Un chestionar a oferit detalii despre starea de „conștientizare pură” resimțită în timpul meditației

©

Autor:

Un chestionar a oferit detalii despre starea de „conștientizare pură” resimțită în timpul meditației
Odată cu intensificarea stresului cotidian, avem nevoie de diverse metode de relaxare și de detașare față de probleme. Un subiect din ce în ce mai discutat este practica mindfulness-ului, o cale prin care oamenii se pot conecta cu momentul prezentului, eliberându-se de griji și temeri.
Ca parte din mindfulness, meditația reprezintă un instrument prin care, dacă este realizată corect, putem obține o stare de „conștientizare pură”. Pentru a analiza modul în care această conștientizare a prezentului se manifestă, un studiu recent a raportat numeroase răspunsuri dintr-un chestionar online pe această temă.

Lucrarea, realizată de doi cercetători, anume profesorul Thomas Metzinger de la Departamentul de Filosofie al Universității Johannes Gutenberg din Mainz (JGU) și doctorul Alex Gamma de la Spitalul de Psihiatrie al Universității din Zurich, a fost publicată recent în jurnalul PLOS ONE. Pentru acest experiment, oamenii de știință au realizat un chestionar cu aproximativ o sută de întrebări, pe care l-au publicat online, fiind disponibil pentru cei care meditează și care doresc să împărtășească această experiență în scop de cercetare.

Profesorul Thomas Metzinger a afirmat: „Scopul cercetării noastre nu a fost, însă, să aflăm mai multe despre meditație. Ne interesează conștiința umană. Ipoteza noastră de lucru a fost că această conștiința pură este cea mai simplă formă de experiență conștientă a omului. Iar scopul nostru a fost să dezvoltăm o explicație corectă și precisă a experienței conștiinței umane pe baza acestei ipoteze.”

Pentru a fi accesibil pentru cât mai multe persoane, indiferent de locul de proveniență de pe glob, chestionarul online a fost pus la dispoziție în cinci limbi, anume germană, engleză, franceză, spaniolă și italiană. Astfel, chestionarul a fost completat de aproximativ 3.600 de meditatori pe parcursul anului 2020, dintre care 1.400 au fost completate complet. Pe lângă întrebări despre participanți pentru a colecta date precum ar fi sexul, vârsta și tehnicile de meditație utilizate de aceștia, chestionarul a cuprins și 92 de întrebări despre experiența lor de conștientizare pură, cum ar fi: „Ați experimentat senzații sau modificări de temperatură în corp?”, „Ați fost într-o dispoziție pozitivă în timpul practicii?”, „Ați experimentat gânduri de orice fel în timpul practicii?”.

Fiecare dintre întrebările chestionarului au avut drept răspuns un calificativ pe o scară de la „nu”, „oarecum” sau „neutru”, până la „da” și „da, foarte intens”, utilizând o bară glisantă pentru ușurarea procesului de completare. Cercetătorii au folosit evaluarea statistică pentru a identifica acele grupuri de întrebări la care participanții au răspuns frecvent într-un mod similar.

„Astfel am identificat douăsprezece grupuri, reușind să dezvoltăm, în cadrul studiului, doisprezece factori care caracterizează conștiința pură. Conform acestei scheme, caracteristicile tipice ale conștiinței pure par a fi, de exemplu, percepția tăcerii, clarității și o conștientizare alertă fără o conștiință bazată pe ego. Pe baza acestor doisprezece factori, putem dezvolta acum un model prototipic al conștiinței umane”, a explicat Thomas Metzinger.
Pe lângă o descriere unică a experienței din timpul meditației, noul studiul deschide numeroase căi pentru cercetări ulterioare. Importanța lucrării în acest domeniu se poate observa deja prin interesul acordat de neurologii din SUA, Australia și Elveția asupra chestionarul ui, dorind să îl utilizeze pentru propriile lor cercetări.

Munca de cercetare a celor doi autori nu se termină, însă, aici, aceștia dorind să descopere dacă conștiința pură poate fi experimentată și în alte situații decât meditația: „Răspunsurile pe care le-am primit au inclus și rapoarte personale care sugerează că această conștientizare pură este experimentată și în alte situații, cum ar fi în timpul accidentelor și în timpul bolilor grave, la pragul dintre somn și veghe sau în timpul jocului din copilărie.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-07-2021 | creare: 23-07-2021 | Vizite: 533
Bibliografie
Survey provides insights into 'pure awareness' state experienced by meditators, link: https://www.news-medical.net/news/20210722/Survey-provides-insights-into-pure-awareness-state-experienced-by-meditators.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Gândurile noastre ne influențează direct sănătatea
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum