Cazurile de gonoree înregistrează o creștere printre femeile tinere din Europa (studiu)

Cazurile de gonoree înregistrează o creștere printre femeile tinere din Europa (studiu)

©

Autor:

Cazurile de gonoree înregistrează o creștere printre femeile tinere din Europa (studiu)
Gonoreea, o infecÈ›ie bacteriană transmisă sexual, afectează în principal tinerii cu vârste între 15 È™i 24 de ani. Un studiu publicat în jurnalul Eurosurveillance a evidenÈ›iat o creÈ™tere semnificativă a cazurilor de gonoree printre tinerii din 15 țări europene, cu o prevalență mai accentuată în rândul femeilor tinere decât al bărbaÈ›ilor. Această tendință ascendentă a început în a doua jumătate a anului 2022 È™i a depășit ratele de incidență raportate înaintea pandemiei COVID-19.
Pentru a evalua amploarea acestei creÈ™teri, Centrul European pentru Prevenirea È™i Controlul Bolilor (ECDC) a colectat date preliminare de la 17 țări pentru primele È™ase luni ale anului 2023. Analiza a inclus date din ultimii cinci ani înainte de pandemie È™i din 2022 – 2023, concentrându-se pe prevalenÈ›a infecÈ›iei în rândul femeilor È™i, separat, în rândul bărbaÈ›ilor, distingând modul de transmitere al infecÈ›iei (heterosexual È™i homosexual).

Rezultatele indică o creÈ™tere pronunÈ›ată a cazurilor printre femeile cu vârsta între 20 È™i 24 de ani, cu un procent de creÈ™tere de 73% È™i 89% față de previziunile bazate pe datele istorice din 2015-2019. Printre bărbaÈ›ii cu transmitere heterosexuală a infecÈ›iei, cea mai mare depășire a fost observată în primele È™ase luni ale anului 2023, dar într-o magnitudine mai mică decât în cazul femeilor tinere.

Analiza pe țări a arătat că în Danemarca, Islanda, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia È™i Slovenia, prevalenÈ›a a depășit cu peste 100% aÈ™teptările în a doua jumătate a anului 2022 sau în prima jumătate a anului 2023. În Spania, depășirile au fost de aproximativ 116% în 2022 È™i 98% în 2023, în timp ce în Finlanda, Italia È™i Suedia, creÈ™terea a fost de o magnitudine mai mică.

Cauzele acestei creÈ™teri sunt considerate a fi schimbările în comportamentul sexual, inclusiv numărul de parteneri sexuali, tipurile de practici sexuale È™i utilizarea prezervativelor. De asemenea, este posibil ca tulpinile Neisseria gonorrhoeae responsabile pentru această creÈ™tere să producă simptome slabe sau deloc, dificultând diagnosticarea È™i prevenirea transmiterii infecÈ›iei.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea creÈ™terii conÈ™tientizării riscurilor infecÈ›iilor transmise sexual în rândul tinerilor, promovând practicile sexuale sigure È™i testarea periodică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-03-2024 | creare: 14-03-2024 | Vizite: 336
Bibliografie
Gonorrhea cases spike among young women in Europe, new study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20240313/Gonorrhea-cases-spike-among-young-women-in-Europe-new-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • InfecÈ›ia cu Neisseria gonorrhoeae (N. gonorrhoeae, gonococcus, gonococ) - infecÈ›ia gonococică
  • Vaccinul meningococic s-a dovedit a fi rentabil în protejarea bărbaÈ›ilor împotriva gonoreei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum