Un nou studiu arată că declinul cognitiv este incomplet cunoscut
![Un nou studiu arată că declinul cognitiv este incomplet cunoscut](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43941.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Hui Zheng, autorul principal al studiului È™i profesor de sociologie la universitatea americană, afirmă că există o multitudine de aspecte neÈ™tiute despre factorii ce duc la o variaÈ›ie atât de crescută în ceea ce priveÈ™te funcÈ›ionalitatea cognitivă a oamenilor, însă există o nevoie urgentă de cercetări care să trateze acest subiect È™i să descopere cauzele scăderii acesteia, precum È™i modalități de încetinire a progresiei declinului cognitiv. Autorul menÈ›ionează È™i faptul că aceÈ™ti factori au explicat un procent È™i mai redus din variaÈ›ia cognaÈ›iei la grupa de vârstă 54-85 de ani, mai exact de numai 5,6%.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din 7.068 de persoane aparÈ›inând unui studiu de sănătate realizat între anii 1996 È™i 2016, fiind născute între anii 1931 È™i 1941. SpecialiÈ™tii au evaluat funcÈ›ionalitate cognitivă pe care aceÈ™tia o prezentau la începutul cercetării iniÈ›iale, atunci când participanÈ›ii aveau 54 de ani, È™i în prezent, la vârsta de 85 de ani a acestora.
Dintre factorii analizaÈ›i, educaÈ›ia a fost cel mai important predictor al funcÈ›ionalității cognitive, fiind responsabilă de 25% din variaÈ›iile acesteia, în ordine descrescătoare a efectului nociv urmând rasa, averea È™i veniturile gospodăriei, educaÈ›ia parentală, ocupaÈ›ia È™i prezenÈ›a sau absenÈ›a depresiei. În plus, afecÈ›iunile cronice, starea civilă, religia È™i comportamentele sanitare È™i sexuale au fost responsabile de mai puÈ›in de 5% din aceste variaÈ›ii.
Cu toate acestea, autorii au descoperit că variaÈ›ia în funcÈ›ionarea cognitivă la vârsta de 54 de ani a fost de trei ori mai mare decât variaÈ›ia identificată la participanÈ›i în următorii 30 de ani, Zheng sugerând că rata declinului cognitiv a fost mai asemănătoare între participanÈ›i decât valoarea standard a funcÈ›ionării cognitive pe care au identificat-o la vârsta de 54 de ani a participanÈ›ilor. Cu alte cuvinte, descoperirea modalităților prin care se poate îmbunătăți abilitatea cognitivă a oamenilor este mai importantă decât obÈ›inerea unor tehnici de încetinire a progresului declinului cognitiv.
sursa: Science Daily
foto: OSU.EDU, Getty Images
Data actualizare: 18-03-2023 | creare: 18-03-2023 | Vizite: 341
Bibliografie
Study reveals that much still not known about cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230208155700.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Care sunt factorii care influențează riscul de mortalitate în urma unui accident vascular cerebral hemoragic?
- Aerul poluat, factor de risc pentru accidentul vascular cerebral
- Un mecanism cerebral care stă la baza evoluției anxietății
- Substanțe chimice frecvent întâlnite în produse uzuale, prezintă un risc pentru sănătatea creierului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum