Un nou instrument ar putea fi folosit pentru dozarea cu exactitate a litiului, la pacienții cu tulburare bipolară
Autor: Domșa Dariana
O nouă metodă de imagistică a litiului, dezvoltată de cercetătorii americani, a arătat că neuronii de la pacienÈ›ii cu tulburare bipolară acumulează niveluri mai mari de litiu decât neuronii pacienÈ›ilor sănătoÈ™i. Descoperirile ar putea ajuta la înÈ›elegerea modului în care tratamentul cu litiu funcÈ›ionează.
Litiul reprezintă, încă de la jumătatea secolului trecut, un pilon principal pentru tratarea tulburării bipolare, o afecÈ›iune marcată de schimbări extreme de dispoziÈ›ie. Cu toate acestea, nici până în prezent oamenii de È™tiință nu au înÈ›eles în mod clar felul în care funcÈ›ionează medicamentul sau de ce unii pacienÈ›i răspund mai bine decât alÈ›ii la tratament. Într-o nouă cercetare, oamenii de È™tiință raportează că au dezvoltat o metodă de imagistică a litiului în celulele vii, care le-a permis să descopere o acumulare mai mare a nivelurilor de litiu în neuronii pacienÈ›ilor cu tulburare bipolară, comparativ cu cei sănătoÈ™i.
Potrivit National Institutes of Health, 4, 4% dintre adulÈ›ii din SUA experimentează simptomele tulburării bipolare la un moment dat în viaÈ›a lor. Studiile au arătat că medicamentele pe bază de litiu pot ajuta la stabilizarea stării de spirit È™i la reducerea riscului de sinucidere la persoanele cu tulburare bipolară. Cu toate acestea, doar aproximativ o treime dintre pacienÈ›i răspund complet la tratamentul cu litiu, iar restul răspund doar parÈ›ial sau deloc. Un motiv ar putea fi faptul că medicamentul are o gamă terapeutică extrem de îngustă: sub un anumit nivel seric de litiu din sânge, majoritatea pacienÈ›ilor nu răspund la tratament, dar la un nivel puÈ›in mai ridicat, pot prezenta reacÈ›ii adverse severe.
Capacitatea de a măsura concentraÈ›iile de litiu direct în neuronii unui pacient ar putea ajuta oamenii de È™tiință să înÈ›eleagă cum funcÈ›ionează litiul ca medicament È™i apoi ar putea folosi aceste cunoÈ™tinÈ›e pentru a optimiza doza. Pentru a reuÈ™i asta, cercetătorii au vrut să dezvolte o metodă pentru a detecta È™i măsura litiul în celulele vii la concentraÈ›ii relevante din punct de vedere terapeutic.
Oamenii de È™tiință au folosit selecÈ›ia in vitro pentru a identifica o enzimă ADN care catalizează eliberarea unei molecule fluorescente dintr-o sondă de ARN, producând astfel un semnal, numai atunci când este prezent litiul. Enzima a fost de 100 de ori mai selectivă pentru litiu față de alÈ›i ioni metalici È™i a fost suficient de sensibilă pentru a detecta litiul la concentraÈ›ii în intervalul terapeutic. Noul instrument poate ajuta la înÈ›elegerea efectelor pe care litiului le are în tratarea tulburării bipolare, spun cercetătorii.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu dezvăluie asocieri puternice între problemele de somn, abuzul de substanțe și ideația suicidară la adolescenți
- Un număr tot mai mare de adolescenți sunt diagnosticați cu depresie
- Noua moleculă descoperită ar putea ajuta în tratarea mai eficientă a depresiei
- Ședințele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineața
- Cum vor cei afectati de TAB sau alte tulburari sa fie ajutati?
- Tratament depresie Tulburare bipolara
- Tulburare bipolara
- Ajutor! - Tulburare bipolara la copil 14 ani - am nevoie de sfaturi!
- A aparut Litiu in Bucuresti - pentru cei cu TAB
- Sindrom bipolar
- Tulburare bipolara
- Tulburare bipolara cu depersonalizare si derealizare
- Tulburari bipolare
- Schizofrenia duce la pierderea totală a memoriei?