Terapia în două doze cu compusul halucinogen psilocibină poate avea efecte antidepresive de lungă durată
Autor: Domșa Dariana
Efectele antidepresive ale terapiei psihedelice cu psilocibină, administrată cu psihoterapie de susținere, pot dura cel puțin un an pentru unii pacienți, constată un studiu recent. Descoperirile adaugă dovezi că, în condiții atent controlate, psilocibina este o abordare terapeutică promițătoare, care poate duce la îmbunătățiri semnificative și durabile ale depresiei. Autorii studiului avertizează, totuși, că „tratamentul necesită pregătire adecvată și sprijin structurat din partea medicilor și terapeuților instruiți, iar oamenii nu ar trebui să încerce un astfel de tratament singuri”.
Pentru studiul actual, cercetătorii au recrutat 27 de participanți cu antecedente de depresie pe termen lung, dintre care majoritatea se confruntau cu simptome depresive cu aproximativ doi ani înainte de recrutare. Aproximativ 88% dintre participanți au fost tratați anterior cu medicamente antidepresive standard, iar 58% au raportat faptul că au folosit antidepresive în episoadele depresive actuale.
Participanții au fost grupați într-un mod randomizat în funcție de momentul în care au fost supuși tratamentului. Participanții din primul grup au fost supuși intervenției imediat, în timp ce participanții din grupul al doilea la un interval de opt săptămâni. La momentul tratamentului, tuturor participanților li s-au oferit de la șase până la opt ore de întâlniri pregătitoare cu doi facilitatori de tratament.
După pregătire, participanții au primit două doze de psilocibină, administrate la aproximativ două săptămâni între august 2017 și aprilie 2019 la Centrul de Cercetare în Biologie Comportamentală de la Centrul Medical Johns Hopkins. Participanții s-au întors pentru controlul de urmărire la o zi și o săptămână după fiecare sesiune, iar apoi la una, trei, șase și 12 luni după a doua sesiune. Cercetătorii au raportat că tratamentul cu psilocibină în ambele grupuri a produs scăderi mari ale depresiei și că severitatea depresiei a rămas scăzută la una, trei, șase și 12 luni după tratament.
Simptomele depresive au fost măsurate înainte și după tratament utilizând scala GRID-Hamilton Depression Rating Scale, un instrument standard de evaluare a depresiei, în care un scor de 24 sau mai mult indică depresie severă, 17-23 depresie moderată, 8-16 depresie ușoară și 7 sau mai puțin lipsa depresiei. Pentru majoritatea participanților, scorurile depresiei au scăzut de la 22,8 (înainte de tratament) la 8,7 la o săptămână de tratament, 8,9 la patru săptămâni, 9,3 la trei luni, 7 la șase luni și 7,7 la 12 luni după tratament.
„Psilocibina nu numai că produce efecte semnificative și imediate, ci are și efecte de durată, care sugerează faptul că ar putea fi un tratament nou deosebit de util pentru depresie”, declară autorul studiului, Roland Griffiths, profesor la Universitatea Johns Hopkins.
sursa: News Medical
foto: Johns Hopkins Medicine
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bolile mintale sunt asociate cu o calitate slabă a somnului, potrivit unui studiu amplu
- Singurătatea și anxietatea socială: două condiții similare determinate de stări diferite ale creierului
- Episoadele depresive majore au fost subestimate de-a lungul timpului
- Selfie-urile postate pe Facebook, indiciu al unor trăsături antisociale
- Se vindeca depresia la cei cu schizofrenie?
- Amfetamina posibil tratament pentru depresie?(Nu recomand) Dar sunt curios.