Închiderea capacului toaletei înainte de a trage apa reduce contaminarea microbiană?

©

Autor:

Închiderea capacului toaletei înainte de a trage apa reduce contaminarea microbiană?

Un studiu nou în "American Journal of Infection Control" examinează impactul închiderii capacului toaletei înainte de clătire asupra riscului de contaminare încrucișată a altor suprafețe din baie.


Este recunoscut faptul că clătirea toaletei ("trasul apei") generează aerosoli care pot transporta viruși patogeni către diverse suprafețe din baie. Studiul actual a fost efectuat pentru a demonstra cât de eficientă este închiderea capacului toaletei în conținerea răspândirii contaminării virale în toaletele casnice și pentru a identifica efectul curățării vasului de toaletă cu un dezinfectant comercial.

Despre Studiu

Cercetătorii au utilizat bacteriofagul MS2 ca marker pentru a detecta bacteriile contaminante, adăugându-l în vasele de toaletă din băile publice și casnice. Toaletele au fost inoculate cu MS2 la două doze diferite și apoi clătite, urmând să se preleveze probe pentru cultură. Zonele eșantionate au inclus apa din vasul de toaletă, partea superioară și inferioară a capacului toaletei, precum și anumite zone de pe podea și pereți.

 

Rezultate

  • Indiferent dacă capacul toaletei era ridicat sau coborât, nivelul mediu de contaminare a rămas stabil la 107 PFU/100 cm2.
  • Contaminarea principală a fost observată pe partea inferioară a capacului toaletei la doza mare de MS2, cu niveluri scăzute de contaminare pe partea superioară și inferioară a capacului în ambele poziții.
  • Interesant, contaminarea pereților și podelei nu s-a schimbat în funcție de poziția capacului, deși a fost minimă pentru perete.
  • Aceleași modele au persistat atunci când vasul de toaletă a fost curățat cu o perie.
  • Curățarea vasului de toaletă cu peria și acidul clorhidric a dus la o reducere semnificativă a contaminării apei din vasul de toaletă cu peste 99,99% (o reducere >4 log10) comparativ cu periajul fără dezinfectant.

Implicații

  • Studiul s-a concentrat pe dispersia picăturilor mici în aerosoli mai degrabă decât pe picăturile mari care conțin materie fecală. „Aceste rezultate demonstrează că închiderea capacului toaletei înainte de clătire nu atenuează riscul de contaminare a suprafețelor din baie.
  • Cu un nivel mai ridicat de contaminare a apei din vasul de toaletă, partea inferioară a capacului toaletei a fost mai puternic contaminată.
  • În toaletele publice din SUA, care nu au capace, scaunele au fost întotdeauna foarte contaminate după clătire, chiar și la niveluri mai scăzute de virus în apă.
  • Designul toaletei în SUA contribuie la contaminarea semnificativă a capacului toaletei din cauza fluxului de aer în timpul clătirii, atât pe ambele părți ale capacului, cât și prin spațiul de 0,5 inch de la capac la marginea vasului, spre podea și pereți.
  • Pentru a preveni contaminarea, virușii din apa vasului de toaletă pot fi inactivați sau eliminați prin curățarea vasului cu acid clorhidric și o perie de toaletă.
  • Dezinfectarea regulată a tuturor suprafețelor din baie după periajul toaletei și/sau utilizarea unui dezinfectant care lasă activitate microbicidă reziduală” ar putea fi cea mai bună practică, în special când pacienții imunocompromiși sunt în contact cu pacientul index.

Data actualizare: 26-01-2024 | creare: 26-01-2024 | Vizite: 316
Bibliografie
Impacts of lid closure during toilet flushing and of toilet bowl cleaning on viral contamination of surfaces in United States restrooms, Goforth, Madison P. et al.
American Journal of Infection Control,
DOI: 10.1016/j.ajic.2023.11.020,
https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(23)00820-9/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum tragem apa la toaletă - cu capacul ridicat, sau lăsat?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum