Care este protecția pe termen lung împotriva COVID-19?

©

Autor:

Care este protecția pe termen lung împotriva COVID-19?

În urma unei infecții virale, organismul uman capătă imunitate umorală sub forma anticorpilor, fiind protejat în fața unei infecții virale ulterioare. Această protecție nu înseamnă absența infecțiilor virale, ci presupune un răspuns imun mult mai eficient și prompt în fața agentului patogen. Celulele plasmatice cu viață lungă (LLPC) secretă acești anticorpi (nAb) care neutralizează agentul viral încă din primele momente de infecție, fiind extrem de eficienți și pe termen lung, spre exemplu, împotriva virusului gripal A subtip H1N1. Cu toate acestea, în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, s-a descoperit o protecție de scurtă durată, cu multiple reinfectări, motiv pentru care o echipă de cercetători a publicat un nou studiu în cadrul jurnalului Immunological Reviews descriind răspunsul uman al LLPC împotriva COVID-19.

Întregul proces de luptă al sistemului imun împotriva unui virus este extrem de complex. În urma contactului cu antigenele virale de suprafață, sunt activate celulele limfocite B denumite „naive”, care se transformă în celule secretoare de anticorpi (ASC) . Inițial, anticorpii produși pentru a neutraliza virusul au o afinitate scăzută, fiind de tipul imunoglobulină M (IgM) . Ulterior, unele ASC sunt supuse unei transformări secundare în cadrul ganglionilor limfatici pentru a deveni celule limfocite B denumite „mature” sau „de memorie imunologică” (MBC) , făcând, astfel, parte din sistemul celulelor LLPC. Noile celule secretă anticorpi specifici, cu afinitate crescută față de virusul patogen, de tipul imunoglobuline IgG și IgA.

De-a lungul timpului, nivelul de celule ASC apărute prin infecție scade rapid, imunitatea umorală de lungă durată fiind menținută datorită celulelor de tip MBC. Aceste celule se pot identifica majoritar în măduva osoasă și produc continuu anticorpi de tip IgG, specifici și cu memorie de lungă durată împotriva virusului patogen. În cadrul lucrării de față, cercetătorii au investigat răspunsurile celulelor LLPC din cadrul organismului uman în urma infecției și a vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2.

Referitor la procesul imun din cadrul infecției COVID-19, rezultatele au oferit informații extrem de utile: după prima infecție cu SARS-CoV-2, celulele ASC din fazele inițiale răspund într-o perioadă de câteva luni. Este important de subliniat variabilitatea individuală a răspunsului imun, care depinde de statusul de imunocompetent sau imunodeprimat al persoanei infectate și de doza de virus inoculată inițial. În cazul pacienților seropozitivi, titrurile de nAb au fost corelate pozitiv cu titrurile de anticorpi totale, ambele ajungând la un nivel maxim la 3-5 săptămâni de la infecție. Nivelul de anticorpi inițial scade la jumătate la 8-13 săptămâni, în timp ce nivelul de IgG atinge un vârf al concentrației sangvine în câteva luni și scade lent peste un an.

Pentru cazurile severe, titrurile de anticorpi s-au dovedit a fi mult mai mari. Spre exemplu, bărbații vârstnici care au necesitat spitalizare pentru boala COVID-19 au prezentat nivele de vârf extrem de rapide de anticorpi în doar câteva zile de la debutul simptomatologiei, cu neutralizarea precoce a agentului patogen și cu diferențierea mult mai rapidă din IgM în IgG. S-a dovedit faptul că anticorpii scad de 5 până la 10 ori la o perioadă de 5 luni, fiind detectate niveluri scăzute la 12 până la 20 de luni de la infecție. Un aspect nefavorabil pentru răspunsul imun a fost observat la 5% până la 33% dintre pacienți, aceștia neavând dovada seroconversie de la IgM la IgG în urma infecției, cu o protecție extrem de scăzută pe termen lung.

Referitor la vaccinare, s-a observat, de asemenea, un răspuns precoce al imunoglobulinelor IgM, IgA și IgG. Cu toate acestea, răspunsul celulelor ASC s-a dovedit a fi inferior celui din cadrul infecției naturale, determinând o protecție de durată mai scurtă. Deși anticorpii induși de vaccin au atins un nivel de vârf precoce, s-a observat faptul că celulele limfocite B intră rapid în procesul de moarte celulară, mai exact într-o săptămână. Titrurile de nAb scad de la 3 până la 10 săptămâni, mult mai pronunțat la pacienții imunodeprimați sau vârstnici, și rămân detectabili până la 8 luni în urma vaccinării. Cu toate acestea, cercetătorii susțin importanța vaccinării, acest mecanism profilactic oferind 90-100% protecție împotriva spitalizării și a infecțiilor severe, cu un risc de afecțiune post-Covid-19 mult mai mic. Mai mult decât atât, a treia doză de rapel de vaccin s-a dovedit a crește imunitatea de 4 până la 73 de ori.

Concluzionând, răspunsul imun în urma bolii COVID-19 este extrem de variabil, în funcție de forma de boală instalată, de simptomatologie, de tipul vacinării și de numărul de doze administrate. Celulele cu memorie MBC prezintă pe termen lung o producție variabilă de anticorpi specifici. În urma unei infecții naturale, se pare că activitatea MBC se menține pe parcursul unui an. În urma vaccinării, însă, nivelul de anticorpi scade mult mai rapid, determinând o protecție pentru aproximativ 9 luni, motiv pentru care se recomandă doze de rapel la fiecare 6 luni. În plus, s-a dovedit faptul că atât imunitatea obținută natural, cât și prin vaccinare nu protejează împotriva noilor variante ale virusului.

sursa: News Medical
foto: Sutthituch/Shutterstock


Data actualizare: 20-07-2022 | creare: 20-07-2022 | Vizite: 378
Bibliografie
What is the long-term protection against COVID-19?, link: https://www.news-medical.net/news/20220712/What-is-the-long-term-protection-against-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dacă titrul anticorpilor după vaccinarea anti-COVID este 0 înseamnă că nu ai protecție?
  • Imunitatea la COVID-19 se manifestă pe termen lung, la persoanele cu o formă ușoară a bolii
  • Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 rămân stabili sau chiar cresc, la șapte luni de la infectare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum