Hipertensiunea la vârsta adultă poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe

©

Autor: Redacția ROmedic

Hipertensiunea la vârsta adultă poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe
Datele unui studiu desfășurat pe termen lung de către cercetătorii de la institutul Johns Hopkins pe mii de americani indică faptul că prezența hipertensiunii la vârsta adultă crește riscul declinului cognitiv la bătrânețe. Astfel, s-a descoperit o cauză tratabilă pentru câteva forme generale de deficit cognitiv.

Deși peste 35 de milioane de oameni în lume sunt afectați de boala Alzheimer și alte forme de demență, încă nu dispunem de un tratament eficient. Cercetările sugerează că bolile vasculare contribuie și la apariția patologiei specifice demenței (pe lângă atac de cord și AVC), însă această asociere nu este foarte clară cercetătorilor, la fel cum nu este un fapt foarte sigur că medicamentele antihipertensive pot preveni demența.

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au folosit datele unui studiu desfășurat de-a lungul a 25 de ani la sfârșitul anilor 1980 (Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) - Riscul de ateroscleroză în comunități) pentru a afla în ce măsură nivelul presiunii arteriale este corelat cu rezultatele testelor cognitive la care au participat subiecții studiului. Descoperirile lor publicate pe 4 august in revista JAMA Neurology au scos la iveală faptul că, deși toți participanții au arătat semne de declin cognitiv obișnuite pentru etapa îmbătrânirii, persoanele care au avut hipertensiune la vârsta adultă au înregistrat un declin cu 6,25% mai mare decât persoanele care au avut nivele normale ale tensiunii arteriale.

„Poate vi se pare puțin, însă este procentul mediu de declin cognitiv”, explică cercetătorul Rebecca F. Gottesman. „Probabil unele persoane au un declin mult mai mare. De vreme ce la nivelul populației numărul persoanelor cu hipertensiune este foarte mare, asta înseamnă și un număr foarte mare de bătrâni afectați de demență legată de hipertensiune.”

Vestea bună ar fi că am putea controla cel puțin o parte din acest declin cognitiv, prin medicația antihipertensivă administrată din timp. Rezultatele echipei de cercetători a mai relevat faptul că participanții studiului ARIC ce au luat antihipertensive au avut un declin mai mic decât cei care nu și-au controlat nivelul presiunii arteriale.

„Mesajul cu care trebuie să rămânem este acela că un control al hipertensiunii la o vârstă relativ tânără, înainte de instalarea problemelor de sănătate datorate bătrâneții, este foarte necesar”, spune Gottesman. „Oamenii trebuie să știe ce tensiune arterială au și ce planuri are medicul lor în cazul în care aceasta este mărită”.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 20-08-2014 | Vizite: 6495
Bibliografie
High Blood Pressure In Midlife May Spur Cognitive Decline Later, https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/high_blood_pressure_in_midlife_may_spur_cognitive_decline_later
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost confirmată legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  •