportului de sare, reducerea greutății corporale și modificări ale stilului de viață, precum și de strategii terapeutice medicamentoase.

Afecțiunile cardiovasculare sunt răspunzătoare de aproximativ 40% din decesele înregistrate anual în Statele Unite ale Americii și de aproximativ 17 milioare de decese la nivel global. Dintre acestea, accidentele vasculare cerebrale se situează pe locul 5 în rândul cauzelor de deces.

Prezența stresului în viața de zi cu zi, precum și importanța acestuia a fost documentată în studiile publicate de-a lungul timpului. Tehnicile care vizează sănătatea mintală sunt utilizate tot mai mult pentru a reduce stresul. Aceste tehnici - meditația mindfulness și respirația gradată - sunt orientate asupra respirațiilor ritmice, lente, circa 5-7 respirații pe minut. Recent un grup științific și-a îndreptat atenția asupra acestor tehnici și modul în care ar putea influența valorile tensiunii arteriale.

Suzane LeBlang a explicat modul în care aceste tehnici ar putea avea un impact favorabil asupra tensiunii arteriale. Astfel, știind că respirația ritmică stimulează nervul vag și sistemul nervos parasimpatic, acestea reduc nivelul substanțelor chimice răspunzătoare de stres și pot stimula relaxarea vasculară, factor esențial în scăderea tensiunii arteriale.

Necesitatea dezvoltării unor studii ulterioare reiese din declarațiile grupului științific care susține ipoteza utilizării meditației mindfulness și a respirației gradate. Dacă utilizarea acestor tehnici ar înregistra o reducere a tensiunii arteriale cu 4-5 milimetri de mercur, conform estimărilor autorilor, riscul de accident vascular cerebral al putea fi redus cu 42%, iar cel de infarct cu 17%.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-09-2020 | creare: 14-09-2020 | Vizite: 500
Bibliografie
Mindfulness with paced breathing and lowering blood pressure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200909100214.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Gândurile noastre ne influențează direct sănătatea
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum