Persoanele singure au o percepție diferită asupra lumii
Un studiu recent publicat în Psychological Science È™i condus de un savant de la Colegiul de Litere, Arte È™i ȘtiinÈ›e USC Dornsife È™i-a propus să înÈ›eleagă factorii care contribuie la sentimentele de deconectare È™i de a fi neînÈ›eleÈ™i în rândul indivizilor singuri. Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcÈ›ională (fMRI) pentru a examina activitatea creierului a 66 de studenÈ›i din primul an, în timp ce urmăreau o serie de clipuri video cuprinzând diferite scenarii.
Înainte de scanarea fMRI, participanÈ›ii au completat sondajul UCLA Loneliness Scale, care le-a măsurat sentimentele subiective de singurătate È™i izolare socială. Pe baza rezultatelor sondajului, participanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri: singuratici È™i nesinguratici.
Comparând datele imagistice ale creierului dintre cele două grupuri, cercetătorii au făcut o descoperire interesantă. Indivizii singuri au prezentat modele de procesare a creierului mai diferite È™i idiosincratice în comparaÈ›ie cu omologii lor nesinguratici. Această descoperire implică faptul că similitudinea neuronală, care reflectă asemănarea tiparelor de activitate cerebrală între diferiÈ›i indivizi, este asociată cu o înÈ›elegere comună a lumii. Această înÈ›elegere comună este vitală pentru stabilirea conexiunilor sociale. În contrast, indivizii singuratici nu numai că prezintă mai puÈ›ină asemănare cu norma modului în care societatea procesează informaÈ›iile, dar fiecare persoană singuratică diferă È™i de ceilalÈ›i în moduri unice. Aceste diferenÈ›e pot contribui È™i mai mult la sentimentele lor de izolare È™i lipsa de conexiuni sociale.
Rezultatele studiului sugerează că oamenii singuri experimentează singurătatea într-un mod idiosincratic, mai degrabă decât într-un mod universal.
Singurătatea nu este determinată doar de prezența sau absența prietenilor sau a legăturilor sociale. Chiar și persoanele cu mulți prieteni pot prezenta răspunsuri cerebrale idiosincratice și pot experimenta singurătatea.
Studiul evidenÈ›iază rolul potenÈ›ial de a fi înconjurat de oameni care văd lumea diferit ca un factor de risc pentru singurătate, indiferent de interacÈ›iunea socială obiÈ™nuită.
Cercetătorii propun, de asemenea, că fluctuaÈ›iile conexiunilor sociale de-a lungul timpului pot influenÈ›a măsura în care indivizii procesează informaÈ›iile în mod idiosincratic. Cercetările viitoare îÈ™i propun să exploreze experienÈ›ele unor indivizi singuri care au prieteni È™i se angajează în activități sociale, dar se simt în continuare singuri. În plus, cercetătorii intenÈ›ionează să investigheze situaÈ›ii specifice în care indivizii singuri demonstrează procesare idiosincratică, cum ar fi evenimente neaÈ™teptate sau contexte sociale ambigue în care interpretările pot varia.
Studiul a primit finanÈ›are de la FundaÈ›ia NaÈ›ională de Știință È™i de la Institutul NaÈ›ional de Sănătate Mintală, indicând sprijinul È™i recunoaÈ™terea importanÈ›ei înÈ›elegerii singurătății È™i a impactului acesteia asupra procesării cognitive a indivizilor.
Lonely Individuals Process the World in Idiosyncratic Ways. Psychological Science.
doi.org/10.1177/09567976221145316.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Rolul suvorexantului în reducerea delirului la vârstnici
- Auto-conștientizarea timpurie a autismului îmbunătățește calitatea vieții pacienților
- Ce modificări apar în creier că urmare a tratamentului antidepresiv prin stimulare magnetică transcraniană repetitivă
- Un medicament folosit împotriva bolilor mintale grave, sigur și fezabil pentru administrarea simultană în doze de până la 25 mg
- Noi NU suntem bolnavi. suntem un pic MÂHNIŢI că nu ne-am găsit perechea
- Tulburari de comportament și anxietate
- Singur in lume!! foarte rau ma simt!
- Singur, trist, bolnav
- Depresie/ singuratate
- Mari probleme. Singur. Bolnav trist
- Ma simt singur